Mózg płaski czy krągły
-
@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Ponadto "soczewka" - jest użyta przeze mnie tylko po to aby zobrazować istotę tego, o co chodzi.
Czyli, jak z soczewką nie wyszło (a raczej wyszło że pierdolisz głupoty) to sobie powiesz że nie to było istotą, że nie o to ci chodziło.
-
@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:
Ponadto "soczewka" - jest użyta przeze mnie tylko po to aby zobrazować istotę tego, o co chodzi.
Czyli, jak z soczewką nie wyszło (a raczej wyszło że pierdolisz głupoty) to sobie powiesz że nie to było istotą, że nie o to ci chodziło.
Dokładnie o to mi chodziło. Dokładnie dlatego użyłem przykładu "soczewki".
Nie zrozumiałeś o co chodziło?
To sobie przejrzyj moje schematy, ze zrozumieniem.Np. optyka daje takie możliwości, że jeden (obserwator) będzie widział "słońce" a drugi obserwator nie będzie dokładnie w tej samej chwili widział słońca, mimo że ten drugi jest na prostej (na kierunku) "słońce"- obserwator pierwszy- obserwator drugi. [Czyli "intuicyjnie" przecież "powinien widzieć" (bo nic nie zasłania)]
-
@Maciej czyli, skoro zawsze połowa ziemi jest oświetlona przez słońce, to wszyscy którzy widzą to słonce-niesłońce są w ognisku tej soczewki-niesoczewki? Tak, dobrze zrozumiałem?
-
@Maciej czyli, skoro zawsze połowa ziemi jest oświetlona przez słońce, to wszyscy którzy widzą to słonce-niesłońce są w ognisku tej soczewki-niesoczewki? Tak, dobrze zrozumiałem?
Źle. Oczywiście, że źle.
Każdy widzi własną projekcję słońca, np w zależności od miejsca na ziemi
-
I ta "zależność miejsca na ziemi" to 1 stopień co 111 kilometrów? Tak dziwnym "trafem"?
I "zależność" położenia plam słonecznych, to też taka "przypadkiem" do kulistej ziemi pasująca?
Aha... -
No to Maciuś, skoro niebo to urządzenie optyczne, to:
- albo każde stworzenie z co najmniej jednym okiem ma przypisaną indywidualnie twoją urojoną soczewkę, która śledzi w czasie rzeczywistym linię jego wzroku,
- albo ta twoja kopuła to jedna wielka metamorficzna soczewka, która w czasie rzeczywistym śledzi każde stworzenie z co najmniej jednym okiem na twoim magicznym naleśniku i tworzy dla nich indywidualne ogniskowe
A w obu przypadkach, zarówno w dzień jak i w nocy uparcie symuluje krzywiznę Ziemi wynoszącą 1 stopień co 111 km. i bardzo odległe Księżyc, słońce i gwiazdy
Poważnie? Aż takie brednie musiałeś wymyślić, żeby uciec od uczciwej odpowiedzi na (już któreś z kolei ) proste pytanie; dlaczego każdy krótkofalowiec na Ziemi (tak, na półkuli południowej również ) tworzy sobie mapę Ziemi będącą projekcją AE globusa, gdzie punktem centralnym są współrzędne jego lokacji (a nie biegun północny), żeby mógł prawidłowo określać kierunek, odległość i moc sygnału radiowego?
Przyjemnie ci tak tonąć w odmętach własnej głupoty i zakłamania?
-
@M-N napisał w Mózg płaski czy krągły:
albo ta twoja kopuła to jedna wielka metamorficzna soczewka, która w czasie rzeczywistym śledzi każde stworzenie z co najmniej jednym okiem na twoim magicznym naleśniku i tworzy dla nich indywidualne ogniskowe
Nie tylko stworzenia, ale kamery, aparaty, smartfony też.
Pomyśl ile się musiał Bóg narobić, żeby dostosować kopułę/soczewki/ optykę nieba do wszystkich kamer... -
@Highlander Faktycznie, zgadzam się jak najbardziej.
-
Będziecie się smarzyć w piekle, nie może inaczej być.
-
Będziecie się smarzyć w piekle, nie może inaczej być.
A wcześniej będziemy defekować ze strachu XD
-
@RAV napisał w Mózg płaski czy krągły:
Najpóźniej przejrzysz w chwili śmierci, ale jeśli dopiero wtedy, to może być za późno.
Czy kiedykolwiek ktoś się przeląkł twojego straszenia?
Nie odbieraj Maciejowi marzeń
-
I ta "zależność miejsca na ziemi" to 1 stopień co 111 kilometrów? Tak dziwnym "trafem"?
No I co?
To co wy przypisujecie "krzywiźnie ziemi" to wynika z działania nieba.
-
@Highlander napisał w Mózg płaski czy krągły:
Nie tylko stworzenia, ale kamery, aparaty, smartfony też.
Pomyśl ile się musiał Bóg narobić, żeby dostosować kopułę/soczewki/ optykę nieba do wszystkich kamer..Nie jest "dostosowana do kamer" tylko do miejsca. Promienie ogniskują się niezależnie czy w danym miejscu jest obserwator, czy nie ma.
-
Działanie nieba jakoś pasuje do modelu kulistego a do płaskiego nie.
Także to nie mój problem a twój.
Soczewka już odpadła -
Działanie nieba jakoś pasuje do modelu kulistego a do płaskiego nie.
Nie pasuje, bo powierzchnia ziemi nie wykazuje istnienia krzywizny zgodnej z kulą o promieniu "kuli ziemskiej".
Poza tym: nie ma żadnego "płaskiego modelu"
Także to nie mój problem a twój.
Twoim problemem jest to, że ignorujesz obserwacje powierzchni ziemi
Soczewka już odpadła
Odpadła na pewno "kula ziemska".
-
Nie pasuje, bo powierzchnia ziemi nie wykazuje istnienia krzywizny zgodnej z kulą o promieniu "kuli ziemskiej".
Nawet jeśli by nie wykazywała, to co z tego?
Nadal będą pasować do modelu kulistego.
Ale oczywiście wykazuje. -
Poza tym: nie ma żadnego "płaskiego modelu"
Wiem. Nie ma i nie będzie. Obaj wiemy dlaczego. Bo nic się z tym "modelem" nie będzie zgadzać.
-
Twoim problemem jest to, że ignorujesz obserwacje powierzchni ziemi
Ty ignorujedz WSZYSTKO co ci nie pasuje.
-
Odpadła na pewno "kula ziemska".
O ile pamiętam to ostatnie wpisy były o słońcu. Więc nie odpadła, bo obserwacje pasują. Prawda?
-
Tak?
Byłeś "blisko słońca"? Znasz kogoś kto był?
W "kosmosie" byłeś?
Znasz kogoś kto był?Już zadawałem Ci takie pytania ty diabelskie nasienie w sprawie kopuły. Powtórzę bo jesteś obłąkany: Byłeś blisko "kopuły" widziałeś, dotknąłeś kopułę? Nawet nie będę pytał czy znasz kogoś kto był blisko. Jesteś żałosnym hipokrytą.