Mózg płaski czy krągły
-
Macieju wybierasz cechy Pana Boga które
pasują do tego co aktualnie twierdzisz nie licząc się ze sprzecznościami które twierdziłeś uprzednio. To tak jak rozmowa z dzieckiem.
<dziecko> a ja mam najlepszy samochód na świecie
<dorosły> Dlaczego?
<dziecko> bo jest najbezpieczniejszy
<dorosły> dlaczego najbezpieczniejszy?
<dziecko> bo ma kamerkę która widzi znaki drogowe i automatycznie zmniejsza prędkość.
<dorosły> ale wtedy wszyscy Ciebie wyprzedzają...
<dziecko> nieprawda, bo mój samochód jest najszybszy na świecie.
xd -
@ZJ napisał w Mózg płaski czy krągły:
@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Ty mieszasz bo przyczyna i skutek są znane wszechwiedzącemu Bogu, zanim nastąpią więc, wie że za tydzień, rzucisz monetą i wie też co wypadnie.
I co z tego, imbecylu?
Wiedza/ (czyjaś) w ogóle nie ingeruje w przyczynę i skutek.Nie może byc inaczej.
Jak „nie może być inaczej”?
Skup się durniu!Może być dowolnie- według twej woli. Na tak lub na nie wobec Boga. Jak chcesz. Wybór należy do ciebie, nie do Boga.
Tylko Ty nie wiesz bo nie jesteś Bogiem. I dla ciebie przyczyna i skutek mogą być nie znane.
No i co z tego, durniu?
Czy to „jakoś zmienia ten fakt że masz wolną wolę”?I co z tego ?
Nadal przyczyną moich wyborów jest moja wolna wola, a nie czyjaś (Boża lub moja) wiedza/niewiedza.Nie. Nie masz wolnej woli jeśli Bóg wie że za tydzień rzucisz monetą i z jakim skutkiem. Bo dla Boga to, tak jak by się już wydarzyło.
I co z tego imbecylu? Co z tego „jak jest dla Boga”?
Ty masz wolną wolę.
Czyjaś wiedza/niewiedza nie należy do porządku przyczyn i skutków.Jeszcze raz, zechcesz odpowiedzieć na to pytanie, czy uparcie będziesz unikał?
Czy moneta spada jak spada „z tej przyczyny że Kowalski wie lub nie wie (jak spadnie), czy raczej przyczyny jak upadnie moneta są w monecie (i w naturze) a nie w wiedzy/ niewiedzy Kowalskiego?”Jednocześnie przyznajesz mi rację w słowach
Bóg wie co Ty w wolny sposób wybierzesz, zanim wybierzesz.
Nie kłam bezczelny cyniku!
Nie przyznaję ci racji, imbecylu!
Bo z tego, że Bóg wie zanim się stanie nie wynika, że Ty nie masz wolnej woli.
Per analogiam: z tego, że Kowalski wie jak upadnie moneta zanim upadnie nie wynika, że „moneta nie ma uwarunkowań, które są przyczyną jej takiego a nie innego upadku”Moneta upada z UWARUNKOWAŃ, nie „z powodu wiedzy/niewiedzy Kowalskiego”.
Ty upadasz z powodu swej woli, nie „z powodu wiedzy/niewiedzy Bożej”.
Dla monety: uwarunkowaniem jest natura.
Dla Ciebie: uwarunkowaniem (ostatecznego wyboru) jest twa wolna wola
Porządek czasowy jest kompletnie bez znaczenia, imbecylu!
To, że Bóg szybciej potrafi wywnioskować, że ty upadniesz, nim upadniesz - to w żaden sposób nie zmienia tej prawdy, że upadniesz z powodu swej woli, a nie z wiedzy/niewiedzy Bożej.
Rozumiesz głupcze?Liczy się porządek LOGICZNY. W porządku logicznym to co się stało wynika z przyczyn, nie z czyjejś wiedzy.
Skończony durniu, mieszający i plątający rzeczy logiczne!To wiedza (o skutku końcowym) powstaje z badania przyczyn i skutków a nie „skutek powstaje z wiedzy”
Tylko nie dociera do ciebie sprzeczność tego co piszesz z istnieniem wolnej woli.
Jaka „sprzeczność” błaźnie umysłowy?
Sprzeczność to jest to:
p ORAZ ~p.
To jest esencja sprzeczności: „tak ORAZ nie w dokładnie tym samym”
Na tym polega sprzeczność, do tego się sprowadza.
Proszę bardzo: sprowadź tę kwestię do takiego zdania, zredukuj zagadnienie do esencji sprzeczności!Nigdy ci się nie uda. Bo nie ma sprzeczności.
Sprzeczność jest w tobie. Własne poplątanie i własne niezrozumienie bierzesz za „sprzeczność w Bożym dziele, sprzeczność w Prawdzie”
Bo jeśli wie, to nie mogę wybrać inaczej.
Czyjaś wiedza cię ogranicza?
Boże, jak ty masz nasrane we łbie.
Co wie? No co?Bóg wie TO CO WYNIKA Z TWEJ WOLNEJ WOLI.
Bo tylko tak powstaje wiedza: wynika z badania przyczyn (i skutków)
Przyczyny i skutki => wiedza ( o przyczynach i skutkach)
Schematycznie: P => W
Natomiast nie ma takiego wynikania:
W => P
Bo wiedza jest jak obserwacja. Żeby czegoś się o czymś dowiedzieć, to wpierw ( w porządku logicznym, niekoniecznie czasowym) to coś musi istnieć.Najkrócej: wiedza o rzeczy wynika z rzeczy, a nie „rzecz z wiedzy”
Rozumiesz karle umysłowy?
To, że Bóg jest szybszy (w poznaniu co wyniknie z twej woli ), niż ty w zrealizowaniu swej woli nie zmienia faktu, że TO WYNIKNIE Z TWEJ WOLI.
Jeśli nie mogę to nie ma w tym woli mojej tylko jest wola Boska.
Czego „nie możesz”? Możesz wybrać to co chcesz!
Z Bogiem lub przeciw Niemu. Możesz wybrać!
Wybieraj !I tyle. Ale ty tego nie zrozumiesz.
To Ty nie rozumiesz że plączesz się, miotasz i mieszasz.
-
@Gerwazy2 napisał w Mózg płaski czy krągły:
Macieju wybierasz cechy Pana Boga które
pasują do tego co aktualnie twierdzisz nie licząc się ze sprzecznościami które twierdziłeś uprzednio.Pokaż tę „sprzeczność” w moim!
Dla przyspieszenia twych starań: sprzeczność polega na „tak ORAZ nie w dokładnie tym samym”
To tak jak rozmowa z dzieckiem.
<dziecko> a ja mam najlepszy samochód na świecie
<dorosły> Dlaczego?
<dziecko> bo jest najbezpieczniejszy
<dorosły> dlaczego najbezpieczniejszy?
<dziecko> bo ma kamerkę która widzi znaki drogowe i automatycznie zmniejsza prędkość.
<dorosły> ale wtedy wszyscy Ciebie wyprzedzają...
<dziecko> nieprawda, bo mój samochód jest najszybszy na świecie.
xdTa analogia jest nietrafiona, głupia
Ale najciekawsze jest to, że w tej nietrafionej historyjce żadnych sprzeczności nie ma.
(Zarówno dorosły jak i dziecko mówią od rzeczy, nie na temat (dorosły bardziej!) ale wewnętrznej sprzeczności tu nie ma) -
Jeżeli Pan Bóg jest miłosierny to dlaczego stworzył Świat pełen zła?
Jeżeli Pan Bóg stworzył ludzi i rzekomo tak ich kocha i miłuje dlaczego dopuszcza żeby niektórzy skończyli w czeluściach piekielnych?
Gdybym był Panem Bogiem, miałbym dokładnie gdzieś czy taki Gerwazy wierzy we mnie czy nie wierzy i na pewno nie pozwoliłbym żeby Gerwazunia gwałciły demony w piekle bo zlikwidowałbym piekło i tak dalej i tym podobne. https://www.youtube.com/watch?v=SY95xw6R_g4 -
Jeszcze raz, zechcesz odpowiedzieć na to pytanie, czy uparcie będziesz unikał?
Jedyne pytania jakie zadajesz to:
i co z tego?
Wielokrotnie. Wyzywając mnie od durni i imbecyli.
Już Ci odpowiedziałem na nie, wielokrotnie.
Przewidując, że i tak nie zrozumiesz. Zrobiłeś tak jak chciałem, wiec to nie twoja wolna wola.Gdybyś miał wolną wolę, to mógłbyś przeczytać odpowiedzi ze zrozumieniem, ale nie masz, wiec nic się nie zmieni.
Po za tym jak ktoś kogo nazywasz imbecylem i durniem na Ci coś tłumaczyć, to znaczy, że jesteś jeszcze głupszy.
Wiedziałem, że wiara odbiera rozum. Ale w twoim przypadku Bóg sie ulitował i ci go nie dał. Przynajmniej nie czujesz straty. -
Jeżeli Pan Bóg jest miłosierny to dlaczego stworzył Świat pełen zła?
Bóg NIE stworzył świata pełnego zła. Zło stworzył diabeł.
Jeżeli Pan Bóg stworzył ludzi i rzekomo tak ich kocha i miłuje dlaczego dopuszcza żeby niektórzy skończyli w czeluściach piekielnych?
Bo ich kocha i szanuje. Jeżeli kochasz kogoś => nie zniewalasz go, nie pętasz go, nie czynisz z niego niewolnika. Czy kobieta jest szczęśliwa w związku, w którym jest absolutnie wbrew swemu „chcę”?
Szczęście osoby może istnieć TYLKO przy poszanowaniu woli osoby.Gdybym był Panem Bogiem, miałbym dokładnie gdzieś czy taki Gerwazy wierzy we mnie czy nie wierzy i na pewno nie pozwoliłbym żeby Gerwazunia gwałciły demony w piekle bo zlikwidowałbym piekło i tak dalej i tym podobne.
Bo jesteś debilem.
Piekło jest Z WOLI, tych którzy w nim są. Bo oni NIE CHCĄ do Nieba, do Boga. Nie chcą i NIGDY chcieć nie będą, pomimo ogromnego cierpienia.
Rozumiesz cymbale?
Tyle razy pisałem, a do głupca nie dociera. Mój kot by zrozumiał, ale „człowiek rozumny” nie może.
Potępieńcy mają własną wizję i koncepcję tego co daje szczęście. Bez Boga. I próbują ją realizować => z tego powstaje piekło. -
Bo ich kocha i szanuje. Jeżeli kochasz kogoś => nie zniewalasz go, nie pętasz go, nie czynisz z niego niewolnika. Czy kobieta jest szczęśliwa w związku, w którym jest absolutnie wbrew swemu „chcę”?
Czy jak widzisz dziecko które zmierza ku przepaści to zawrócisz je, czy pozwolisz aby w nią wpadło?
Jeżeli Pan Bóg jest stwórcą wszystkiego, to jest też stwórcą diabła, a więc i zła. Co więcej, Pan Bóg jako wszechwiedzący już w momencie stwarzania wiedział czym to się skończy.
Piekło jest Z WOLI, tych którzy w nim są. Bo oni NIE CHCĄ do Nieba, do Boga. Nie chcą i NIGDY chcieć nie będą, pomimo ogromnego cierpienia.
Jeżeli coś mi przysparza cierpienie to chciałbym aby zniknęła przyczyna mojego cierpienia. Dlaczego Pan Bóg nie ułatwi mi tego? Tylko dlatego, że nie wierzę w niego? W takim przypadku Pan Bóg jest mściwy i małostkowy.
Wybacz Macieju ale Twoja wiara w Pana Boga jest strasznie prymitywna, a tłumaczenie Jego postępowania (właściwości) jeszcze bardziej.
-
Ile władzy, tyle odpowiedzialności. Jeśli bóg ma władzę nad wszystkim, to i za wszystko odpowiada. Ale skoro chrześcijanie przyjmują, że człowiek odpowiada za swoje czyny, to znaczy, że bóg za nie nie odpowiada, czyli nie ma na nie wpływu, z czego wynika istnienie wolnej woli człowieka. Czyli wszechmoc boga i wolna wola człowieka (oraz kara za nią) wykluczają się.
-
@RAV napisał w Mózg płaski czy krągły:
Czyli wszechmoc boga i wolna wola człowieka (oraz kara za nią) wykluczają się.
No i wszechwiedza, wyklucza się wzajemnie z wolną wolą człowieka.
Taki to Bóg, że aż mi sie przypomniała scena z Hulkiem który wgniatał Lokiego w pokład. -
Maciej stara się racjonalnie wyjaśnić coś czego racjonalnie się nie da i tyle.
-
Piekło jest Z WOLI, tych którzy w nim są. Bo oni NIE CHCĄ do Nieba, do Boga.
Piekło istnieje tylko wg takich jak Ty, którzy chcą żeby istniało
-
Gdybym był Panem Bogiem, miałbym dokładnie gdzieś czy taki Gerwazy wierzy we mnie czy nie wierzy
Dokładnie tak.
Maciej też to wie, dlatego wymyśla takie fikołki:
"Bóg ciebie nie potępi, ale ty sam siebie potępisz"
XD -
Czy jak widzisz dziecko które zmierza ku przepaści to zawrócisz je, czy pozwolisz aby w nią wpadło?
Analogia jest zła. Prawda jest taka: Bóg wiele razy i na wiele sposobów próbuje każdego zawrócić z drogi przepaści (piekła), ale potępieńcy nie chcą. I uparcie chcą bez Boga, czyli do piekła. Więcej: ZAWSZE tak będą chcieć. Przez Wieczność.
Analogia jest zła. Bo zakłada, że potępieniec jest jak małe dziecko, które siłą zawrócone z drogi do przepaści, potem będzie jednak za to wdzięczne=> zakłada istnienie dobrej woli. Ale potępieniec ma tylko złą wolę: wszystko na „nie” względem Boga (czyli tak jak wy tutaj)
Jeżeli Pan Bóg jest stwórcą wszystkiego, to jest też stwórcą diabła, a więc i zła.
Nie. To wedle Twojej głupoty. Bóg diabła NIE stworzył. Wbij sobie to do głowy. Bóg stworzył Najpiękniejszego Anioła, nie diabła. Najpiękniejszy sam zamienił się w diabła aktem swej woli, buntując się przeciw Bogu.
Podobnie Ty: sam zamienisz się w karykaturę człowieka, czyli w potępieńca jeśli się nie nawrócisz.Bóg nie stworzył potępieńców. Oni sami takimi się uczynili. Przez złą wolę, bunt przeciw Bogu.
Co więcej, Pan Bóg jako wszechwiedzący już w >momencie stwarzania wiedział czym to się skończy.
Tak. No i co?
Cóż zatem?
Kontynuuj.
No „czym się to skończy”?@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Jeżeli coś mi przysparza cierpienie to chciałbym aby zniknęła przyczyna mojego cierpienia.
Przyczyna jest w tobie, nie poza tobą. Twój grzech jest przyczyną.
Dlaczego Pan Bóg nie ułatwi mi tego? Tylko dlatego, że nie wierzę w niego?
Nie ma innego sposobu usunięcia Twego cierpienia jak tylko uwierzyć Bogu.
Rozumiesz durniu?
Wy (błazny) piszecie o niewierze Bogu, że to jest „tylko”.
To nie jest „tylko”, ale to jest aż!W takim przypadku Pan Bóg jest mściwy i małostkowy.
Oddał życie za grzesznika, ale Ty w to nie wierzysz. I nazywasz Go „mściwym”.
Dlatego sam się potępisz. Sam będziesz się mścił na sobie.Wybacz Macieju ale Twoja wiara w Pana Boga jest strasznie prymitywna, a tłumaczenie Jego postępowania (właściwości) jeszcze bardziej.
Moja wiara jest prawdziwa. Jeśli nie uwierzysz w „moją wiarę”, to będziesz potępiony. Sam się potępisz.
-
@RAV napisał w Mózg płaski czy krągły:
Ile władzy, tyle odpowiedzialności. Jeśli bóg ma władzę nad wszystkim, to i za wszystko odpowiada.
Nie ma „boga”. Tylko Bóg.
Ale skoro chrześcijanie przyjmują, że człowiek odpowiada za swoje czyny, to znaczy, że bóg za nie nie odpowiada, czyli nie ma na nie wpływu, z czego wynika istnienie wolnej woli człowieka.
Nie ma ani jednego „boga”. Ale JEST Bóg.
Czyli wszechmoc boga i wolna wola człowieka (oraz kara za nią) wykluczają się.
Dlatego właśnie będziesz potępiony: z powodu nienawiści do Boga
-
@Highlander napisał w Mózg płaski czy krągły:
Gdybym był Panem Bogiem, miałbym dokładnie gdzieś czy taki Gerwazy wierzy we mnie czy nie wierzy
Dokładnie tak.
Maciej też to wie, dlatego wymyśla takie fikołki:
"Bóg ciebie nie potępi, ale ty sam siebie potępisz"
XDNie wymyślam tego. Pan Jezus o tym zaświadcza.
Ty sam się potępisz.
Poznając, że przegrałeś, choć mogłeś wygrać.
W nieskończonej rozpaczy i nienawiści potępisz samego siebie. -
Znowu kręcisz. Warunkiem zbawienia jest WIARA w Boga. nie ma nic na temat dyskusji jak wyprali ci mózg. A skoro ktoś dyskutuje o wszechwiedzy i wszechmocy to musi wierzyć, ze Bóg istnieje. Czytaj te swoją świętą księgę ze zrozumieniem. Bo miotasz się jak diabeł wegetarian na egzorcyzmach salcesonem.
-
@ZJ napisał w Mózg płaski czy krągły:
Znowu kręcisz. Warunkiem zbawienia jest WIARA w Boga. nie ma nic na temat dyskusji jak wyprali ci mózg. A skoro ktoś dyskutuje o wszechwiedzy i wszechmocy to musi wierzyć, ze Bóg istnieje.
Diabeł też wierzy. I drży.
Bo nienawidzi Boga.
Jak ten który (celowo) pisze „bóg”.Czytaj te swoją świętą księgę ze zrozumieniem. Bo miotasz się jak diabeł wegetarian na egzorcyzmach salcesonem.
Będziesz potępiony. Sam się potępisz z własnej i wolnej woli.
-
Nie. To wedle Twojej głupoty. Bóg diabła NIE stworzył. Wbij sobie to do głowy. Bóg stworzył Najpiękniejszego Anioła, nie diabła. Najpiękniejszy sam zamienił się w diabła aktem swej woli, buntując się przeciw Bogu.
Dlaczego Pan Bóg stwarzając najpiękniejszego anioła wiedząc dobrze co za ziółko z niego wyrośnie nie stworzył go trochę brzydszego? Może by się nie zmienił w diabła?
Tak. No i co?
Cóż zatem?
Kontynuuj.
No „czym się to skończy”?Na tym na czym się skończyło. Na wyhodowaniu diabłów i potępieńców. Pan Bóg dobrze wiedział co się stanie, wszak jest wszechwiedzący.
Reasumując. Na początku nie było nic oprócz Pana Boga któremu się trochę widać nudziło i stworzył Wszechświat. W tym Wszechświecie natychmiast zaroiło się od diabłów i potępieńców. Żeby mieć trzymać gdzie to całe tałatajstwo i żeby za bardzo nie kłuło w oczy, Pan Bóg strącił ich do piekła które o ile się nie mylę też stworzył. Teraz Pan Bóg czeka na dzień Sądu Ostatecznego podczas którego posegreguje ostatecznie gdzie co do której przegródki i zamknie cały ten projekt. Ciekawe czy istnieje jakiś Nad Pan Bóg i jak oceni cały ten wybryk Pana Boga? Ciekawe czy istnieje Nad Niebo i pod piekło? Tyle pytań i znikąd odpowiedzi. -
Ciekawe czy istnieje jakiś Nad Pan Bóg
Ale po co? Zgodnie z tym co pisze Maciej, "Pan Bóg" powinien sam się potępić
-
Będziesz potępiony. Sam się potępisz z własnej i wolnej woli.
Jak to ma być moja wolna wola to sie nie potępie idioto. Dotarło do Ciebie? No chyba że ten twój Bóg to Szatan który mi zrobi kampanie wyborczą oszukujac.