Mózg płaski czy krągły
-
Maciej zdaje się poszedł drogą NJK o indywidualnej projekcji nieba dla każdego człowieka. Wtedy to ma sens. xd
-
@Gerwazy2 Jakie projekcje ma Maciuś, to tego sam Maciuś nie wie. Tym bardziej, czy te projekcie są 2D, 3D, z czego, na czym i w jakiej odległości...
-
@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:
Coś mi się wydaje, że doskonale to rozumiesz, tylko celowo próbujesz się zafiksować na kompletnie nieistotnej kwestii.
Oczywiście że to rozumie (chociaż, kto trafi za debilem). Chodzi o to że ten obraz, czymkolwiek jest, nie pasuje mu, ani innym równie bystrym, do urojeń. Gwarantuję ci, że gdyby ten obraz był inny (pasujący choćby jako tako do naleśnika) to byłby GŁÓWNY argument.
-
@Maciej napisał w [Mózg płaski czy krągły](/
Owszem, i o tym cały czas mówię.
Na potrzeby dowodu o którym mówię, położenie gwiazd w przestrzeni jest nieistotne.Jest decydujące.
Teza którą właśnie wypowiedziałeś jest tak absurdalna, że jest mi aż przykro.W sumie to dziwię się, że tego nie rozumiesz.
Ale właściwie dlaczego mam się dziwić?
Jeśli nie ogarniasz kwestii „S=Z+N”, to nic dziwnego.Jeśli kto nie ogarnia elementarza logiki, No to wypowiada takie androny, jak wypowiedziałeś.
O kształcie powierzchni decyduje rzeczywiste położenie punktów powierzchni w przestrzeni, a nie to co się (komu) nad danym punktem wyświetla (pokazuje), nie to jaki obraz ukazuje się (komuś) nad danym punktem.
Żeby zatem wywieść kształt powierzchni z jakiegoś (np gwiezdnego) układu odniesienia, to koniecznie trzeba konkretnie umiejscowić ten układ odniesienia w przestrzeni, wzgledem powietrzni. By z układu odniesienia wywnioskować jak układają się punkty powierzchni w przestrzeni.Ty zaś właśnie wypowiedziałeś nonsens, że „ważny jest tylko obraz jaki się wyświetla nad punktem (dowolnym), a to gdzie ten obraz leży w przestrzeni (czy w ogóle gdzieś konkretnie leży ) jest nieważne”.
Absurd.
Wg Twojego „można wyciągać wnioski o konkretnym położeniu punktów powierzchni w przestrzeni na podstawie danych z wielu układów odniesienia, ale bez wiedzy jak te układy odniesienia mają się do siebie, czyli bez wiedzy jak są one ułożone wzgledem siebie w tej przestrzeni, czyli (bez wiedzy)jak się one transformują jeden w drugi.Jest to brednia totalna.
Ale takie są skutki prostych błędów logicznych
(Niezrozumienia kwestii „S=Z+N”).Nad dowolną powierzchnią można wyświetlić dowolną grę świetlną. Oczywistość.
A Ty wypowiadasz androny.
A ciekawe jest to, że sam przecież wiesz, że wasze czyli „kula ziemska” wzięło się z ufiksowania gwiazd w przestrzeni przy założeniu „gwiazda jest w tym kierunku gdzie patrzę”A jeśli nie wiesz to poobracaj sobie w Google Earth „kulę ziemską na tle gwiazd”.
-
@Maciej i te wszystkie brednie które napisałeś (o "optyce nieba") powoduje deska z dziurą która wisi nam nad głowami?
-
@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:
@Maciej i te wszystkie brednie które napisałeś (o "optyce nieba") powoduje deska z dziurą która wisi nam nad głowami?
Jesteś imbecylem.
-
@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Jesteś imbecylem.
Wiem że tak uwaźasz. Ale to ty dajesz takie przykłady, więc ty jesteś immmbecylem.
-
@Maciej A jak nazwać kogoś, kto latami opisuje jedynie swoje urojenia, nie potrafiąc podać jednego rzetelnego argumentu na ich poparcie, nie wspominając o, choćby namiastce, działającego modelu?
Przykład takich twierdzeń: "niebo to nieznane urządzenie optyczne" - byłeś? sprawdziłeś? masz chociaż śrubkę albo kabelek?
Dla mnie ktoś taki to po prostu skończony debil. A dla ciebie?
-
Wg Twojego „można wyciągać wnioski o konkretnym położeniu punktów powierzchni w przestrzeni na podstawie danych z wielu układów odniesienia, ale bez wiedzy jak te układy odniesienia mają się do siebie, czyli bez wiedzy jak są one ułożone wzgledem siebie w tej przestrzeni, czyli (bez wiedzy)jak się one transformują jeden w drugi.
Astronawigacja nadal działa immmmbecylu.
-
Wg Twojego „można wyciągać wnioski o konkretnym położeniu punktów powierzchni w przestrzeni na podstawie danych z wielu układów odniesienia, ale bez wiedzy jak te układy odniesienia mają się do siebie, czyli bez wiedzy jak są one ułożone wzgledem siebie w tej przestrzeni, czyli (bez wiedzy)jak się one transformują jeden w drugi.
Po pierwsze, nie mówię o położeniu punktów powierzchni w przestrzeni (chociaż pośrednio da się wyciągnąć i wnioski o tym, ale to wymaga dodatkowych założeń). Mówię o ustaleniu geometrii powierzchni - takich rzeczy jak metryka, czy krzywizna. Można pokazać na podstawie nieba, że metryka powierzchni Ziemi jest metryką sferyczną.
Po drugie, nie bez wiedzy, tu nie chodzi o układy odniesienia. Wystarczy mi, że wiem jak obrazy widziane z różnych punktów transformują się jeden w drugi - a to wiem, bo działa astronawigacja.
- Wiem, że w każdym punkcie na Ziemi obraz nieba jest fragmentem pewnego sferycznego obrazu.
- Wiem, że w każdym momencie istnieje bijekcja między punktami na Ziemi a punktami tego sferycznego obrazu (funkcja przypisująca punktowi powierzchni punkt obrazu, który jest tam widziany w zenicie).
- Wiem, że odległości między punktami na Ziemi są proporcjonalne do odległości między odpowiadającymi im punktami obrazu.
I to koniec: to oznacza, że wyżej wspomniana bijekcja jest podobieństwem. A to oznacza, że metryka powierzchni Ziemi jest metryką sfery. A skoro jest metryką sfery, to ma także niezerową krzywiznę Gaussa. Ziemia nie może więc być płaska.
Prawdziwość punktu 1 już przyznałeś. Żeby utrzymać pogląd o płaskości Ziemi, pozostaje Ci zakwestionować punkt 2 lub punkt 3 - ale to oznacza również kwestionowanie działania astronawigacji, a o ile pamiętam, to, że astronawigacja działa, też kiedyś przyznałeś.
Powiedziałbym, że zapędziłeś się w kozi róg, ale to brzmiałoby, jakbyśmy o coś walczyli. Po prostu nawet nie zauważyłeś, że masz przekonania, które są ze sobą nawzajem sprzeczne
-
Można pokazać na podstawie nieba, że metryka powierzchni Ziemi jest metryką sferyczną.
Nie można.
W ogólności: z samych tylko wyświetlanych nad powierzchnią świateł/obrazów (bez znajomości optycznych reguł tych świateł) nie można wywieść kształtu powierzchni.Bo: nad dowolną powierzchnią można wyświetlić dowolną grę świetlną.
Oczywistość.
Jeśli kto nie rozumie tak prostych rzeczy, to popada w obłęd, jak Ty i myśli kompletnie od rzeczy.
Wystarczy mi, że wiem jak obrazy widziane z różnych punktów transformują się jeden w drugi - a to wiem, bo działa astronawigacja.
Działanie (astro)nawigacji nie ma nic do transformowania się obrazów jeden w drugi. (nie wiemy nadal jak konkretnie się transformują w przestrzeni)
https://i.imgur.com/o9IMN5U.png
W tym modelu przedstawionym przez Bislina astronawigacja też działa. A jest to nad płaskim.
[Nawiasem mówiąc ten model dobrze unaocznia w czym rzecz, jak działa niebo w realnym świecie, czyli nad płaską najpewniej powierzchnią ziemi. Czyli tak: każdy obserwator ma lokalną projekcję nieba. (Pojeździj sobie małą "kopułką" po ziemi, w tym symulatorze). Oczywiście uprzedzająco dla imbecyli: "dobrze unaocznia"- znaczy dobrze pokazuje jeden aspekt kwestii, czyli to, że projekcje nieba są lokalne dla obserwatora, właściwe do położenia na ziemi. Natomiast nie oznacza, że "przedstawiona mapa ziemi jest prawdziwa", ani nie oznacza, że "wewnętrzną budowa (optyczna) nieba nad głowami jest prawdziwie odkryta i ukazana nam przez ten model". Natomiast dobrze ukazuje ten model jeden aspekt kwestii: obraz nieba to lokalna (dla obserwatora) projekcja, której on (obserwator) przypisuje kierunki w przestrzeni, idąc wzrokiem "po prostej": od oka do gwiazdy- w przestrzeń. Mimo tego samego obrazu (jego fragmentów- znajome konstelacje gwiazd) nieba dla różnych obserwatorów kierunki przypisywane przez obserwatora gwiazdom/konstelacjom są niezgodne/różne dla obserwatorów oraz te kierunki (idąc po prostej!) nie prowadzą do gwiazd! Patrz! Tak właśnie działa niebo, o to chodzi. Wy zaś w swoim wyobrażeniu ufiksowaliście sobie niebo wedle własnych urojeń]
Wiem, że w każdym punkcie na Ziemi obraz nieba jest fragmentem pewnego sferycznego obrazu.
Wiem, że w każdym momencie istnieje bijekcja między punktami na Ziemi a punktami tego sferycznego obrazu (funkcja przypisująca punktowi powierzchni punkt obrazu, który jest tam widziany w zenicie).
Wiem, że odległości między punktami na Ziemi są proporcjonalne do odległości między odpowiadającymi im punktami obrazu.I to koniec: to oznacza, że wyżej wspomniana bijekcja jest podobieństwem. A to oznacza, że metryka powierzchni Ziemi jest metryką sfery.
Ten "dowód" jest kompletnie niedorzeczny. Po prostu: obłęd.
Mógłbym się rozwodzić nad każdym punktem z osobna, ale zrobię inaczej.@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:
Prawdziwość punktu 1 już przyznałeś.
Obłęd w najczystszej postaci.
Punkt 1 nic konkretnego nie oznacza
Bo wokół siebie, w przestrzeni trójwymiarowej zawsze mogę zatoczyć sferę i wyobrażać sobie, że "otacza mnie sfera".
Ale mogę też zatoczyć dowolnie wiele powierzchni dowolnie wielu różnych brył i wyobrażać sobie, że one mnie otaczają.Dla przykładu:
https://i.imgur.com/un8Agl1.png
Najbardziej wewnątrz jest sfera (czerwona), ta jest zawarta "w jajku", czyli w elipsoidzie obrotowej (niebieska), a to wszystko jest zawarte w "tubie", czyli w walcu.
Ale to oczywiście tylko przykład, bo mógłbym sobie dorysować dowolnie wiele innych brył i ich powierzchni
(oczywiście nie całkiem dowolnych, ale takich, których powierzchnie nie "zawijają się wewnętrznie", tzn takich że każdy promień (zaznaczony przykładowo- tzn. dwa przykładowe promienie) przecina powierzchnię tylko w jednym punkcie)
Idźmy więc dalej tokiem Twojego myślenia:
Skoro:
w każdym momencie istnieje bijekcja między punktami na Ziemi a punktami tego sferycznego obrazu
(czerwona, wewnętrzna sfera- to ten "sferyczny obraz")
to:
istnieje także "bijekcja" między punktami obrazu elipsoidalnego, między punktami obrazu walcowatego, między punktami...dowolnie wielu powierzchni dowolnie wielu brył (choć nie dowolnych- patrz wyżej)
Bo: patrz odwzorowanie !- które pokazują promienie. Wzajemnie jednoznaczne odwzorowanie przypisujące jeden i tylko jeden punkt sfery tylko jednemu punktowi elipsoidy obrotowej, tylko jednemu punktowi walca...tylko jednemu punktowi powierzchni dowolnie wielu jakichś jeszcze innych brył (choć nie dowolnych brył-jw) itd.
Mało tego: spełniona jest również i reguła proporcjonalności: odległości na ziemi - odpowiadają odległości (kątowej) obrazu na sferze, na elipsoidzie obrotowej, na walcu...itd.
Patrz !A zatem, zgodnie z Twoją "logiką"
I to koniec: to oznacza, że wyżej wspomniana bijekcja jest podobieństwem.
wspomniane wyżej bijekcje są podobieństwami
czyli:
A to oznacza, że metryka powierzchni Ziemi jest metryką sfery.
...oraz jest metryką elipsoidy obrotowej, jest metryką walca, jest metryką...dowolnie wielu powierzchni, dowolnie wielu brył (choć nie dowolnych)
I taki efekt "dowodu".
Dlaczego taki?
Np. dlatego, że punkt 1 nic konkretnego nie oznacza
Cóż z tego, że mogę sobie wyobrazić, że otacza mnie sfera?
Równie dobrze mogę sobie wyobrazić, że otaczają mnie inne powierzchnie. Tak jak pokazałem.Teza, że "obraz (nieba) jest fragmentem pewnego obrazu sferycznego" jest absurdalna. Bo równie dobrze jest on fragmentem ...obrazu leżącego na dowolnie wielu (choć nie dowolnych) powierzchniach.
Po prostu nawet nie zauważyłeś, że masz przekonania, które są ze sobą nawzajem sprzeczne
Przykro mi, ale to Ty popadłeś w obłęd.
A jest to Obłęd Wielki, kosmiczny-liczbowy. -
Bo: nad dowolną powierzchnią można wyświetlić dowolną grę świetlną.
Na czym, Maciuś debilu, na czym? Na kopule? Na jej wklęsłej stronie? Obraz gwiazd na wklęsłej kopule to projekcja dosłowna gdzie kopuła jest wklęsłym ekranem, a gwiazdy obrazem rzutowanym przez magiczny projektor? Czy może kopuła to gargantuiczny wklęsły nanoOled
?
I stare pytanie wciąż bez odpowiedzi: z jakiej magii ta kopuła, że żaden radar ani inny odbiornik fal radiowych jej nie wykrywa, za to księżyc, słońce i planety - nawet Saturn- i ich największe księżyce odbijają fale radiowe z opóźnieniami właściwymi dla ich odległości?
W jakiej odległości od Ziemi ta kopuła niby jest?
-
Bo: nad dowolną powierzchnią można wyświetlić dowolną grę świetlną.
Tylko nie zauważasz, że tutaj mamy duże powiązanie między powierzchnią a "grą świetlną", mianowicie: proporcjonalność odległości na powierzchni do odległości w "grze świetlnej". Ten fakt niesie ze sobą bardzo dużo informacji.
Działanie (astro)nawigacji nie ma nic do transformowania się obrazów jeden w drugi.
Ma bardzo dużo, przez wyżej wspomnianą proporcjonalność.
W tym modelu przedstawionym przez Bislina astronawigacja też działa. A jest to nad płaskim.
W modelu Bislina odległości na powierzchni nie są proporcjonalne do odległości na niebie. Więc astronawigacja jakoś tam by na nim działała, ale nie tak samo, jak w rzeczywistości.
Bo wokół siebie, w przestrzeni trójwymiarowej zawsze mogę zatoczyć sferę i wyobrażać sobie, że "otacza mnie sfera".
Ale mogę też zatoczyć dowolnie wiele powierzchni dowolnie wielu różnych brył i wyobrażać sobie, że one mnie otaczają.Fajnie. Ale nie dla każdej takiej powierzchni dostaniesz takie same odległości między poszczególnymi gwiazdami na tej zmapowanej powierzchni u różnych obserwatorów. A dla sfery dostaniesz.
Jasne, że możesz sobie rzutować na sześciany, elipsoidy czy co tam dusza zapragnie, ale tylko dla sfery dostaniesz mapowanie, które wiernie mapuje kąty obserwowane w rzeczywistości na odległości na powierzchni rzutowania.
istnieje także "bijekcja" między punktami obrazu elipsoidalnego, między punktami obrazu walcowatego, między punktami...dowolnie wielu powierzchni dowolnie wielu brył (choć nie dowolnych- patrz wyżej)
Tak, ale nie zachowująca proporcjonalności odległości.
Mało tego: spełniona jest również i reguła proporcjonalności: odległości na ziemi - odpowiadają odległości (kątowej) obrazu na sferze, na elipsoidzie obrotowej, na walcu...itd.
Otóż nie. To znaczy: może i odpowiadają odległości kątowej przy obserwacji ze środka bryły, względem którego je zmapowałeś, ale nie odpowiadają odległościom wzdłuż powierzchni. Ta odpowiedniość jest spełniona tylko dla sfery.
wspomniane wyżej bijekcje są podobieństwami
Ano nie, bo nie ma proporcjonalności do odległości wzdłuż powierzchni.
Dowód niestety (dla Ciebie) się dobrze trzyma.
-
Ale mogę też zatoczyć dowolnie wiele powierzchni dowolnie wielu różnych brył i wyobrażać sobie, że one mnie otaczają.Fajnie. Ale nie dla każdej takiej powierzchni dostaniesz takie same odległości między poszczególnymi gwiazdami na tej zmapowanej powierzchni u różnych obserwatorów. A dla sfery dostaniesz.
Jasne, że możesz sobie rzutować na sześciany, elipsoidy czy co tam dusza zapragnie, ale tylko dla sfery dostaniesz mapowanie, które wiernie mapuje kąty obserwowane w rzeczywistości na odległości na powierzchni rzutowania.To teraz spróbuję zachować się jak Maciuś, którego uderzyła pierwsza w życiu racjonalna myśl
:
... Czy chcesz przez to powiedzieć, że gdyby np. Ziemia była płaska a obraz nieba powstawał na wklęsłej kopule, to w zależności od pozycji obserwatorów oraz kierunków ich ruchu, w określonych obszarach nieba i w określony i różny dla każdego z nich sposób zmieniałyby się odległości kątowe pomiędzy poszczególnymi gwiazdami?
I że tego samego typu zmiany odległości kątowej pomiędzy gwiazdami zachodziłyby również, gdyby Ziemia była np. sześcianem i obraz gwiazd również byłby wyświetlany na wewnętrznych ścianach kosmicznie wielkiego sześcianu? I że na podstawie analizy lokalizacji obserwatorów, ich kierunku ruchu oraz zmian odległości kątowych pomiędzy gwiazdami można określić zarówno kształt powierzchni na której są obserwatorzy jak i kształt ekranu, na którym jest wyświetlane niebo???
... i w tym momencie kopnął reset...
Przykro mi, ale to Ty popadłeś w obłęd.
A jest to Obłęd Wielki, kosmiczny-liczbowy. -
Tylko nie zauważasz, że tutaj mamy duże powiązanie między powierzchnią a "grą świetlną", mianowicie: proporcjonalność odległości na powierzchni do odległości w "grze świetlnej". Ten fakt niesie ze sobą bardzo dużo informacji.
No i co z tego?
Zresztą:
Niczego to nie zmienia. Ponieważ nie ma informacji o kierunkach (kątach).
S=Z+N.
Żeby znać Z, czyli kształt ziemi/powierzchni, to trzeba znać odległości i kąty między punktami na ziemi/powierzchni. Tych nie znamy.[Z pewnym przybliżeniem znamy odległości, kątów- prawie w ogóle nie znamy, szczególnie na wielkich dystansach. Patrz moje pytania o ustalenie kątów np. między NYC-Warszawą-Buenos Aires. Nikt nigdy nie ustalał. "Ustalanie" polega na...odczytaniu z globusa, który wyprowadzono... z urojeń na temat nieba. Patrz też widok z Nevady na Hawaje, nad którym rozczulał się MN, bo nie zgadzały mu się kierunki, więc uznał to za "dowód, że widać chmury, a nie Hawaje". Bo właśnie się nie zgadzają (kierunki na ziemi z tym co wynika z globusa). Ja sam (przypadkowo) nadziałem się na niezgodność kierunków: obserwując Tatry z Krakowa (na tle budynków w Krakowie). Poprowadzona linia prosta między szczytem Tatr (nie pamietam jakim), a mną przechodziła nie pomiędzy tymi budynkami, między którymi powinna przechodzić. Rozbieżność była duża, choć nie tak rażąca jak Nevada-Hawaje, bo i dystans krótszy]
Gdybyśmy znali kąty i odległości => znalibyśmy kształt powierzchni. Wtedy zależność S=Z+N jest do rozwiązania, bo mamy dwie wiadome.
Ale uwaga!
I tak do rozwiązania tylko przy założeniu, że "=" i "+" są prawdziwe, czyli że w ogóle zachodzi zależność między światłami nieba, a kształtem powierzchni.
Bo to, że "nam się wydaje, że zachodzi i że jest jakaś"- nie znaczy że obiektywnie zachodzi.
Bo: obrazy można wyświetlać dowolnie. Twórca obrazów nie jest niczym zobowiązany wyświetlając obrazy.@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:
Działanie (astro)nawigacji nie ma nic do transformowania się obrazów jeden w drugi.
Ma bardzo dużo, przez wyżej wspomnianą proporcjonalność.
Niczego nie ma. Bo brak kierunków (kątów).
To, że gwiazda odchyli się o 1 stopień przy zmianie o 111 km, to za mało. Bo:...narysuj sobie okrąg i zaznacz środek okręgu. Środek- wyjściowe położenie gwiazdy; Okrąg- oznacza oddalenie o 1 stopień kątowy. Dowolnie wiele możliwości (dowolnie wiele punktów okręgu), bo nie wiadomo w którym kierunku w przestrzeni "poszedł środek" (czyli gwiazda- w wyniku "przeskoku (w jednej chwili) o 111 km").@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:
W modelu Bislina odległości na powierzchni nie są proporcjonalne do odległości na niebie. Więc astronawigacja jakoś tam by na nim działała, ale nie tak samo, jak w rzeczywistości.
Oczywiście, że są. Bo dlaczego miałyby nie być?
Fajnie. Ale nie dla każdej takiej powierzchni dostaniesz takie same odległości między poszczególnymi gwiazdami na tej zmapowanej powierzchni u różnych obserwatorów. A dla sfery dostaniesz.
W Twoim "dowodzie" nie było nic o mapowaniu i o odległościach między gwiazdami na "zmapowanej powierzchni".
Ponadto: zdecyduj się, bo mówiłeś, że mapowanie Ci niepotrzebne. A teraz "zmapowałeś"
A żeby zmapować, to trzeba konkretów, konkretnego położenia gwiazd w przestrzeni.@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:
Jasne, że możesz sobie rzutować na sześciany, elipsoidy czy co tam dusza zapragnie, ale tylko dla sfery dostaniesz mapowanie, które wiernie mapuje kąty obserwowane w rzeczywistości na odległości na powierzchni rzutowania.
Tak samo wiernie mapuje kąty odwzorowanie na elipsoidzie, czy na sześcianie.
Tak, ale nie zachowująca proporcjonalności odległości.
Oczywiście, że zachowują. Bo mówiłeś o proporcjonalności położenia KĄTOWEGO gwiazdy i odległości na ziemi.
[Mam poszperać we wcześniejszych wpisach]
Zaczynamy teraz kręcić na potrzeby wyłgania się?@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:
Dowód niestety (dla Ciebie) się dobrze trzyma.
Twój "dowód" to kompletny bełkot, czyli niedorzeczność.
Zresztą sam zaczynasz kręcić. Popatrz na swój "dowód" i popatrz na to jak teraz zmieniasz.
Myślisz kompletnie niedorzecznie, bo:
Nad dowolną powierzchnią da się wyświetlać dowolne obrazy=> każdemu obserwatorowi (w danym punkcie) można wyświetlić "to co potrzeba"
(jako przykład: patrz symulator Bislina: każdy obserwator (w danym punkcie) otrzymuje "lokalne niebo", takie jak trzeba)
Odczytywanie kształtu powierzchni z wyświetlanych w otoczeniu powierzchni obrazów to (bez urazy) szczyt obłąkania.
Odczytywanie kształtu powierzchni z takich obrazów ma sens tylko wtedy jeżeli te obrazy są układem odniesienia, który jesteśmy w stanie zorientować w przestrzeni.
Jak można nie rozumieć tego, że odczytywanie kształtu powierzchni z gry świetlnej przy/nad powierzchnią, bez wiedzy czym jest ta gra świetlna i jakimi regułami się rządzi, to paranoja?
-
Żeby znać Z, czyli kształt ziemi/powierzchni, to trzeba znać odległości i kąty między punktami na ziemi/powierzchni. Tych nie znamy.
Znamy, Maciuś, znamy. tylko ty udajesz, że nie znasz
, bo inaczej przez opary obłędu i zakłamania musiałbyś do siebie dopuścić rzeczywistość:
https://imgur.com/a/f60Ybpx -
@M-N napisał w Mózg płaski czy krągły:
Żeby znać Z, czyli kształt ziemi/powierzchni, to trzeba znać odległości i kąty między punktami na ziemi/powierzchni. Tych nie znamy.
Znamy, Maciuś, znamy. tylko ty udajesz, że nie znasz
, bo inaczej przez opary obłędu i zakłamania musiałbyś do siebie dopuścić rzeczywistość:
https://imgur.com/a/f60YbpxA popatrz kanalio, na tej mapie, którą podajesz (tej płaskiej) to Hawaje widziane z Nevady leżą tak jakby zgodnie z tym co widać z rakiety nad Nevadą.
https://rumble.com/v2dncfk-world-record-photo-2600-miles-hawaii-seen-from-nevada.html
-
A popatrz kanalio, na tej mapie, którą podajesz (tej płaskiej) to Hawaje widziane z Nevady leżą tak jakby zgodnie z tym co widać z rakiety nad Nevadą.
A właśnie, że nie zakłamana gnido, bo w rzeczywistości kierunek geograficzny z Newady na Hawaje ma się nijak do twojego urojenia - już to było wystarczająco dokładnie pokazane, a już mi się nie chce po wątkach grzebać, a tobie kanalio wyszło , że Hawaje są na północny zachód od Newady.
Wiesz gdybyś rozmawiał z bratem bliźniakiem i takim samem debilem jak ty, to może ta próba zmiany tematu byłaby udana
Tu chodzi o to , że na podstawie znanych odległości znamy doskonale kształt Ziemi:
https://imgur.com/a/f60Ybpx
Więc dzięki jeszcze raz za pokazanie jaką zakłamaną, nażartą płaskim gównem gnidą jesteś.
-
@M-N napisał w Mózg płaski czy krągły:
A popatrz kanalio, na tej mapie, którą podajesz (tej płaskiej) to Hawaje widziane z Nevady leżą tak jakby zgodnie z tym co widać z rakiety nad Nevadą.
A właśnie, że nie zakłamana gnido, bo w rzeczywistości kierunek geograficzny z Newady na Hawaje ma się nijak do twojego urojenia - już to było wystarczająco dokładnie pokazane, a już mi się nie chce po wątkach grzebać, a tobie kanalio wyszło , że >Hawaje są na północny zachód od Newady.
Nie idioto.
To Tobie wyszło, że „mnie tak wyszło”.
Bo widzisz idioto:
Kierunek geograficzny (tu do Hawajów)ustalamy na tle świateł nieba!
A nie na podstawie tego jak (tu) Hawaje są widoczne/ jak leżą na tle bliższych obiektów powierzchni ziemi (np Mt Shasta)I na tle świateł nieba: kierunek na Hawaje (stamtąd) jest na południowy zachód.
Rozumiesz imbecylu?Tylko widzisz ziemia i niebo nie są takie jak pokazuje globus. Co ujawnia się jak na dłoni przy dalekiej widoczności : po WZGLĘDNYM położeniu PUNKTÓW ZIEMI.
Kierunki geograficzne ( czyli kierunki ze świateł nieba) zmieniają swoje położenie w przestrzeni nad najpewniej płaską ziemią ( na pewno nie „kulą ziemską) ponieważ światła nieba zmieniają swoją orientację w przestrzeni mniej więcej podobnie jak pokazuje to symulator Bislina.
Bo tak działa niebo.
Rozumiesz cymbale?
-
Kierunki geograficzne ( czyli kierunki ze świateł nieba) zmieniają swoje położenie w przestrzeni
Powiedz to żyrokompasowi, zakłamana gnido
, bo przecież pokazania przez ciebie jakim cudem to stwierdziłeś, nie ma co oczekiwać....
nad najpewniej płaską ziemią ( na pewno nie „kulą ziemską)
To zaklęcie nigdy nie zadziała - choćbyś zapluł się na śmierć ciągle je powtarzając
ponieważ światła nieba zmieniają swoją orientację w przestrzeni mniej więcej podobnie jak pokazuje to symulator Bislina.
Bo tak działa niebo.Bo byłeś i sprawdziłeś, prawda, zakłamana gnido
?
I masz poprawną mapę i działający model magicznego naleśnika.
I dlatego od lat powtarzasz cięgle te same puste brednie bez żadnego styku z rzeczywistością:
https://imgur.com/a/f60Ybpx
https://www.youtube.com/watch?v=DoXEu-KgCco
Rozumiesz, debilu, że po owocach zostałeś poznany, prawda?