Antarktyda
-
@Boa
Z tą "samodzielnością" to nie przesadzaj, nikt Ci samobójstwa popełnić oficjalnie nie pozwoli. Z tego co wiem to przewodnik jest wymagany, chyba, że masz odpowiednie uprawnienia i doświadczenie. To nie jest wyprawa "za miasto".
Zwykły turysta nie może formalnie bez przewodnika się nawet w niektórych częściach Tatr poruszać, a Ty się sam na Antarktydę wybierasz
Kontaktów Ci oczywiście nie podam bo się nie znamy, a nie każdy sobie życzy aby namiar do niego rozdawać przypadkowym osobom. Natomiast proszę bardzo link do najbliższej wyprawy górskiej (nie jakaś tam wycieczka z aparatem po wybrzeżu):https://4challenge.org/wyprawy/antarktyda-rejs/
dzwoń i się dowiaduj co chcesz.
-
znalazłem wielki, lodowy mur nie do pokonania
-
@Obserwator-Światła
Nikt nie mówił, że będzie tanio Większość kosztów jest związanych ze wspinaczką. Sama wyprawa statkiem, zamyka się w kilkunastu tysiakach złotych zazwyczaj. Tyle, że wtedy aby pozwiedzać kontynent, trzeba schować się za zaspą przy zejściu na ląd i uciec w głąb kontynentu ;). Pewnie z tydzień podziała jakaś ekspedycja ratunkowa i dadzą sobie spokój. To najtańszy sposób, wersja eko -
Można też wysłać sondę bezzałogową, jak na jakiegoś Enceladusa
-
@ZeratulDG Chłopie to jest to o czym mówiłem, wyprawy/wycieczki kontrolowane. Nikt ci nie da eksplorować Antarktydy samodzielnie z grupą osób . Tu nie chodzi o żadne "samobojstwo" rządy dopuszczają do wojen, atakują inne państwa narażając tysiące osób na śmierć dla swoich korzyści, a ty myślisz że się obawiają twojej śmierci na Antarktydzie, sorry, ale .... Xd
-
@Boa jak spróbujesz wspinać się bez zabezpieczeń na wieżowiec to najpierw będą chcieli cię powstrzymać, a potem przyjadą służby, porozkładają zabezpieczenia, a być może nawet przyślą ratowników na linach (sytuacja z Francji naszego rodaka, Marcina Banota).
Do czego zmierzam? Ekstrapolując Twoją argumentację nikt nie powinien nic robić, skoro rządy dopuszczają do woje i tak dalej.
Wiesz, śmierć to po prostu fatalny marketing. Tak samo jak nie chciałbym być właścicielem budynku od ściny którego odpadł jakiś wspinacz, tak samo wolałbym nie być właścicielem statku który zostawia nieprzygotowanych debili na pewną śmierć... Już pomijam, że kapitan też pewnie miałby czysto moralne opory. -
Kamiński z Gdańska był na obu biegunach w ciągu jednego roku.
Jest osobą publiczną można teraz rzec i z pewnością chętnie opowie o wyprawie.
Śmieszy mnie to, że ktoś ma pretensje że sobie nie może sam spacerować po Antarktydzie, jak zwyczajnie w Tatrach też nie można sobie tak chodzić.
Ale czemu się dziwić jak sam Realny Świat uważa:
"Myślę że bez pozwolenia nigdzie nie polecisz, a jak pisałem maila do tych instytucji pytając o chęć eksploracji aby zweryfikować twierdzenia o Ziemi kuli, Biegunie itp., to nawet nie odpisywali, pomimo wielu ponawianych próśb. Gdzieś mam te maile, zgram je kiedyś i wrzucę, by pokazać jak bardzo te sekciarskie instytucje unikają wolnej i niezależnej eksploracji u zwykłych ludzi. Także, najpierw musi być pozwolenie, bo wątpię aby ludzie lecieli w ślepo z ryzykiem że ich zestrzelą czy nie wiadomo co jeszcze zrobią. Jak będzie zgoda, to myślę że przydało by się aby nas zaprowadzili na Biegun, pokazali jak wyjmują kompas i wskazówka obraca się dookoła. Poza tym proponowałbym nie robić zdjęcia czy filmy, a transmisje na żywo prowadzić aby nie było wątpliwości co do manipulowania materiału. Także idąc tą drogą, może można by coś osiągnąć, choć jak mam być szczery, to z punktu logiki, to po ich stronie leży by udowodnić swoje twierdzenia o wirującej Ziemi kuli, bo to ich twierdzenia są nam wciskane na siłe jako fakty i od dziecka dzieci mają tym prane głowy, tak że to wygląda jak jakiś kult, a nie nauka i to jest dziwne że ten kult nawet nie jest zainteresowany dostarczeniem fizycznych dowodów na swoje twierdzenia."Czyli no - transmisja na żywo z bieguna :))))
I tacy właśnie ignoranci uważają się za badaczy Świata :)))) -
@JhnW Ale o czym ty mówisz , idąc twoim tokiem myślenia, powinni zabronić wchodzić do wody, chodzić po górach, jeździć samochodem i w ogóle najlepiej siedzieć w domu...
W temacie Antarktydy nie chodzi o to, że oni się boją twego zamarzniecia oni nie chcą twojej eksploracji z jakichś powodów , jakich nie wiem i na pewno nie wierzę w ochronę fauny i flory bo widzę co zrobili na innych kontynentach.
-
@Boa napisał w Antarktyda:
(...) oni się boją twego zamarzniecia oni nie chcą twojej eksploracji z jakichś powodów
Kim są "oni"?
jakich nie wiem i na pewno nie wierzę w ochronę fauny i flory bo widzę co zrobili na innych kontynentach.
Nie wiesz, więc WIERZYSZ, że nie chodzi o ochronę fauny i flory? Więc w co wierzysz?
-
@Boa po prostu pokazuję Ci błędy w Twoim toku rozumowania. Pasy też musisz zapinać.
Śmierć słabo sprzedaje się marketingowo. Akcje ratunkowe kosztują swoją drogą, a opinia publiczna na pewno ich wymagałaby. Czasem pewne rzeczy są równie cyniczne ale bez podbudowy spisu. -
Chłopie to jest to o czym mówiłem, wyprawy/wycieczki kontrolowane. Nikt ci nie da eksplorować Antarktydy samodzielnie z grupą osób
Czy Ty czasem myślisz co piszesz ? Ekipa z tej strony jaką Ci podałem (a jest ich więcej na świecie i w Polsce pewnie też) to też są "spiskowcy" ? Przecież to jest właśnie normalna grupa ludzi z pasją i jakoś im wolno. Wystarczy zebrać grupę doświadczonym osób, zgłosić się do MSZ, opisać cel wyprawy (jeśli będą to badania naukowe to sukces prawie gwarantowany), spełnić wymogi i jedziecie. Oczywiście można też mówić, że się nie da i żyć w swoim bzdurnym przekonaniu bo tak jest łatwiej.
-
@ZeratulDG "Z tego co wiem przewodnik jest wymagany" "zebrać grupę doświadczonych osób " co to ma znaczyć doświadczonych? Czyli zwykłe Kowalskie nie mogą płynąć i eksplorować?
-
Czyli zwykłe Kowalskie nie mogą płynąć i eksplorować?
Płyń i eksploruj. Po co pytasz ludzi, którym i tak nie ufasz?
-
@RAV A ty idź na sparing z Realem , nie bądź pipka. Gość ze mną piszę i sam sobie zaprzecza, oczywiście musiałeś wtrącić swoją "mądrość"
-
@RAV A ty idź na sparing z Realem , nie bądź pipka.
Nie mam zwyczaju trykać się z baranami.
-
Czyli zwykłe Kowalskie nie mogą płynąć i eksplorować?
Gdzie napisałem, że nie mogą ?
Weź rusz głową chociaż raz. Wiesz jakie warunki panują na Antarktydzie ? Podałem Ci przykład z Tatrami, padł też przykład ze wspinaniem się na wieżowiec, a to są o wiele prostsze rzeczy. Nikt, bez udokumentowania, że ma szanse tam nie zginąć zgody nie dostanie, to przecież jest proste i oczywiste, co nie znaczy, że "zwykły Kowalski" nie może odbyć trochę najpierw prostszych wypraw, przejść szkolenie, zebrać doświadczenie, udokumentować je i jechać na Antarktydę. -
@ZeratulDG Chłopie przestań mi kręcić, wyszło na moje , banda Kowalskich nie może samodzielnie samodzielnie eksplorować Antarktydy i tu nic więcej nie trzeba dodawać.
-
@ZeratulDG Chłopie przestań mi kręcić, wyszło na moje , banda Kowalskich nie może samodzielnie samodzielnie eksplorować Antarktydy i tu nic więcej nie trzeba dodawać.
Jeszcze tupnij nóżką i zrób ważną minę.
-
@RAV Ja tupnę nóżką i zrobię ważna minę, a ty idź na konfrontację z Realem , ludzie pragną igrzysk.
-
@RAV idź na konfrontację z Realem , ludzie pragną igrzysk.
Nie przekonałeś mnie. Niech sobie "ludzie" idą na bijatykę z Realem. Jemu chyba wszystko jedno, póki przeciwnik nie jest za duży.