Co tu się dzieje?
-
Gdzie jest Forum Płaska Ziemia Real Worlda? Jeśli zastanawiasz się nad odpowiedzią na to pytanie, to jest ona bardzo prosta:
Domeny takie jak
forumplaskaziemia.pl
są zwykle rejestrowane na rok. To oznacza, że po roku trzeba ją odnowić, co zwykle wiąże się z opłatą. W przypadku braku opłaty domena jest blokowana i właściciel ma miesiąc na jej przedłużenie. Jeśli przez ten miesiąc jej nie przedłuży, domena wraca na rynek i może ją kupić każdy.Cóż... Ważność domeny upłynęła 20 kwietnia 2022. Real World ewidentnie nie wniósł opłaty, więc domena została zablokowana. Przez kolejne 30 dni też mu wyraźnie nie zależało i domena się zwolniła... więc postanowiłem wykorzystać okazję na założenie pod tym adresem nieco innego forum.
Forum nadal będzie poświęcone tematowi płaskiej Ziemi. I jeśli jesteś płaskoziemcą, jesteś tu mile widziany/a. Polityka Real Worlda zakładała uciszanie wszelkiej opozycji - ja nie jestem tego typu osobą. Ziemia nie jest płaska, ale jeśli uważasz że jest, możesz się tym tutaj podzielić i nie będziesz za to szykanowany/a. Dotyczy to także Real Worlda, chociaż on sam raczej nie odpłaciłby tym samym.
Jeszcze jedna uwaga na koniec - stare forum wraz z jego wszystkimi danymi nadal należy do Real Worlda, więc jeśli będzie chciał, to będzie mógł je przywrócić pod innym adresem. Jedyne co stracił, to prawa do adresu
forumplaskaziemia.pl
.Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!
-
-
Skoro już ustaliliśmy, że tu zaglądasz, to odpiszę tutaj (odpisałbym u Ciebie, ale - szok - jestem zablokowany).
Historia wyglądała tak: jakoś po 20 kwietnia ktoś na naszym Discordzie zauważył, że Twoje jednoosobowe forum nie działa. Jako że nie opłacenie domeny jest częstą przyczyną takich błędów, zerknąłem sobie w WHOIS (to takie sprytne, publicznie dostępne coś, co pokazuje informacje o domenach, w tym do kiedy są ważne) - no i tak potwierdziłem hipotezę, a przy okazji dowiedziałem się, że masz czas na opłacenie do 20 maja. Wiele sobie z tego nie robiłem, bo zwykle w takich przypadkach chodzi o zagapienie się i po dniu czy dwóch domena jest odświeżona.
Ale jak widać nie w tym przypadku. I kiedy 20 maja domena się wyczerpała, podkupiliśmy ją (nawet nie ja osobiście, ale w tej chwili należy do mnie). Czemu? Trochę ze złośliwości, a trochę dlatego, że to jest dobry adres na stworzenie prawdziwie otwartej platformy do rozmowy o tym temacie. Jest trochę ludzi zainteresowanych tematem, którzy nie chcą tylko kisić się we własnej bańce jak Ty, ale są faktycznie zainteresowani prawdą i dla takich ludzi od teraz będzie forum pod tym adresem.
Co do reszty:
Kosztuje ich to czas i pieniądze
Kilka minut na sprawdzenie WHOIS, a domeny nie są drogie.
Dlaczego nie zabezpieczyłem Forum lepiej?
Ciężko tu mówić o zabezpieczeniach. Po prostu nie opłaciłeś wynajmu nazwy.
wpadli w zastawioną na nich pułapkę
Fajna racjonalizacja swojej wpadki
W każdym razie tak jak już pisałem, jak będziesz chciał, to możesz się tu zarejestrować i pisać. Nikt Cię tu nie zbanuje za poglądy... nie jesteśmy Tobą.
-
Biedny ten Maruś.... kiedyś może również pozna prawdę o domenach
tak na prawdę to przedłużając swoje domeny musiałem coś omyłkowo kliknąć więc pewnej nocy dostałem dziwnego sms-a
-
Chciałbym wziąć udział w konkursie no nową nazwę domeny. Proponuję:
Swoją propozycję uzasadniam tym, że obie nazwy idealnie oddają treści, które się na tym jednoosobowym forum znajdowały. Proszę szanowne Jury o dużo punków.
Z poważaniem
Troll Internetowy -
@Fizyk-od-czapy
Mega słabe zachowanie, podkupić komuś forum w które włożył wiele pracy. -
@Boa Real nie zapłacił za domenę, więc ktoś inny kupił. Co w tym "mega słabego"? Poza tym, o ile Real nie kłamie, dalej ma dostęp do hostingu i do wszystkich stworzonych przez siebie treści (bo treści innych ludzi tam za wiele nie ma) i spokojnie może je umieścić pod inną domeną (przecież sam napisał, że i tak to planował - więc chyba nie ma się o co złościć?).
-
@Boa Nie forum, a domenę.
Przyznam, że to było złośliwe. Z tym że Real mógł się zachować jak dorosły i zagadać w sprawie odkupienia domeny. Tak przynajmniej ja bym zrobił gdyby ktoś mi podkupił jakąś domenę. Oddałbym mu ją bezpłatnie i skończyłoby się na głupim dowcipie. Ale dojrzałe zachowanie to przecież nie jego styl No i poza tym "i tak planował zmianę adresu", czyż nie? Więc chyba nie ma żadnego problemu w takim razie? -
@Fizyk-od-czapy Wymagasz dojrzałego zachowania,a sam podkupujesz domenę chłop się zwyczajnie wkur....
Fair Play mówi to panu coś ?
Nie mieliście zbyt dobrych relacji, a teraz jeszcze podkupiona domena. Myślisz,że teraz będzie cie prosił by ją odzyskać ? Nie sądzę. -
@Boa Z domeną jest jak z fotelem w kinie. Wykupujesz na jakiś czas, a jak po filmie chcesz dalej tam siedzieć, to musisz znowu zapłacić. Jak nie zapłacisz, to na "Twoim" miejscu siada ktoś inny i nie jest to żadna złośliwość.
-
@RAV Nie zmienia to faktu, że to było słabe tym bardziej , że oni w jakiś tam sposób się jednak znają i toczą bój. To tak jakby Real w jakiś sposób stał się posiadaczem kanału fizyka i ten musiałby go prosić o zwrot lub zaczynać od nowa. Xd
-
@Boa Ale czy Ty rozumiesz co Ci się tłumaczy, że nic nie musi zaczynać od nowa? Chłop stracił tylko adres, a nie to co było na forum. Po prostu wykupuje domenę pod innym adresem i tam zamieszcza treść ze starego forum. I wcale nie musi tego od nowa przepisywać.
-
@Bubu-Talib A czy rozumiesz , że stracił znaną domenę, to tak jakby stracił wszystkie subskrypcje na kanale, dotarło ? Myśl typie.
-
@Boa czyli w tym przypadku blisko... zero. Ta domena nie jest jakoś specjalnie pozycjonowana. Jeśli wierzyć Realowi (co raczej przychodzi z trudem) i tak planował przenosiny, a to była pułapka na nas...
-
@Boa to był jego świadomy wybór, nie chciał zapłacić 100zł za przedłużenie domeny... więc nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem
-
@Obserwator-Światła Że co ? Nie jest pozycjonowana? W Google wpisujesz plaska ziemia i pierwsze co ci wyskakuje to ta strona.
-
@Boa mi pokazało sajfana. Może mam starszą przeglądarkę...
-
jak to mawiał Franz Maurer: "płaskoziemcy, co wy wiecie o pozycjonowaniu"
-
@Obserwator-Światła Mi to występuje jako pierwsza , oczywiście nie liczę video, chodzi o same strony.
Co dalej nie zmienia faktu, że to k.... zagrywka.
-
Real już stawia forum od nowa na http://gdziezyjemy.pl
(I niech się teraz zastanawia skąd wiem!)
-
@Fizyk-od-czapy pewnie się pomylił....
jako mistrz kanapek powinien otworzyć domenę "gdzie zjemy"