Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?
-
@tom Typowe zachowanie płaskoziemcy prezentujesz - zmianę tematu, kiedy brak ci argumentów, żeby chociaż w miarę rozumnie się odnieść do poprzedniego wątku.
A sprawę tego zdjęcia Pic Gaspard miałeś już wyjaśnioną przez innych i do dosyć szczegółowo, włącznie z symulacją na powierzchni kulistej vs. płaskiej. Zgadza się?
Ale skoro uważasz, że to zdjęcie potwierdza twój magiczny naleśnik to może wyjaśnisz mi dlaczego Grand Ferrand (2758 m.n.p.m.), który jest prawie 51 km. bliżej obserwatora niż Pic Gaspard i 1109 m. niższy od niego, to na zdjęciu wydaje się o wiele wyższy od dalszego lecz wyższego w rzeczywistości Pic Gaspard (3867 m.n.p.m.)? A samo zdjęcie zostało wykonane na wys. 2826 m.n.p.m., bo tyle ma Pic de Finestrelles?
A potem możesz określić czy https://astropolis.pl/topic/79691-przelot-iss-z-ogniskowej-2350-mm/ to też "fake news". -
@M-N Przejąłeś się swoją rolą, ja tylko zadawałem pytania, ty na siłe chcesz mi coś udowodnić i oczekujesz że cię poklepie po ramieniu i powiem ci że jesteś geniuszem w tej dziedzinie.
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona"
Albert Einstein
-
@Fizyk-od-czapy napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
@RAV Warto też wspomnieć sznureczki Starlinków
To między innymi miałem na myśli. Zdarzyło mi się też kiedyś obserwować drugi stopień Falcona 9 kilkadziesiąt minut po starcie, który oglądałem na YT - z trasy wynikało, że będzie go u mnie widać i bingo. Innym razem, obserwując niebo, przypadkiem natknąłem się na przelot ISS, za którą coś jeszcze leciało. Potem się dowiedziałem, że akurat zbliżał się do niej Sojuz.
-
@RAV dobra apka sciagnieta
-
@tom "Przejąłeś się swoją rolą" - na pewno? Może w przeciwieństwie do ciebie po prostu odpowiadam konkretnie na zadane pytania.
Raczysz odpowiedzieć na którekolwiek zadane przeze mnie? Lub chociaż merytorycznie wypowiedzieć się co sądzisz o zawartości linków, które podałem?
Bo idę o zakład, że jak każdy płaski zignorujesz fakt, że na twoim sztandarowym "dowodzie " na naleśnik, góra (Grand Ferrand) która w rzeczywistości jest bliżej ale sporo niższa wydaje się jednak dużo większa, mimo że na płaszczyźnie nie ma prawa.
Jeśli już czegoś oczekiwałem to tego, że nie okażesz się kolejnym płaskim, który nie potrafi nawet samemu przeanalizować danych dostępnych na zwykłym zdjęciu (i to tym, które podaje jako dowód na swoje bajki) i poprawnie odnieść ich do realiów. -
@M-N masz rację upowodniłeś mi że ziemia jest kulista, gratulacje
-
@tom za chwilę udowodnisz mi że wirusy istnieją i że pandemia korona wirusa wybiła pół ludzkości
-
M N: "Typowe zachowanie płaskoziemcy prezentujesz - zmianę tematu, kiedy brak ci argumentów, żeby chociaż w miarę rozumnie się odnieść do poprzedniego wątku."
tom chwilę potem, w wątku o satelitach: "za chwilę udowodnisz mi że wirusy istnieją i że pandemia korona wirusa wybiła pół ludzkości"
Chyba nie wymaga dalszego komentarza.
-
@tom Gratulować to możesz geodetom, którzy regularnie mierzą Ziemię od ponad 200 lat. Wyniki niektórych ich pomiarów znajdziesz w https://forumplaskaziemia.pl/topic/5/nigdy-nie-zmierzono-promienia-ziemi . Ciekawostka - jeden z tych pomiarów obejmuje tereny naszej Puszczy Niepołomickiej. Innym takim pomiarem jest Południk Struvego https://en.wikipedia.org/wiki/Struve_Geodetic_Arc . Niestety, żeby zrozumieć te pomiary musisz ogarniać trygonometrię na poziomie 8 kl. szk. podst.
Tym wyskokiem z wirusami jedynie po raz kolejny udowadniasz, że jesteś typowym z płaskim EEG. -
@tom napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
ja tylko zadawałem pytania
To może zacznij czytać odpowiedzi.
Zadawanie kolejny raz tych samych pytań w różnych miejscach to zwykły spam. -
@M-N Nie wirusy tylko egzosomy, ale musiałbyś ogarniać biologię z podstawówki, ale to typowe dla płasko głowych powtórze ja od ciebie nic nie chce, nie chcę żebyś mi coś udawadniał. Ten kształt ziemi do niczego nie jest mi potrzebny może byc nawet trójkąt, jeżeli ta kulistość sprawia że jesteś szczęśliwszy to powodzenia
-
@tom " Nie wirusy tylko egzosomy" - 1) czy ja cię w jakikolwiek sposób pytałem o wirusy? Nie, zmieniasz temat bo w dziedzinie satelitów, kształtu Ziemi i dalekich obserwacji sam się zagoniłeś w zaułek debila. 2) Nie moja wina, że jak każdy z płaskim EEG nie ogarniasz różnic W KSZTAŁCIE, BUDOWIE I SKŁADZIE (chemicznym i biologicznym) pomiędzy wirusami a egzosomą... No, ale to by wymagało rzeczywistego i rzetelnego własnego riserczu, czyli czegoś na co letalnie jest uczulony każdy płaski.
3) Kulturalnie i uprzejmie sugeruję, żebyś wrócił do zagadnień poruszonych w TWOIM wątku, bezpośrednio skorelowanych z twoim głównym pytaniem.
Bo zaczynasz po prostu trollować z braku argumentów i lęku przed uczciwym ustosunkowaniem się do poznanych do tej pory argumentów. -
@M-N jak na razie to ty nie czytasz co ja piszę i cały czas mnie obrażasz, napisałem ci że jesteś geniuszem w tym co wiesz i powodzeniacia życze. Poczytaj może coś z psychologi w szczególności na temat ego polecam Eckharta Tolle. Może nie zrozumiałem intencji tego forum, że tu niczego się nie dowiem, tylko muszę mieć na końcu rację
-
@tom "Może nie zrozumiałem intencji tego forum, że tu niczego się nie dowiem, tylko muszę mieć na końcu rację" - dowiedzieć się mogłeś całkiem sporo - gdybyś tylko tego chciał oczywiście - np. że satelity są zbudowane z ziemskich pierwiastków, że na pułapach na których orbitują zawartość gazów w danej objętości jest tak niska, że pomimo dużej temperatury/ energii pojedynczych atomów ryzyko niebezpiecznego rozgrzania praktycznie nie istnieje. Że spowodować to może jedynie dłuższa ekspozycja satelity na bezpośrednie promieniowanie słoneczne ale są bardzo proste sposoby na radzenie sobie z tym zjawiskiem - termoizolacja w kolorze białym, okresowa rotacja satelity, wykorzystanie cienia Ziemi.
Mogłeś obejrzeć zdjęcia a nawet filmy przedstawiające konkretne satelity.
Mogłeś również zapoznać się z bezpośrednimi obserwacjami krzywizny Ziemi zarówno z powierzchni jak i z kosmosu.
Do tego wszystkiego mogłeś się uczciwie ustosunkować jak, podobno, rozumny człowiek... Zamiast tego, w obliczu braku argumentów, i co ważniejsze chęci dowiedzenia się czegoś więcej, wolałeś najpierw wyskoczyć z obserwacją na 443 km., która i tak kopnęła cię w czoło bo nie skojarzyłeś, że Grand Ferrand, który jest ponad 1 km. niższy od Pic Gaspard na twoim "dowodzie" na naleśnik jest sporo wyższy, mimo że na płaszczyźnie jest to niemożliwe, SZCZEGÓLNIE przy wys. na której twój dowód został wykonany. I ten prosty fakt też wolałeś zignorować i uciec w biologię dwoma komentarzami, które bezwzględnie obnażyły twoją niewiedzę również w tej dziedzinie.
Ja się o tobie i twoim sposobie "myślenia" dowiedziałem całkiem sporo - czego dowodem było trafne określenie twojego dalszego zachowania. Jeśli to, że wymagałem od ciebie uczciwego ustosunkowania się do przedstawianych przeze mnie argumentów i zawartości linków cię obraża, to masz problem... w postaci podstawowych braków w edukacji i zdolności do logicznej analizy faktów... szczególnie tych zawartych w twoich własnych argumentach, np. Grand Ferrand vs. Pic Gaspard.
No to jak będzie, zdobędziesz się na minimum uczciwości WOBEC SAMEGO SIEBIE; fake news to czy nie?: https://astropolis.pl/topic/79691-przelot-iss-z-ogniskowej-2350-mm/ -
Ok, czas żebym wyciągnął kartę "moderator" i zrobił tu trochę porządku.
Temat został założony z konkretnym pytaniem w tytule, co sugeruje, że miał być poświęcony konkretnej kwestii. Niech więc pozostanie jej poświęcony. Jeśli @tom coś Cię nie satysfakcjonuje w odpowiedziach które otrzymałeś odnośnie materiału z którego zbudowane są satelity czy temperatur panujących w górnych warstwach atmosfery, to napisz konkretnie co to takiego.
Jeśli natomiast chcesz pogadać o obserwacji Pic Gaspard albo o koronawirusie, to jak najbardziej droga wolna, ale załóż na to osobne wątki, zamiast skakać z tematu na temat w tym.
Posty próbujące odciągnąć wątek od głównego tematu będę od tej pory usuwał.
-
@RAV napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
Problemy z nadmiarem ciepła biorą się z promieniowania słonecznego.
W filmie Apollo 13 jest scena jak to "astronauci" po awarii lecąc przez "pustkę kosmosu" trzęsą się z zimna. Bo "jest awaria i nie ma energii". Film Apollo 13 podobno jest realistyczny i oparty na prawdziwym zdarzeniu.
Jak to więc możliwe, że "trzęśli sie z zimna" skoro jest "nadmiar ciepła"? Lecąc przez "pustkę kosmosu" w kierunku księzyca nie mogli się przecież "schować za kulę ziemską" przed nieustannym bombardowaniem promieniowaniem cieplnym słońca? [Wedle waszych ko(s)micznych opowieści]@RAV napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
Inny sposób na schłodzenie to schowanie się w cień Ziemi - działa dla obiektów na niskich orbitach. Przez prawie połowę czasu Słońce nie świeci na satelitę, a chłodzić się można cały czas.
"Można się chłodzić"? Czy aby na pewno?
Wedle waszych ko(s)micznych teorii w tzw "kosmosie" jest pustka, czyli próżnia. Nie ma więc wymiany ciepła przez przewodzenie. A czy chłodzenie przez promieniowanie cieplne (podczerwone) jest aż tak wydajne ? Czy w ciągu "godziny lekcyjnej" (45 min) można się wychłodzić przez promieniowanie cieplne po wcześniejszym 45 minutowym smażeniu się na słońcu, które nie ma żadnej przeszkody ?[wedle waszych ko(s)micznych opowieści tzw. "satelita" okrąża tzw. "kulę ziemską" w ciągu ok. 90 minut, czyli połowę czasu jest "w cieniu kuli ziemskiej" a połowę smaży się na słońcu] -
@Maciej No to policzmy.
Rozważmy doskonale czarną kulę o promieniu $R$. Taka kula pochłania energię swoim przekrojem o powierzchni $\pi R^2$. Jeśli zatem włożyć ją w strumień energii $I$, to będzie pochłaniała tej energii $\pi R^2 I$.
Równowaga będzie przy jakiejś temperaturze $T$. Przy jakiej? Ano przy takiej, przy której kula emituje tyle promieniowania, ile pochłania. A ile emituje? Zgodnie z prawem Stefana-Boltzmanna, jednostka powierzchni takiej kuli emituje $\sigma T^4$. Cała kula ma powierzchnię $4 \pi R^2$, więc cała emitowana energia to $4 \pi R^2 \sigma T^4$.
To rozwiązujemy:
$$ 4 \pi R^2 \sigma T^4 = \pi R^2 I $$
$$ T^4 = \frac{I}{4 \sigma} $$
$$ T = \sqrt[4]{\frac{I}{4 \sigma}} $$
Podstawmy wartości liczbowe:
$$\sigma = 5.67 \times 10^{-8} \frac{W}{m^2 K^4}$$
W okolicach Ziemi, natężenie promieniowania słonecznego:
$$I = 1366 \frac{W}{m^2}$$Zatem T wynosi ok. $\sqrt[4]{\frac{1366}{4 \times 5.67 \times 10^{-8}}} K = 278.6 K$. Czyli jakieś 5.5°C.
Oczywiście satelity czy statki Apollo nie są ani kuliste, ani doskonale czarne, ale to daje pewne pojęcie o tym jakich temperatur należy się spodziewać.
No dobrze, ale te 5.5°C to nie tak gorąco, nie? Więc w czym problem? To zastanówmy się, jak ta temperatura się zmieni, jeśli satelita sam generuje jakieś ciepło. Jeśli satelita generuje moc $P$, to bilans się nam zmienia - satelita musi wyemitować tyle, ile pochłania od Słońca, plus to co sam generuje:
$$ 4 \pi R^2 \sigma T^4 = \pi R^2 I + P$$
$$T = \sqrt[4]{\frac{I}{4\sigma} + \frac{P}{4\pi R^2 \sigma}}$$
No to załóżmy, że nasz satelita jest kulą o średnicy 1 metra i generuje 500 W ciepła:
$$T = \sqrt[4]{\frac{1366}{4 \times 5.67 \times 10^{-8}} + \frac{500}{4 \pi \times 0.5^2 \times 5.67 \times 10^{-8}}} K = 306.5 K$$
Temperatura równowagi wzrosła nam z 5.5°C do 33.5°C.
To nadal nie tak dużo, ale ciągle przypominam, że satelity nie są ani kuliste, ani doskonale czarne. I tu zauważmy: im większa powierzchnia satelity, tym niższa temperatura równowagi, bo tym większą powierzchnią może emitować ciepło. Dlatego dobrze w celu chłodzenia sprawdzają się radiatory. I jeśli dobrze zaprojektować kształt satelity, to radiatory mogą być trzymane w cieniu, co oznacza, że zwiększamy powierzchnię emitującą, ale nie zwiększamy powierzchni pochłaniającej! Więc otrzymujemy tyle samo energii, ale emitujemy więcej.
Ale duże znaczenie może mieć też to, że satelita nie jest doskonale czarny. Większość promieniowania ze Słońca przypada na zakres widzialny, z kolei większość promieniowania emitowanego przez satelitę będzie w podczerwieni. Jeśli więc satelita dobrze pochłania promieniowanie widzialne, a słabo podczerwone (i jeśli słabo pochłania podczerwień, to też słabo ją emituje - to idzie ze sobą w parze), to będzie się mocno nagrzewał. I odwrotnie - jeśli słabo pochłania widzialne, a dobrze podczerwień, to będzie się nagrzewał mniej. Stąd malowanie na biało, pokrywanie odblaskową folią itd.
W każdym razie, w skrócie:
- Dla bilansu cieplnego satelity jest istotne ile ciepła jest pochłaniane, ile może być wyemitowane, a także ile ciepła satelita generuje sam ze swojego zasilania.
- Statek Apollo jak najbardziej mógł się wychłodzić jeśli przestał generować ciepło, bo siadło mu zasilanie. Temperatura do jakiej schłodziłaby się doskonale czarna kula to 5.5°C, aczkolwiek ciężko powiedzieć, jakie dokładnie przełożenie ma to na statek Apollo (różnice w kształcie i w pochłanianym/emitowanym widmie).
-
@Fizyk-od-czapy A czy do obliczania emitowanego promieniowania nie należałoby przyjąć tylko połowę powierzchni kuli, bo jednak połowa jest w słońcu i pochłania?
Czy samo pochłanianie i emitowanie może się odbywać równocześnie bo to inne długości fal są? -
@foto-mielec Długości fali mogą być i te same, to nie ma znaczenia, pochłanianie nie przeszkadza emitowaniu. Nie zgasisz żarówki, świecąc na nią inną żarówką
-
@Fizyk-od-czapy
Jeśli Twoje wyliczenia są prawdziwe (owe 5.5 C ), to dlaczego blacha wystawiona na słońce może się rozgrzać do takiej temperatury że aż parzy (patrz zwykłe doświadczenie życiowe)? Czy ta sama blacha wystawiona na działanie tego samego słońca w "próżni kosmosu" (ja oczywiście w istnienie "kosmosu" i jego "wielkiej próżni" nie wierzę, ale pospekulujmy hipotetycznie, przyjmując wasze wyobrażenia) nie mogąc się schować przed promieniowaniem słońca (a w "kosmosie" np. w "drodze na księżyc" nie ma się gdzie schować) naprawdę rozgrzeje się tylko do 5.5 C ?
Jakoś mnie to co wyliczyłeś nie przekonało.Np. w próżni słońce rozgrzewa tylko tę blachę, a warunkach ziemskich to samo słońce rozgrzewa blachę + masę powietrza przed blachą. Intuicyjnie wydaje się więc, że w próżni taka blacha powinna się bardziej rozgrzać.