Dźwięk
-
Praca na szkockim wybrzeżu sprzyja badaniom waleni – łatwo w tamtejszych wodach spotkać delfiny i wieloryby. Metodologicznie i logistycznie jest to jednak spore wyzwanie. Delfiny wprawdzie da się trzymać w niewoli (z wielorybami jest oczywiście trudniej), ale by w pełni dostrzec bogactwo ich komunikacji, trzeba je śledzić na wolności. A to wymaga łodzi, nadajników GPS, głośników, kamer i mikrofonów działających pod wodą. Tylko niewielki ułamek interakcji, w jakie wchodzą delfiny czy wieloryby, ma miejsce na powierzchni. I co gorsze dla badaczy komunikacji, część waleni, w tym wszystkie delfiny, emitują dźwięki z wnętrza głowy (za pomocą organu zwanego melonem) i nie muszą w tym celu otwierać ust. Sprawia to, że identyfikacja nadawcy konkretnego sygnału nie jest łatwa nawet u zwierząt trzymanych w niewoli. Rozpoznanie nadawców pływających na wolności dodatkowo utrudnia to, że dźwięki emitowane przez walenie rozchodzą się w wodzie na ogromne odległości. Pieśni wielorybów udaje się rejestrować nawet 1000 km od ich wykonawców.
Czy ktoś może wytłumaczyć tym wielorybom, że ziemia jest kulą. Te tępe zwierzaki myślą, że żyją na płaskiej ziemi i dlatego się tak komunikują.
-
@hwdp Nie wiem, czy rozumiem, co próbujesz przekazać.
Sugerujesz, że Ziemia musi być płaska, bo walenie słyszą się z odległości 1000 km? Czy o co chodzi?
-
Pieśni wielorybów udaje się rejestrować nawet 1000 km od ich wykonawców.
Skąd wiadomo, że to takie odległości? Skoro sam piszesz wcześniej:
identyfikacja nadawcy konkretnego sygnału nie jest łatwa nawet u zwierząt trzymanych w niewoli.
No a skoro nie wiadomo kto i gdzie wydaje dzwięki to co tu tłumaczyć i komu?
-
@ZJ
W filmie dokumentalnym na Discovery oglądałem na temat wielorybów, podana była odległość ich komunikacji nawet 1000km. Sonar łodzi podwodnych ma zasięg do 1600 km, jak to jest możliwe na kulistej ziemi. -
@hwdp A czemu miałoby nie być możliwe na kulistej Ziemi?
Że w odległości 1600 km wszystko jest za horyzontem? No jest, ale co z tego? Tu mówimy o dźwięku. Czy jeśli Twój znajomy na spacerze zniknie za rogiem budynku, to już Cię nie usłyszy, jak do niego krzykniesz?
-
@hwdp
Możesz się też dowiedzieć że światło rozchodzi się po liniach prostych. I sie zastanawiać jak to jest, że światłowód może być zagięty a światło nadal przechodzi. Wiesz co sie dzieje, że w ogóle słyszymy dźwięk? Bo od tego trzeba zacząć. Czym jest dźwięk dla ciebie. Jak to sobie wyobrażasz. -
@ZJ
Sonar wysyła krótkie impulsy akustyczne o pewnej częstotliwości, a następnie nasłuchuje na powrót ech tych impulsów odbitych od celów podwodnych. Cel jest definiowany jako dowolny podwodny obiekt fizyczny, który odbija impulsy akustyczne powracające do sonaru jako echa.
Czyli jego zasięg na kulistej ziemi powiedzmy 200km zasięgu, na płaskiej nawet 1600km słyszałem wywiad z amerykańskim żołnierzem służącym na łodzi podwodnej.
Dźwięku to ciężko sobie wyobrazić. -
@Fizyk-od-czapy
Usłyszy. Ale czy z takim samym efektem?Jak nie będąc za rogiem -
@hwdp
Chyba mylisz odległość w której można usłyszeć wieloryby czy sonar od odległości do obiektu wykrywanego przez sonar.
Pytałem czym jest dla ciebie dźwięk. Nie prosiłem o kopie tekstu jak działa sonar.
Czym jest dźwięk można sobie dość prosto wyobrazić. Ale ja tego za ciebie nie zrobię. A miałeś mi powiedzieć jak to jest że coś słyszymy? -
-
@ZJ
Szacun dla ludzi którzy wchodzą w temat płaska czy kula ziemska, włączają świadomość w tym temacie i dalej twierdzą że to jest kula
( chyba, że wiedzą ale robią na tym kasę).
Jak mawiał Einstein "Wiedza zaprowadzi cię z punktu A do punktu B, a wyobraźnia poza te punkty"
"Łatwiej jest oszukać człowieka niż przekonać go że jest oszukiwany" M. Twain
Polecam filmy kraterowa ziemia na cda -
@ZJ
Sonar odbijał by się od krzywizny ziemi. Zrozumiałe? -
-
@אלוהים-אחד
Sonar. Kula ziemska. Włącz wyobraźnie. -
@hwdp
Albo lepiej narysuj to sobie -
@hwdp
A propos dźwięku Czy słyszał ktoś albo widział rzeki płynące pod górę?...bo ci którzy uważają, że ziemia jest kulą, tak twierdzą. -
-
@hwdp Może i minimalnie gorzej. Ale to mało istotne. W przypadku Ziemi nie ma też rogów, tylko stosunkowo niewielka krzywizna - nic co by mogło znacząco "rzucić cień akustyczny", że tak to ujmę. Jak dźwięk jest na tyle głośny, żeby był słyszalny z 1000 czy ilu tam km, to krzywizna już nie ma praktycznie żadnego znaczenia.
-
@Fizyk-od-czapy
Łódź podwodna wysyła fale dźwiękową która odbija się od pierwszej przeszkody którą jest "róg, zaokrąglenie " ziemi (około 350km) i wraca. Zasięg takiego urządzenia 1600 km.
Niech wniosek wyciągną mądre osoby, a głupki dalej niech wciskają te głupoty o kulistej ziemi. -
Niech wniosek wyciągną mądre osoby, ...
Gdybyś był mądrą osobą, to najpierw spróbowałbyś się dowiedzieć czegokolwiek o tym, od czego zależy zasięg rozchodzenia się dźwięku w oceanach: ciśnienie, temperatura, zasolenie wody, częstotliwość dźwięku.
Gdybyś poczytał troszkę więcej na ten temat, to kto wie, może nawet dowiedziałbyś się, że gdy te 3 parametry przyjmują określone wartości w tym samym przedziale głębokości to dźwięk przemieszcza się w takiej warstwie wody z minimalnymi stratami co drastycznie zwiększa zasięg.
W oceanach, na różnych głębokościach istnieje kilka takich kanałów akustycznych "wrażliwych" na określone częstotliwości dźwięku. Ten, z którym twój płaski móżdżek ma taki problem to SOFAR ( sound fixing and ranging channel) lub DSC (deep sound channel).
A skoro istnienie takiego kanału akustycznego zależy m.in. od gradientu ciśnienia w wodzie to WITAMY NA KULI ZIEMSKIEJ, bo wzrost ciśnienia do głębokości tłumaczy i pozwala przewidzieć/ obliczyć tylko grawitacja.... , a głupki dalej niech wciskają te głupoty o kulistej ziemi.
No to, "mądra osobo" ( ), zaryzykujesz wytłumaczenie mi, dlaczego w nawigacji lądowej, morskiej i powietrznej, żeby poprawnie obliczyć odległość pomiędzy dwoma DOWOLNYMI punktami na Ziemi, na dystansie powyżej 600 km., musisz skorzystać z ortodromy, czyli równania trygonometrycznego właściwego tylko i wyłącznie dla polarnego systemu współrzędnych NA KULI - południki zbiegają się na dwóch, przeciwległych biegunach, równoleżniki prostopadłe do południków - kojarzysz chyba o co chodzi, prawda ?