Mózg płaski czy krągły
-
@ZJ napisał w Mózg płaski czy krągły:
@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Bo dobrego Boga widzisz jako tego, komu nie zależy na tym co robią Jego stworzenia.
Ależ zależy Bogu na tym by wiedzieć. Wścieka się za każdym razem gdy się okazuje że nie jest dobry. Tak jak pisałem wyżej sam nie zjadł owocu poznania wiec nie wie co jest dobre. Ale mu się nie podoba, że jego hodowla wie. Ale skoro wygnał nas z terrarium to może kiedyś wyrośnie mu kolejny owoc na tym drzewku i zacznie cokolwiek rozumieć. Wg Biblii jesteśmy nieudaną hodowlą. Nic dziwnego że sie chce nas pozbyć. Ale jeden głupi pomysł tego Boga goni następny. Może w końcu ktoś dorosły przyjdzie i nauczy tego gówniaka rozumu, bo nie ogarnia. Wtedy będzie koniec świata i znowu zamkną część hodowli w terrarium. A reszta do likwidacji.
Dlatego właśnie jesteś potępiony. Teraz szczekasz ze świata. Na Końcu będziesz ujadał z piekła. I bardzo dobrze.
-
Bóg akceptuje istnienie piekła
Ale to nie jego wynalazek. Tylko szatański. Powstał jakieś 2000lat temu. Więc Bóg akceptuje to, że nie jest wszechmocny bo mu piekło powstało i musi się z tym pogodzić. Akceptuje że nie jest wszechwiedzący bo dał wolną wolę. To co to za Bóg? Zwłaszcza, że sam przyznaje, że ma konkurencję. Może inni Bogowie wybaczają swoim wiernym ich błędy i nie oddają władzy nad nimi jakimś wrogim wpływom. Pewnie tak, bo ten to tylko potrafi straszyć, że jest mściwy. A niech tam sobie tupie nóżką, kogo to obchodzi skoro władzy nie ma i nic nie wie.
Dlatego właśnie jesteś potępiony. Kłamstwo kochasz i kłamstwem żyjesz. Będziesz więc kąpał się w jeziorze ognia i siarki.
I bardzo dobrze. -
@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:
Co to jest „JHWH”?
Ty się o to pytasz? Co z ciebie za "wierzący"?
JHWH, zapis imienia Bożego. Bo "Pan" to nie imię tylko tytuł co najwyżej.
JHWH, wszechmocny, ten który powoduje że się staje, Bóg Izraela i chrześcijan (co oczywiste). Nie katoli. Chrześcijan.Imię Boga JESTEM, KTÓRY JESTEM lub po prostu JESTEM, a nie "JHWH".
Bóg jest tym Bytem, który JEST PO PROSTU.
Każdy inny byt nie jest po prostu, ale otrzymał istnienie od Tego, który JEST (po prostu).Imię osoby oddaje istotę osoby.
[Czy ty znasz swoje imię, swoją istotę?]
Istotą Boga jest Jego ISTNIENIE, to że JEST.
Żadne "JHWH", ani "Jehowa", ani inne takie nie jest imieniem Boga, bo nie jest istotą Boga.
Lecz JESTEM jest istotą Boga.dixit Deus ad Mosen ego sum qui sum ait sic dices filiis Israhel qui est misit me ad vos
Vulgata. Prawdziwa Biblia.
"Tak powiesz synom Izraela, Który jest posłał mnie do was".Tylko bowiem Bóg JEST!
Bóg Izraela i chrześcijan (co oczywiste). Nie katoli.
Ty nie jesteś żadnym chrześcijaninem tylko potępieńcem.
Bluźnisz Bogu, bluźnisz Synowi Bożemu, nie uważasz Pana Jezusa za Boga. Bluźnisz Matce Bożej. Bluźnisz Prawdzie.
Będziesz w piekle. Stamtąd będziesz bluźnił przez Wieczność. -
Ty sie może zdecyduj.
Raz piszesz "bedziesz potępiony bo twierdzisz, że Bogu nie zależy by wiedzieć "
A za drugim razem gdy napisałem "że zależy..." to też masz taką samą odpowiedź?
Ty masz inteligencję na obraz i podobieństwo twojego Boga, a jesteś głupi jak but skoro przeciwne przesłanki prowadzą Cię do tego samego wniosku. Może "na obraz i podobieństwo" to w twoim przypadku akurat prawda. -
Bluźnisz Prawdzie
To może porozmawiajmy o tym na jakiej ziemi żyjesz. Dalej na "płaskim talerzu, przykrytym miską"?
Czy może już przestałeś "bluźnić prawdzie". Hipokryto.
-
Dlatego właśnie jesteś potępiony.
Tobie sie coś pomyliło w tym pustym łbie. Przestałeś gadać o przyszłości jak opętany prorok.
Teraz mówisz w czasie teraźniejszym. Osądzileś mnie a to może zrobić tylko Bóg. Nie, nie twój nieudacznik, tylko mój.
Ale chyba nawet takiemu nieudacznikowi jak twój Bóg, nie spodoba się gdy ktoś go wyręcza. A może. W końcu to też leń. -
Bluźnisz Prawdzie
To może porozmawiajmy o tym na jakiej ziemi żyjesz. Dalej na "płaskim talerzu, przykrytym miską"?
Czy może już przestałeś "bluźnić prawdzie". Hipokryto.
Czyli naród wybrany, któremu się ten Bóg objawił, po prostu się pomylili, albo ten co objawiał swoje imię się pomylił, bo katol, heretyk i zwykłe moralne ścierwo Maciej wie lepiej.
Winszuję. -
Pomylił, albo "Bóg do niego przemówił", jak do Macieja. Nie wyrażnie. Przecież w tym Piśmie które powstało pod natchnieniem, podobno Ducha św. Ktoś pisał o:
-
"Żądaj ode Mnie, a dam Ci narody w dziedzictwo i w posiadanie Twoje krańce ziemi."
Czyli nie jest nieskończona. Część płaskich nie kwalifikuje się do bycia chrześcijaninami -
"Niechaj powstanie sklepienie w środku wód i niechaj ono oddzieli jedne wody od drugich"
Bańka powietrza na dnie akwarium też oddziela wodę nad sklepieniem i wody pod. Jakaś kopuła zgodnie z pismem jest? Jest. No i teraz wszyscy którzy wierzą że Ziemia jest globem nie są chrześcijaninami. -
"Niechaj zbiorą się wody spod nieba w jedno miejsce i niech się ukaże powierzchnia sucha!» A gdy tak się stało, 10 Bóg nazwał tę suchą powierzchnię ziemią, a zbiorowisko wód nazwał morzem."
Nadal analogia z bańką powietrza w akwarium pasuje. Część wody wsiąkła w piasek i tyle.
Wiec wg Boskiego przekazu cały świat, to mała bańka powietrza na dnie akwarium. I jeszcze mu się tam eden zmieścił i w centrum Edenu drzewo, i cały raban o te owoce. Co mu ludzie zeżarli. I teraz Maciej twierdzi, że to jest dzieło Wszechmocnego Wszechwiedzącego Boga i tylko to jest prawdą. Bo tak mu Bóg powiedział. No ten sam który potem nie mógł nic zrobić z Lucyferem. Kto dał wolną wolę aniołom?
Zapewne mówił niewyraźnie i zamiast powiedzieć kula skały wokół słońca w bezkresnej przestrzeni wyszło to co wyszło. Albo to Lucek dyktował, tak dla beki, by sprawdzić jak sie będą ludzie skręcać gdy ich rzeczywistość kopnie.
Macieja rzeczywistość cały czas kopie. Silniki parowe - wynalazek diabła,
Elektryczność- wynalazek diabła
wirusy nie istnieją bo ich nie widać.
Kopuły nie widać ale istnieje.
A i jeszcze zygota zawiera duszę. Ale zygota z odmrożonego jajeczka, lub plemnika już nie. Dusza jakoś rozpoznaje wcześniej przebyte zimno i sie nie integruje.
Śmierć - wymysł szatana.
Męki w ogniu bez szans na przebaczenie - wymysł dobrego Boga.
Taki drobny szczegół, że dla nieśmiertelnej, bezcielesnej duszy, większą męką by było gdyby musiała czytać przepisy BHP, gdyby miała oczy. Jakoś Maciejowi umknął.
Ziemia w postaci globu - wymysł szatana.
Zrozumienie jakie prawa rządzą materią i zbudowanie tranzystora - wymysł szatana.
Księżyc - demoniczną manifestacja.
Zamiana wody w wino - boskie dzieło.
Jak zostawić sok z owoców to sie samo zrobi.
Kurde każdy bimbrownik tak potrafi, a nawet wycisnąć więcej. No jak to nie jest oddawanie czci Bogu przez naśladowanie to ja nie wiem. Przecież mówił "pójdźcie za mną" -
-
Czyli naród wybrany, któremu się ten Bóg objawił, po prostu się pomylili,
Część Izraela się pomyliła.
Ta która bluźni (aż dotąd) przeciw swemu Królowi, Jezusowi Chrystusowi.
A część się nie pomyliła. Ta która poszła za Panem Jezusem i za Apostołami.
To proste, szatanie.@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:
lbo ten co objawiał swoje imię się pomylił,
Imię Boga: JESTEM, KTÓRY JESTEM.
Tak objawił Mojżeszowi.
Nie "JHWH", nie "Jehowa", ale JESTEM, Ten który JEST.
Po prostu.Ci Żydzi, którzy nie wierzą Mojżeszowi, ci odrzucili Pana Jezusa. I bluźnią Bogu, także w ten sposób że przekręcają Jego Imię, Jego Istotę.
Ci, którzy wierzą Mojżeszowi i Prorokom- ci uznali i uznają Jezusa Chrystusa za Mesjasza. I znają Istotę Boga: JESTEM.
Pan Jezus o tym zaświadczył. -
Tobie sie coś pomyliło w tym pustym łbie. Przestałeś gadać o przyszłości jak opętany prorok.
Teraz mówisz w czasie teraźniejszym.Jesteś potępiony i będziesz.
Zawsze.
To proste: teraz i w przyszłości.
Jedno drugiemu nie przeczy. -
Diabeł Ci wzrok odebrał? Czytaj całość.
Nie ty będziesz decydował o moim potępieniu.
Wiec coś Cię opętało. -
Nie ty będziesz decydował o moim potępieniu.
Ty zadecydowałeś. Swoim "chcę".
-
@Maciej
Nadal masz dziwną ślepotę.
Tego nie widzisz?
Osądzileś mnie a to może zrobić tylko Bóg. Nie, nie twój nieudacznik, tylko mój.
Ale chyba nawet takiemu nieudacznikowi jak twój Bóg, nie spodoba się gdy ktoś go wyręcza. A może. W końcu to też leń. -
Część Izraela się pomyliła.
Ta która bluźni (aż dotąd) przeciw swemu Królowi, Jezusowi Chrystusowi.Nie o tym panie "manipulacyjne, kłamliwe ścierwo" pisałem.
Pisałem czy pomylili się pisząc kilka tysięcy razy w Biblii JHWH? No szczekaj psie, pomylili się? A może to Bóg się pomylił gdy natchnął pisarzy? -
Osądzileś mnie a to może zrobić tylko Bóg.
Nie "osądzam" tylko poznaję, durniu.
Bóg pozwolił mi poznać.Każdy grzech będzie człowiekowi odpuszczony, ale grzech przeciw Duchowi nie będzie odpuszczony. Pan Bóg zaświadczył.
Potępiłeś się bluźniąc przeciw Duchowi Świętemu.Sprawiedliwy sędzia nikogo nie osądza. Sprawiedliwy sędzia ma poznać JAK JEST. I ogłosić zgodnie z tym jak JEST.
Na tym polega sprawiedliwy Sąd: na ogłoszeniu tego jak JEST.Ten zaś, który patrzy na swoje "chcę" i ogłasza nie według tego jak JEST, ale przez swoje "chcę"- ten jest niesprawiedliwym sędzią i ten właśnie osądza.
Ja cię nie osądzam. Ja tylko poznaję jak JEST. Bo Bóg mi pozwolił poznać.
Ty sam się potępiłeś. -
Pisałem czy pomylili się pisząc kilka tysięcy razy w Biblii JHWH?
Nigdzie w Biblii nie było napisane "JHWH", tylko JESTEM, JA JESTEM, JESTEM KTÓRY JESTEM.
Tak Bóg powiedział do Mojżesza. To JEST Jego Imię, Jego Istota. -
@Maciej drobny przykład:
-
Sam się potępisz.
Ty sam się potępiłeś.
No to się zdecyduj! Już się potępił, czy dopiero się potępi?
Nie "osądzam" tylko poznaję, durniu.
Ja też Cię nie osądzam, tylko poznaję. I poznaję, że potrzebny Ci specjalista. Skąd wiem? Bóg mi to objawił.
-
Jacy "inni"? Którzy?
W ostateczności ludzie podzielą się na Świętych, zbawionych i NIEświętych, potępionych.
[Logika. Tak tak, nie nie. Trzeciego nie ma. Albo święty albo NIEświęty]
Święci źle ocenią potępionych. Potępieni źle ocenią Świętych.Ludzie nie są tylko całkiem dobrzy, albo całkiem dobrzy, istnieją odcienie szarości.
Twój podział święci-nieświęci jest chory.I co teraz?
[Potępiony tak naprawdę nienawidzi wszystkich, w tym samego siebie. Ale jako człowiek przekręcony, wypaczony, jako ten kto kłamstwo kocha i kłamstwem żyje zdolny jest mówić, że "potępieni są dobrzy". Choć on ich także nienawidzi i uważa za złych (wszystkich za takich uważa), to jednak jest kłamcą i może kłamać, że "dobrze ocenia potępionych". Tak naprawdę źle ich ocenia, ale jako wypaczony kłamca kłamie.]Potępiony, to tylko wymysł, konstrukt myślowy.
Zatem nie możesz wnioskować, że potępiony cośtam cośtam, bo to tylko twoje:
"chciałbym, aby byli potępieni, a skoro są potępieni, to chcę, żeby siedzieli w kotle z siarką"
Naprawdę, trudno nie mieć z ciebie - i twojej śmiesznej interpretacji wiary - bekiGdybyś milczał, to mogłoby być tak, że nic o tobie nie wiem.
[Choć nie musiałoby tak być. Bóg może bowiem objawić każdemu, któremu zechce o każdym, którego zechce odsłonić]Na pewno tobie odsłonił
Ale ponieważ mówisz, to nie może tak być, bym "gówno o tobie wiedział".
Kto mówi ten się odsłania. Z obfitości serca mówią usta.
Kto mówi ten się zdradza.No tak, na bank wyszło, że jestem synem szatana...
Dla głupca nie wiadomo. Dla tego kto wierzy Bogu wiadomo.
Ponieważ cały jesteś wypaczony, to niczego nie wiesz i Prawdy nie poznajesz. To o takich jak ty zaświadczył Apostoł, a świadectwo jego jest prawdziwe.Z takich bowiem są ci, co wślizgują się do domów i przeciągają na swą stronę kobietki obciążone grzechami, powodowane pożądaniami różnego rodzaju, takie, co to zawsze się uczą, a nigdy nie mogą dojść do poznania prawdy. Jak Jannes i Jambres wystąpili przeciw Mojżeszowi, tak też i ci przeciwstawiają się prawdzie, ludzie o spaczonym umyśle, którzy nie zdali egzaminu z wiary. Ale dalszego postępu nie osiągną: bo ich bezmyślność będzie jawna dla wszystkich, jak i tamtych jawna się stała.
Lecz się.
Czy nie pisałem ci, że nigdy nie dojdziesz do poznania, do dobrego zrozumienia?
"Zaprawdę powiadam ci ja, Maciej, zastępca boga do spraw potępień"
Spuść powietrze, bo cię za bardzo duch święty napompował...Jesteś człowiekiem o spaczonym rozumie, który nie zdał egzaminu z Wiary. Na głupich robisz wrażenie "mądrego i inteligentnego". A przecież bezmyślność twoja jawna się stanie dla wszystkich. Najpóźniej na Końcu.
Widocznie twój bóg słabo mnie nauczył, nie przygotował mnie do egzaminu...
-
Nigdzie w Biblii nie było napisane "JHWH", tylko JESTEM, JA JESTEM, JESTEM KTÓRY JESTEM.
Tak Bóg powiedział do Mojżesza. To JEST Jego Imię, Jego Istota.Tak napisano. W Wyjścia 3:14. A w Wyjścia 3:15 (jeden werset dalej!) coś takiego: