Mózg płaski czy krągły
-
@Highlander musi tak być bo "optyka nieznana" a ziemia płaska.
-
@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Obraz (widziany przez oko obserwatora, np. na ziemi, np. patrzącego w górę na niebo) rysuje się (promieniem światła) "pixel po pixelu".
Gdzie "pixel" to elementarny kąt bryłowy (dS) o danym kierunku odpowiadającym każdemu kierunkowi ze środka sfery (w której znajduje się obserwator), czyli dowolnemu promieniowi takiej sfery.
Naczytałeś się o Minecrafcie, czy czymś w tym rodzaju?
Dotyczy to także i tego co jest "w tarczy słońca" jak i "na krawędzi tarczy słońca" jak i "tuż obok tarczy słońca" jaki i "poza tarczą słońca".
Przerwałeś w najciekawszym miejscu. Wytłumacz nam, maluczkim, jak światło nie wiadomo skąd, przechodzące przez soczewkę, wiszącą nie wiadomo gdzie, tworzy dla wszystkich obserwatorów obraz obracającej się kuli z plamami i protuberancjami. Będę wdzięczny za obrazki do tego wykładu, bo obawiam się, że ściany tekstu w twoim stylu nie przebrnę.
Najpóźniej przejrzysz w chwili śmierci, ale jeśli dopiero wtedy, to może być za późno.
Czy kiedykolwiek ktoś się przeląkł twojego straszenia?
Optyka daje dowolnie wiele możliwości (ukazywania/nieukazywania) świateł.
Ale kieruje się przy tym ścisłymi zasadami. Ja je znam, a ty wymyślasz, jak ci w danej chwili wygodnie.
-
@Highlander napisał w Mózg płaski czy krągły:
No dobra, jak 2 osoby są wystarczająco blisko od siebie, to wystarczy dla nich ten sam obraz "z soczewki".
Ale jak są daleko to już nie.
Czy wtedy musi ten drugi obraz generować inna soczewka czy ta sama?Każdy widzi własną projekcję słońca.
Czy wtedy musi ten drugi obraz generować inna soczewka czy ta sama?
A jak się bardzo szybko poruszasz, np samolotem, to soczewka specjalnie dla Ciebie przesuwa ten punkt skupienia i obraz? Czy inna soczewka przejmuje tworzenie obrazu dla Ciebie?Każdy widzi własną projekcję słońca.
Ponadto "soczewka" - jest użyta przeze mnie tylko po to aby zobrazować istotę tego, o co chodzi.
O tym, że każdy widzi własną projekcję słońca świadczą fakty.
Gdyby przyjąć, że "obraz jest wspólny i zlokalizowany konkretnie w danym rejonie przestrzeni i tylko jeden", to nie da się wytłumaczyć np. takich faktów jak Cud słońca w Fatimie, gdzie słonce tańczy na niebie nad Fatimą i jednocześnie nie tańczy nad innymi rejonami ziemi.
Lub zatrzymanie słońca na niebie nad Gibeonem, przez Jozuego- zatrzymuje się nad Gibeonem i jednocześnie zachowuje się "normalnie" dla reszty ziemi.Gdy się zrozumie, że niebo jest urządzeniem optycznym, a oglądane obrazy są projekcjami, to nie jest trudno zrozumieć, że możliwe są takie Cuda jak w Fatimie.
Oczywiście, że szczegółów nie znamy (trzeba by poznać niebo, jego budowę), ale rozumiemy że to możliwe.Tak, niebo jest urządzeniem optycznym.
Ten sam obraz można utworzyć z różnych promieni światła.
[Zresztą to nie jest nic dziwnego. Nawet jeśli mamy jakiś fizyczny świecący obiekt, wokół którego są różni obserwatorzy, zlokalizowani w różnych punktach , to do każdego z obserwatorów docierają inne wiązki promieni światła. A więc: nawet w tym przypadku każdy widzi obraz powstający z różnych promieni, czyli "własną projekcję" (świecącego obiektu). Tu jednak w tym przykładzie da się obraz striangulować, czyli "po promieniach dojść do źródła obrazu (miejsca w przestrzeni) ". Możliwe jest jednak takie powstawanie obrazów, że w ogóle nie da się striangulować obrazu lub nie da się striangulować bez znajomości optyki otoczenia. Optyka daje dowolnie wiele możliwości.]
-
@RAV napisał w Mózg płaski czy krągły:
Naczytałeś się o Minecrafcie, czy czymś w tym rodzaju?
Nie wiem co to jest.
Przerwałeś w najciekawszym miejscu. Wytłumacz nam, maluczkim, jak światło nie wiadomo skąd, przechodzące przez soczewkę, wiszącą nie wiadomo gdzie, tworzy dla wszystkich obserwatorów obraz obracającej się kuli z plamami i protuberancjami. Będę wdzięczny za obrazki do tego wykładu, bo obawiam się, że ściany tekstu w twoim stylu nie przebrnę.
Jak jest "w szczegółach"?
A to musiałbym wiedzieć jak jest niebo zbudowane.Natomiast mogę Ci odpowiedzieć jak to jest ogólnie: ten sam obraz można generować z różnych promieni światła (np. wypuszczonych, wychodzących z różnych miejsc przestrzeni nieba)
Najpóźniej przejrzysz w chwili śmierci, ale jeśli dopiero wtedy, to może być za późno.
Po pierwsze: ja nie "straszę" tylko ostrzegam.
[Straszenie - to np. w okresie Halloween]Po drugie: tego nie wiem, ale nawet jeżeli nikt- to czy to moja wina?
"Przekonywanie"- jest relacją dwustronną. Jest przekonywany i przekonujący. Załóżmy, że przekonujący ma rację (taka robocza hipoteza: np. przekonujący wie, że za zakrętem jest przepaść). Otóż jeżeli przekonany nie da się przekonać (po czym wpadnie w przepaść), to to nie zawsze jest wina przekonującego, bo może to być także wina przekonywanego, czyli jego głupota.
Optyka daje dowolnie wiele możliwości (ukazywania/nieukazywania) świateł.
Ale kieruje się przy tym ścisłymi zasadami. Ja je znam, a ty wymyślasz, jak ci w danej chwili wygodnie.
Żadnych znanych zasad optyki (pisząc o tym wszystkim) ja na razie nie złamałem.
Np. moje schematy, które pokazałem.
Jakieś "złamanie praw optyki" widzisz na tych schematach? -
Ponadto "soczewka" - jest użyta przeze mnie tylko po to aby zobrazować istotę tego, o co chodzi.
Czyli, jak z soczewką nie wyszło (a raczej wyszło że pierdolisz głupoty) to sobie powiesz że nie to było istotą, że nie o to ci chodziło.
-
@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:
Czyli, jak z soczewką nie wyszło (a raczej wyszło że pierdolisz głupoty) to sobie powiesz że nie to było istotą, że nie o to ci chodziło.
Dokładnie o to mi chodziło. Dokładnie dlatego użyłem przykładu "soczewki".
Nie zrozumiałeś o co chodziło?
To sobie przejrzyj moje schematy, ze zrozumieniem.Np. optyka daje takie możliwości, że jeden (obserwator) będzie widział "słońce" a drugi obserwator nie będzie dokładnie w tej samej chwili widział słońca, mimo że ten drugi jest na prostej (na kierunku) "słońce"- obserwator pierwszy- obserwator drugi. [Czyli "intuicyjnie" przecież "powinien widzieć" (bo nic nie zasłania)]
-
@Maciej czyli, skoro zawsze połowa ziemi jest oświetlona przez słońce, to wszyscy którzy widzą to słonce-niesłońce są w ognisku tej soczewki-niesoczewki? Tak, dobrze zrozumiałem?
-
@Maciej czyli, skoro zawsze połowa ziemi jest oświetlona przez słońce, to wszyscy którzy widzą to słonce-niesłońce są w ognisku tej soczewki-niesoczewki? Tak, dobrze zrozumiałem?
Źle. Oczywiście, że źle.
Każdy widzi własną projekcję słońca, np w zależności od miejsca na ziemi
-
I ta "zależność miejsca na ziemi" to 1 stopień co 111 kilometrów? Tak dziwnym "trafem"?
I "zależność" położenia plam słonecznych, to też taka "przypadkiem" do kulistej ziemi pasująca?
Aha... -
No to Maciuś, skoro niebo to urządzenie optyczne, to:
- albo każde stworzenie z co najmniej jednym okiem ma przypisaną indywidualnie twoją urojoną soczewkę, która śledzi w czasie rzeczywistym linię jego wzroku,
- albo ta twoja kopuła to jedna wielka metamorficzna soczewka, która w czasie rzeczywistym śledzi każde stworzenie z co najmniej jednym okiem na twoim magicznym naleśniku i tworzy dla nich indywidualne ogniskowe
A w obu przypadkach, zarówno w dzień jak i w nocy uparcie symuluje krzywiznę Ziemi wynoszącą 1 stopień co 111 km. i bardzo odległe Księżyc, słońce i gwiazdy
Poważnie? Aż takie brednie musiałeś wymyślić, żeby uciec od uczciwej odpowiedzi na (już któreś z kolei ) proste pytanie; dlaczego każdy krótkofalowiec na Ziemi (tak, na półkuli południowej również ) tworzy sobie mapę Ziemi będącą projekcją AE globusa, gdzie punktem centralnym są współrzędne jego lokacji (a nie biegun północny), żeby mógł prawidłowo określać kierunek, odległość i moc sygnału radiowego?
Przyjemnie ci tak tonąć w odmętach własnej głupoty i zakłamania?
-
@M-N napisał w Mózg płaski czy krągły:
albo ta twoja kopuła to jedna wielka metamorficzna soczewka, która w czasie rzeczywistym śledzi każde stworzenie z co najmniej jednym okiem na twoim magicznym naleśniku i tworzy dla nich indywidualne ogniskowe
Nie tylko stworzenia, ale kamery, aparaty, smartfony też.
Pomyśl ile się musiał Bóg narobić, żeby dostosować kopułę/soczewki/ optykę nieba do wszystkich kamer... -
@Highlander Faktycznie, zgadzam się jak najbardziej.
-
Będziecie się smarzyć w piekle, nie może inaczej być.
-
Będziecie się smarzyć w piekle, nie może inaczej być.
A wcześniej będziemy defekować ze strachu XD
-
Nie odbieraj Maciejowi marzeń
-
I ta "zależność miejsca na ziemi" to 1 stopień co 111 kilometrów? Tak dziwnym "trafem"?
No I co?
To co wy przypisujecie "krzywiźnie ziemi" to wynika z działania nieba.
-
Nie tylko stworzenia, ale kamery, aparaty, smartfony też.
Pomyśl ile się musiał Bóg narobić, żeby dostosować kopułę/soczewki/ optykę nieba do wszystkich kamer..Nie jest "dostosowana do kamer" tylko do miejsca. Promienie ogniskują się niezależnie czy w danym miejscu jest obserwator, czy nie ma.
-
Działanie nieba jakoś pasuje do modelu kulistego a do płaskiego nie.
Także to nie mój problem a twój.
Soczewka już odpadła -
Działanie nieba jakoś pasuje do modelu kulistego a do płaskiego nie.
Nie pasuje, bo powierzchnia ziemi nie wykazuje istnienia krzywizny zgodnej z kulą o promieniu "kuli ziemskiej".
Poza tym: nie ma żadnego "płaskiego modelu"
Także to nie mój problem a twój.
Twoim problemem jest to, że ignorujesz obserwacje powierzchni ziemi
Soczewka już odpadła
Odpadła na pewno "kula ziemska".
-
Nie pasuje, bo powierzchnia ziemi nie wykazuje istnienia krzywizny zgodnej z kulą o promieniu "kuli ziemskiej".
Nawet jeśli by nie wykazywała, to co z tego?
Nadal będą pasować do modelu kulistego.
Ale oczywiście wykazuje.