Forum Płaska Ziemia

• Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy

Mózg płaski czy krągły

Wszystko o kształcie Ziemi
    16
    2025
    501649
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • Fizyk od czapy
      Fizyk od czapy @Maciej ostatnio edytowany przez

@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:

Tu (górami) łatwo jest manipulować, ząbki szczytów wyglądają zawsze niemal identycznie.

xDDDD

No tak średnio, bym powiedział. Kształty gór są na tyle różne że jednak całkiem dobrze widać, która góra jest która. No ale ewidentnie musisz się chwytać brzytwy, bo nic innego Ci już nie zostaje.

Podobnie jak w tym filmie, w którym obnażyłem Twoją manipulację pokazując dalszy fragment filmu, widok niemożliwy na globie, w którym udowodniłem że nie jest "kulą ziemską". Czyli ten widok:
      https://i.imgur.com/CH9Fiof.jpg

A, tam, gdzie wyobrażasz sobie, że zamglenie w powietrzu to ocean? No faktycznie, silny kontrargument.

Na dobry początek odnieś się do tych widoków na Mt. San Jacinto, Salton Sea i Sea of Cortez

Na pierwszy rzut oka też wygląda na to, że "Sea of Cortez" to po prostu... mgła. A konkretniej, różnice w zamgleniu atmosfery na różnych wysokościach - tu nie wiem, czy akurat ciemniejszy pasek to nie jest mniejsze zamglenie - pewnie tak.

Jeszcze się temu przyjrzę, spokojnie. Ale nie jestem Twoim chłopcem na posyłki. A narzędzia, których używam, są publicznie dostępne - możesz sam porobić symulacje i dać nam znać, co wyszło. Powodzenia.

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
      • M
        Maciej @Fizyk od czapy ostatnio edytowany przez Maciej

@Fizyk-od-czapy napisał w Mózg płaski czy krągły:

u (górami) łatwo jest manipulować, ząbki szczytów wyglądają zawsze niemal identycznie.

xDDDD
        No tak średnio, bym powiedział. Kształty gór są na tyle różne że jednak całkiem dobrze widać, która góra jest która. No ale ewidentnie musisz się chwytać brzytwy, bo nic innego Ci już nie zostaje.

Nie, nie manipulatorze.
        Nie na tym polega ta manipulacja, że "górę X pokazujesz jako górę Y".
        Tylko na tym:
        Czy to na płaskim, czy to na globusie góra niezbyt oddalona (np. 200 mil) ma takie same ząbki, szczyt wygląda tak samo.
        Teraz wystarczy więc tylko manipulować: podnosić wysokość obserwacji (jak na tym filmiku, gdzie udowodniłem że nie jest globusem), przesuwać punkt obserwacji w tył w przód i na boki (jak na tym filmiku) gdzie usiłujesz zrobić wrażenie, że "wybrnąłeś z niezgodności kierunków", którą to niezgodność widać od razu (co zresztą sam pokazujesz!)
        Wrzucając pozycje gór i poddając je "obróbce komputerowej" tak aby się "jak najlepiej zgadzało z widokiem" Ty nie "ustalasz prawdziwego położenia JTolana", tylko znajdujesz takie położenie obserwatora, aby się najlepiej zgadzało (rzeczywistość z urojeniem globusowym).
        Ale prawdziwe położenie JTolana było tam gdzie było, gdzieś na początku pokazał i okazało się, że nie zgadzają się kierunki.
        Innych możesz bajerować, nie mnie.

A, tam, gdzie wyobrażasz sobie, że zamglenie w powietrzu to ocean? No faktycznie, silny kontrargument.

Czyli idziesz w zaparte. Co Ci zostało?
        (Mógłbyś oczywiście przyznać się do błędu i że bronisz złej sprawy, ale najwyraźniej masz złą wolę)

Jest to horyzont Oceanu Spokojnego. Nawiasem mówiąc ten horyzont, którego się domagałeś w swoim symulatorze.

Ale zostawmy ten Ocean Spokojny w spokoju. Jest to oczywiście horyzont Oceanu, ale mniejsza z tym.

https://www.youtube.com/watch?v=Xji2YK5sEto

Oglądać w ruchu od ok 5:30 do ok. 6:40.

Kilka obrazków z tego fragmentu.

https://i.imgur.com/gcFISGV.png

7f218fc1-0481-4c7b-9b45-6d7d703256b4-gcFISGV-2.jpg

Czy przeczysz, że za Shark Island widać wodę?
        No zaprzeczaj!

26c6ddce-1a15-49f3-abc5-ddcf64c6cb74-STylegG-2.png

Znów przeczysz, że za Shark Island widać wodę?
        No zaprzeczaj!
        A może przeczysz, że za wodą za Shark Island widać ląd (Półwysep Kalifornijski)?
        No zaprzeczaj!

8c3ad30e-09b3-421d-8883-b9ff9d0719f7-CH9Fiof-3.jpg
        CH9Fiof-3.jpg

Znów zaprzeczysz temu co widać?
        No zaprzeczaj!

Imgur

d714324c-d88d-42f7-b464-5f9d67f7152d-image.png
        https://i.imgur.com/HSdTsYz.png

https://i.imgur.com/DbxQoON.png

b6857252-7a48-4946-8162-4c44055b9040-image.png

Takie widoki wyrzucił Twój symulator. Z lubością będę Ci to przypominał.
        Gdzie woda za wyspą (za Shark Island)?
        Gdzie ląd (Półwysep Kalifornijski) za wodą, która jest za wyspą?
        Gdzie wreszcie horyzont Oceanu (który nawet jest i tak niepotrzebny bo rozwalić wasze urojenia)?

Masz jasno udowodnione, że nie jest "globem ziemskim", ale brniesz w zaparte.

Na pierwszy rzut oka też wygląda na to, że "Sea of Cortez" to po prostu... mgła.

"Jasne, że mgła".
        "Musisz" brnąć w zaparte.

Ale wygeneruj widok!
        To się przekonasz, że nie tylko Sea of Cortez nie pasuje.

Jeszcze się temu przyjrzę, spokojnie.

Przyjrzyj się!

Ale nie jestem Twoim chłopcem na posyłki.

Ale wybierasz tylko to co Ci jest wygodne, co da się jako tako zmanipulować.
        By zrobić wrażenie, że "wszystko gra, rzeczywistość zgadza się z globusem".
        Niewygodne- przemilczasz, pomijasz lub idziesz w zaparte (że "mgła....itd")pogrubienie

Walczycie w złej sprawie. Polegniecie. Będzie wam łyso, wstyd i będziecie płakać.

Ziemia "kulą ziemską o promieniu ok. 6371-6378 km" lub czymś do takiej kuli zbliżonym nie jest.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
        • M
          Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez

@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:

po co ty walczysz w tej przegranej sprawie? Po co to robisz? Przecież ten człowiek (JTolan) to obrzydliwy kłamca. Ile jeszcze dowodów potrzebujesz? Dlaczego idziesz w zaparte? Czyżby twoja pseudo wiara zaćmiewała ci umysł?

Przecież to ty jesteś kłamcą i walczysz w złej sprawie.

Znamienne jest , że złodziej często krzyczy "łapaj złodzieja".

Ty jesteś tego przykładem: kłamca i parszywy łgarz, więc innych oskarża o kłamstwo.

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
          • Tomasz Middle
            Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez

Ty jesteś tego przykładem: kłamca i parszywy łgarz, więc innych oskarża o kłamstwo.

Problemy są dwa z tym twoim płaczem.
            Pierwszy, jemu to udowodniono (kolejny raz).
            Po drugie, a co mają moje ewentualne kłamstwa do kłamstw tolusia?
            Nie chcesz chyba powiedzieć, że dopuszczasz kłamstwa tolusia bo są w "dobrej sprawie"?
            Czy jednak?

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
            • M

Problemy są dwa z tym twoim płaczem.
              Pierwszy, jemu to udowodniono (kolejny raz).

I dlatego jesteś parszywym moralnym knurem, łgarzem.
              Bo nigdy mu tego nie udowodniono.

Po drugie, a co mają moje ewentualne kłamstwa do kłamstw tolusia?

Nie ma kłamstw Tolana.
              Ty natomiast oskarżasz go o to, co sam robisz.
              To zresztą jest typowe: powiedzenie „łapaj złodzieja” ma swoje powody.

Nie chcesz chyba powiedzieć, że dopuszczasz kłamstwa tolusia bo są w "dobrej sprawie"?

To ty „objaśniasz sobie” własne łgarstwa w ten właśnie sposób, że „ale cel jest piękny i słuszny”.

Twoją sekta ma taką zasadę: zaprzeczamy ustami temu co robią nadze ręce.
              Znów sprawdza się „łapaj złodzieja”: takie dno moralne jakim jesteś ty innym ludziom przypisuje swoje brudy.

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
              • Tomasz Middle

Ależ tak. To że ty to wypierasz i nazywasz to "pomyłkami", to akurat nie ma znaczenia. Dziwne że te jego "pomyłki" są zawsze w jedną stronę. Taki "przypadek".

Nie ma kłamstw Tolana.

😁 😁 😁

Ty natomiast oskarżasz go o to, co sam robisz.
                To zresztą jest typowe: powiedzenie „łapaj złodzieja” ma swoje powody.

Ale pokaż mi logiczny ciąg w wywodzie "tomek middle kłamie więc toluś na pewno nie". Dasz radę?

To ty „objaśniasz sobie” własne łgarstwa w ten właśnie sposób, że „ale cel jest piękny i słuszny”.

Ale cała dyskusja o cieniu LĄDOWNIKA pokazuje że ty łgasz. Także mi kłamstwa nie udowodniłeś. Tolusiowi udowodniono nie raz.

• M

Ależ tak.

Ależ nie.
                  Fizykowi raz udało się udowodnić JTolanowi błąd. Ale błąd to jeszcze nie kłamstwo.

Drugi raz usiłował, ale się nadział.
                  Na widok z filmu JTolana, który jest na lewo od tego miejsca przy którym Fizyk kończy swoją analizę, "bo dalej już nic ważnego nie widać".

https://i.imgur.com/lWLhof4.png

2b057247-b23f-485a-ae63-decbf3123dba-lWLhof4-2.jpg
                  lWLhof4-2

Na lewo od wyspy Anioła Stróża.

Patrz oryginał JTolana (od ok. 5:30 do ok. 6:40)

Fizyk zakończył analizę filmu JTolana na 5:22 min (oryginału JTolana- jw).
                  Patrz filmik Fizyka:

https://www.youtube.com/watch?v=IRxw2P_BS10

Na jego filmie (Fizyka) jest to ok. 8:30- wtedy mówi, że kończy na 5:22 filmu JTolana.

I co teraz?
                  Jak wy teraz "objaśniacie" ten widok z filmu JTolana, który pokazuje obszary na lewo od miejsca gdzie zakończył analizę Fizyk?

Oczywiście nie objaśniacie tylko zamilczacie, przemilczacie to, co ja wam pokazałem.

Fizyk podał miejsce gdzie był JTolan (rejon). Mapę Google każdy może sobie pooglądać.
                  Cóż to widać na lewo od miejsca na którym zakończył analizę Fizyk? Jak to "objaśniacie"?

Oczywiście nie za to wam płaca, nie po to tu jesteście by wyznać, że nie jest globem ziemskim.
                  To nie wchodzi w grę, nie może się zdarzyć.
                  Macie korzyści z "dostarczania naukowych dowodów na to, że ziemia jest kulą ziemską".
                  Więc przemilczacie.

Po tym właśnie poznaje się, że macie złą wolę. Człowiek dobrej woli po okazaniu tego powiedziałby "rzeczywiście, na globie to niemożliwe, myliłem się, przyznaje się do błędu"
                  Człowiek złej woli: zupełnie inaczej.
                  Człowiekowi złej woli nie zależy na prawdzie, ale na tym by jego wygrało, by "jego sprawa była górą".

Prawda interesuje go jedynie jako ewentualne narzędzie.
                  Ale jeśli jest niewygodna, nie po myśli dla jego sprawy, to człowiek złej woli przemilcza, unika !

Tak też i wy robicie.
                  Bo macie złą wolę.

Rzecz jest o tyle ciekawa, że nawet JTolan nie zauważył walorów tego fragmentu swojego filmu, który to fragment ja omawiam.
                  Ale to absolutnie bez znaczenia co zauważył i skojarzył JTolan. Obraz mówi sam za siebie. Jest film na żywo, widać jak Tolan kieruje się kamerą na lewo od miejsca na którym zatrzymał się Fizyk. Żadnych wątpliwości.
                  I widać to co widać: że nie może być globem ziemskim.
                  Zatem bez znaczenia, co Tolan skojarzył. Wystarczy że pokazał swój "reportaż", swoją obserwację.

Dziwne że te jego "pomyłki" są zawsze w jedną stronę. Taki "przypadek".

Jeden raz Fizyk udowodnił mu pomyłkę.
                  To są te "pomyłki"? To jest to "zawsze"?

Lepiej "objaśnij" to co wyżej, czyli widok na lewo od miejsca gdzie zakończył Fizyk.

Ale pokaż mi logiczny ciąg w wywodzie "tomek middle kłamie więc toluś na pewno nie". Dasz radę?

Ale takiego wynikania nie ma.
                  Więc ci nie pokażę.

To, że jesteś łgarzem: to wiadomo skądinąd, z całej naszej wymiany zdań trwającej już od kilku lat.
                  Stwierdzam więc, że po raz kolejny powtarza się reguła: złodziej krzyczy "Łapaj złodzieja". Czyli w twoim przypadku: kłamca innych oskarża o kłamstwo.

W życiu nie spotkałem się z takim "czystym" złem jak ty.
                  ["Czystym" w cudzysłowie, bo oczywiście zło jest brudne, wstrętne, ohydne, obrzydliwe. Ale "czyste" zło w sensie samo zło, wysublimowane zło.]

Jesteś samym złem. Jeśli kto ma dobrą wolę, a chce wiedzieć jaki będzie Antychryst, to niech patrzy na ciebie. Właśnie taki będzie: samo zakłamanie, zła wola, obłuda i udawana "dobroć". Żadnej zdolności do dobra i prawdy. Esencja obłudy.
                  Antychryst tym różni się od ciebie, małego antychrysta, że Antychryst będzie miał moc, której ty nie masz. Lecz co do zasady zła niczym się różnić nie będzie. Jesteście tym samym, z tego samego ducha.

Ale cała dyskusja o cieniu LĄDOWNIKA pokazuje że ty łgasz.

JUż zapomniałeś knurze, że masz narysować schemat jak to "20-30 cm zmarszczka terenu, leżąc kilka metrów od lądownika o wysokości 7-8 metrów zasłania cień tego lądownika"?

akże mi kłamstwa nie udowodniłeś.

Wielokrotnie zostałeś obity prawdą.

Dopiero jednak na Sądzie Ostatecznym będziesz knurze musiał wykwiczeć, że przegrałeś. Tak mają ludzie złej woli, potępieńcy: dopiero na Końcu będą publicznie kwiczeć. Do tego czasu idą w zaparte i kłamią w żywe oczy.
                  Ja jednak cierpliwie poczekam na Koniec.
                  Nie spieszy mi się. Mam całą Wieczność przed sobą.

Tolusiowi udowodniono nie raz.

Ani raz nie udowodniono mu kłamstwa. Raz udowodniono mu błąd (Fizyk tego dokonał).

Tomasz Middle 4 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                  • Tomasz Middle

Drugi raz usiłował, ale się nadział.
                    Na widok z filmu JTolana, który jest na lewo od tego miejsca przy którym Fizyk kończy swoją analizę, "bo dalej już nic ważnego nie widać".

No bo nie widać nic ważnego. Zresztą, dla przypomnienia, panie "brudne dobro".
                    Toluś (znany kłamca) sugerował że widać to:
                    Screenshot_2024-01-05-23-56-52-579_com.google.android.youtube.jpg
                    Screenshot_2024-01-05-23-21-05-753_com.google.android.youtube.jpg
                    Tymczasem okazało się że widać to:
                    Screenshot_2024-01-05-23-19-38-314_com.google.android.youtube.jpg

Uważasz że po czymś takim nie można stwierdzić że już nic ważnego nie widać? Ja uważam że po takim bezczelnym kłamstwie tolusia, to dla niego lepiej że nie było dalszej analizy.

• Tomasz Middle
                      Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez Tomasz Middle

Ten post został usunięty!
                      • Tomasz Middle

Na jego filmie (Fizyka) jest to ok. 8:30- wtedy mówi, że kończy na 5:22 filmu JTolana.
                        I co teraz?
                        Jak wy teraz "objaśniacie" ten widok z filmu JTolana, który pokazuje obszary na lewo od miejsca gdzie zakończył analizę Fizyk?
                        Oczywiście nie objaśniacie tylko zamilczacie, przemilczacie to, co ja wam pokazałem.
                        Fizyk podał miejsce gdzie był JTolan (rejon). Mapę Google każdy może sobie pooglądać.
                        Cóż to widać na lewo od miejsca na którym zakończył analizę Fizyk? Jak to "objaśniacie"?

Nic takiego nie widać co by przeczyło kulistej ziemi.
                        O ile pamiętam, to twój główny "argument" był taki, że widać wodę za tą drugą wyspą. Nic nadzwyczajnego. Mapa i linie:
                        IMG_20240105_234152.jpg

Na mapie widać:
                        Pozycję którą znalazł Fizyk bo toluś biedaczek nawet nie wiedział gdzie jest.
                        Linia zaznaczona zieloną strzałką pokazuje co faktycznie widział toluś z samolotu (daleko było do bujdy o tym że to koniec Półwyspu Kalifornijskiego, oj daleko).
                        Niebieska strzałka pokazuje linię do wyspy rekinów (przy której się tak masturbujesz). Zauważ że ta linia jest krótsza, nawet z tej pozycji którą wyliczył czy znalazł Fizyk. Więc bez problemu na lewo widać tę wyspę, i nie jest to nic ważnego ani zaskakującego.
                        Żółta strzałka pokazuje kurs samolotu (zasugerowany przez tolusia, chyba mu wierzysz?😁).
                        Fioletową strzałką zaznaczono linię od pozycji samolotu którą mógł mieć po kilku (do 10) minutach lotu. Nie pamiętam czy film tolusia miał jakąś edycję czy po prostu puścił ileś tam minut bez przerwy, nie pamiętam i nie mam zamiaru sprawdzać, nie cierpię jego gejowskiego głosu. W każdym razie, ta pozycja jest możliwa jeśli samolot leciał w tym kierunku, poza tym toluś zdaje się mówił że był na północ od Tuscon, więc chyba mu wierzysz?😁
                        Jak łatwo zauważyć, ta linia zaznaczona fioletową strzałką, jest podobnej długości jak ta zaznaczona strzałką zieloną. Więc to nic dziwnego że można dostrzec wodę za wyspą rekinów (a mówiłeś że na globie to niemożliwe, ups🤣).

Przypomnę też, że na lewo od wyspy aniołów nie widać Półwyspu Kalifornijskiego. Nie widać.

Edit: rysunek zrobiłem z czystej ciekawości, nie jest to żadna "analiza", sprawdziłem po prostu twoją "niemożliwość".
                        To że z głowy czyli z dupy (zupełnie jak toluś, no popatrz!🤣🤣) rysujesz sobie kreski do miejsc których tam nie ma, pomijam.

• Tomasz Middle

JUż zapomniałeś knurze, że masz narysować schemat jak to "20-30 cm zmarszczka terenu, leżąc kilka metrów od lądownika o wysokości 7-8 metrów zasłania cień tego lądownika"?

A to płaska szmato ja jestem na twoje posyłki i zachcianki? Bo ty jesteś kretynem bez wyobraźni?
                          Diabeł ci całkiem nasrał do tego pustego łba?
                          Poza tym, nie kilka metrów od lądownika. Na zdjęciu pokazałem że cień lądownika, ta część cienia bliżej kamery, był rzucony na nierówny teren, co widać po wygięciu tego cienia w górę.
                          Screenshot_2024-01-03-21-49-02-092_com.miui.gallery.jpg
                          Więc nierówność terenu dotyczy miejsca gdzie był rzucany cień a nie kilka metrów od.
                          A sprawa bardzo prosta.
                          Mamy teren (czerwona linia) mamy cień (czarna linia) mamy dwa wybrzuszenia (fioletowe kółka) i mamy dwie zielone linie wzroku.
                          Im ostrzejszy kąt, tym mniejsza nierówność terenu zasłoni nam cień lub jego fragment (na przykład do niebieskiej linii) bo cień ma grubość ZERO a nie 6-7 metrów niesłychany głąbie.
                          IMG_20240105_093308.jpg

• M
                            Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez Maciej

3fe00b95-abb3-4b4b-8acd-57130b6faef8-image.png

Mamy teren (czerwona linia) mamy cień (czarna linia) mamy dwa wybrzuszenia (fioletowe kółka) i mamy dwie zielone linie wzroku.
                            Im ostrzejszy kąt, tym mniejsza nierówność terenu zasłoni nam cień lub jego fragment (na przykład do niebieskiej linii) bo cień ma grubość ZERO a nie 6-7 metrów niesłychany głąbie.

https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704504826881-img_20240105_093308.jpg

Ale to wybrzuszenie dwudziestocentymetrowe leży kilka metrów od lądownika, a cień nie jest "szmatką leżącą na powierzchni" tylko schodzi z góry => gdyby lądownik rzucał cień do przodu (w stronę obiektywu) jak powinien (jeżeli ma być dopasowany do układu cieni kamieni na pierwszym planie), to to wybrzuszenie samo byłoby w cieniu, zasłonięte cieniem (bo zbyt niskie i leży blisko lądownika).

Ponieważ jesteś idiotą i masz złą wolę to zaprzeczasz oczywistościom, temu co widać.
                            Widać przednie "stopy" lądownika => gdyby wybrzuszenie leżące bliżej "zasłaniało" (skracało cień), to zasłaniałoby i stopy lądownika.

Jasno widać, że teren jest w miarę równy i że cień idzie w bok, a nawet lekko ku tyłowi. Po wyglądzie lądownika widać, że jest oświetlony lekko z przodu i z boku
                            2081a5d5-0625-4f40-924d-4fc5f5cf5c79-Screenshot 2023-12-29 at 2.30.59 PM.jpg

7be8327e-c337-4bf8-b3a2-aa8a870dc83f-Screenshot 2024-01-03 at 8.09.02 PM.png

Patrz debilny wieprzu!

Przy grocie żółtej strzałki widać nawet mały cień.
                            Patrz moralny knurze!
                            Jest to cień wynikający z małego wgłębienia terenu.
                            Nie ma więc żadnego "zasłaniania dużego cienia"
                            Cień lądownika nie wchodzi w bliższy plan (powinien dochodzić co najmniej do żółtej linii)- bo cień idzie lekko ku tyłowi i na bok.

Bo to jest duża scena filmu propagandowego pt "Lądowanie człowieka na księżycu", scena oświetlona sztucznym i bliskim światłem. To światło na kamienie pada w kierunku "na obiektyw i na bok". A na lądownik pada w kierunku "z boku i nieco w stronę dalszego planu".
                            Bo ono jest mniej więcej tam (pionowo nad tym punktem) gdzie przecinają się linie strzałek.

Przyswój to sobie zidiociały imbecylu.

Tomasz Middle 4 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                            • M
                              Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez Maciej

No bo nie widać nic ważnego. Zresztą, dla przypomnienia, panie "brudne dobro".
                              Toluś (znany kłamca) sugerował że widać to:

Nie. To ty tak odczytujesz, że "tam na grocie strzałki jest Cabo San Lucas".

Ja odczytuję to tak : Pokazuje ogólny rozkład i "gdzieś w tamtym kierunku jest Cabo San Lucas".

Zresztą nieważne co JTolan sugeruje. Ważne co widać na jego "reportażu".

Nic takiego nie widać co by przeczyło kulistej ziemi.

Przyzwycziłem się do tego, że takie knury moralne jak ty idą w zaparte.
                              Wykwiczysz swój błąd dopiero na Sądzie Ostatecznym

edf6c438-80b6-4742-b15d-161240b6397e-image.png
                              https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704499517230-img_20240105_234152.jpg

Bardzo dobrze, że ustaliliśmy co mniej więcej widać, że nie ma rozbieżności co do rejonu.

b0f46897-98f4-453b-ab9f-a00b907dd450-image.png

https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704454154981-d714324c-d88d-42f7-b464-5f9d67f7152d-image.png
                              656daca6-c4d6-4d49-8e7e-6c970769bb90-image.png
                              https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704454211272-b6857252-7a48-4946-8162-4c44055b9040-image.png

Tak "powinno być widać na globie". Tak wygenerował symulator Fizyka.

A tak widać:

349e2c64-4370-49c9-b29e-5c041404d7e2-image.png
                              https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704453626252-7f218fc1-0481-4c7b-9b45-6d7d703256b4-gcfisgv-2.jpg
                              ec48b683-2e3f-4183-8906-851e8380b895-image.png
                              https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704453855195-26c6ddce-1a15-49f3-abc5-ddcf64c6cb74-stylegg-2.png
                              29ab6959-6be3-4d10-8018-334a6c8730bd-image.png
                              https://www.forumplaskaziemia.pl/assets/uploads/files/1704454021202-8c3ad30e-09b3-421d-8883-b9ff9d0719f7-ch9fiof-3.jpg

Zresztą proszę zobaczyć.

Oglądać w ruchu od ok 5:30 do ok. 6:40.

Widać Wyspę Rekinów (lub te małe wyspy pomiędzy Wyspą Anioła Stróża a Wyspą Rekinów). Wyżej widać wodę za Wyspą Rekinów/tymi małymi wyspami.
                              Wyżej widać Półwysep Kalifornijski (jego przedni brzeg)
                              Potem (wyżej) wchodzą chmury z bliższego planu.
                              Wyżej, zwłaszcza na lewo widać dalszy brzeg Półwyspu (nieco rozmyty- odległości są już wielkie, nawet podczerwień nie w pełni pomaga).
                              Wyżej (nad chmurami) widać horyzont Oceanu Spokojnego.

Ale do rozwalenia globu wystarczy już tylko to, że za Shark Island (lub wyspami między Aniołem Stróżem, a wyspą rekinów-jw opisałem) widać wodę!

O ile pamiętam, to twój główny "argument" był taki, że widać wodę za tą drugą wyspą.
                              Nic nadzwyczajnego.

Jednak na globie już tylko to jest nadzwyczajne.
                              Patrz generator Fizyka.

I to pomimo, że Fizyk podniósł sobie wysokość obserwacji do 12 km ("bo tak", bo "tak mu było lepiej")

Widok w oczywisty i ewidentny sposób obala "globus"

Zamiast przyznać się do błędu, odszczekać swoje, zmienić myślenie, ty idziesz w zaparte.
                              To właśnie jest zła wola, dowód na nią.

Odkwiczysz knurze wszystko na Sądzie Ostatecznym.
                              Z lubością czekam na ten widok.
                              Jestem cierpliwy.

Ziemia nie jest "kulą ziemską o promieniu ok. 6371-6378 km" lub czymś do takiej kuli zbliżonym
                              Ten krótki fragment "reportarzu" Tolana jasno to pokazuje.

Tomasz Middle Highlander 3 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                              • Tomasz Middle

Ale to wybrzuszenie dwudziestocentymetrowe leży kilka metrów od lądownika, a cień nie jest "szmatką leżącą na powierzchni" tylko schodzi z góry => gdyby lądownik rzucał cień do przodu (w stronę obiektywu) jak powinien (jeżeli ma być dopasowany do układu cieni kamieni na pierwszym planie), to to wybrzuszenie samo byłoby w cieniu, zasłonięte cieniem (bo zbyt niskie i leży blisko lądownika).

Nie wiem skąd bierzesz to: "dwudziestcenymetrowe"? Czemu szmato SUGERUJESZ swoje urojenia? Wysrałes to sobie. A może metrowe?
                                I nie DEBILU, wybrzuszenie nie musi być zasłonięte cieniem. Cień może przechodzić przez szczyt wybrzuszenia. Wtedy cień będzie podniesiony do góry, tak jak na tym zdjęciu. Zielona strzałka to pokazuje.
                                Screenshot_2024-01-06-10-33-21-317_com.miui.gallery.jpg

• Tomasz Middle

Przy grocie żółtej strzałki widać nawet mały cień.
                                  Patrz moralny knurze!

Tak, to cień od flagi. Trafia w zagłębienie krateru. Czerwona strzałka. Oprócz tego widać że regularny kształt anteny ma nieregularny kształt cienia, żółta strzałka.
                                  Teren podnosi się od strzałki żółtej do zielonej i zasłania cień lądownika. Widać tylko cień na wybrzuszeniu terenu. Ty to odbierasz jako "cień dalej od kamery' moralny bydlaku!
                                  Patrz!
                                  Screenshot_2024-01-06-10-33-21-317_com.miui.gallery.jpg

• Tomasz Middle

Widać przednie "stopy" lądownika => gdyby wybrzuszenie leżące bliżej "zasłaniało" (skracało cień), to zasłaniałoby i stopy lądownika.

Co ty, głupie bydlę "widzisz" to mało istotne. Tylko jedna noga jest w cieniu. Inne nie są.
                                    Patrz!
                                    Patrz bydlaku!
                                    Widzisz teraz?
                                    Screenshot_2024-01-06-10-34-24-938_com.miui.gallery.jpg
                                    Słońce jest z tyłu. Żeby (cień lądownika) zasłonił inną nogę, słońce musiałoby się przesunąć o kilkadziesiąt stopni.
                                    Poza tym, żeby wybrzuszenie zasłoniło nogę lądownika, musiało by być przed nogą lądownika a nie kilka metrów w prawo czyli tam gdzie cień.
                                    A gdy spojrzymy na zdjęcie, noga po lewej raczej nie stoi we wgłębieniu terenu. A noga po prawej stoi wyraźnie wyżej, lądownik jest lekko pochylony.
                                    Także, to właśnie jest twoja "analiza". Wysrywasz sobie z pustego łba i wmawiasz innym że "to widać".
                                    Głupie płaskoziemskie bydlę jesteś.

• Tomasz Middle

Jestem cierpliwy.

Każda fanatyczna, upadła moralnie kurwa, życzy najgorszego innym.

• Tomasz Middle

Ja odczytuję to tak : Pokazuje ogólny rozkład i "gdzieś w tamtym kierunku jest Cabo San Lucas".

Tak, tak, tak sobie to "tłumacz". Tylko że toluś pokazując "gdzieś tam" to Fizyk zlokalizował koniec wyspy a nie półwysep.

• Highlander
                                          Highlander @Maciej ostatnio edytowany przez

Nie będzie żadnego sądu ostatecznego.
                                          Nawet gdyby był, to boga nie interesowałoby czy ktoś, kiedyś powiedział nieprawdę na temat kształtu ziemi.

Bo jesteś zjebem religijnym.

Jestem cierpliwy.

A skąd wiesz, że będziesz zaproszony? Bóg nie potrzebuje śliskich dupowłazów.
                                          W sumie ciekawa kwestia, czy bóg ma dupę? 😄

• Tomasz Middle

Jest to cień wynikający z małego wgłębienia terenu.
                                            Nie ma więc żadnego "zasłaniania dużego cienia"

Jest. Tam gdzie widać mały cień (od flagi) to jest mały krater. Przez brzeg tego krateru przechodzi cień, dlatego jest podniesiony do góry, co widać na poprzednich zdjęciach. A na tym zdjęciu żółte strzałki pokazują brzeg tego małego krateru, to miejsce przez które przechodzi brzeg cienia i jest podniesiony. Jednocześnie brzeg tego krateru zasłania część cienia za nim.
                                            IMG_20240106_120539.jpg

• Pierwszy post
                                              Ostatni post