Forum Płaska Ziemia

• Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy

Maciejowy chaotyczny megawątek

Kącik Płaskoziemcy
    10
    1492
    290388
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • M
      Maciej @M N ostatnio edytowany przez

@M-N napisał w Maciejowy chaotyczny megawątek:

@Maciej napisał w Maciejowy chaotyczny megawątek:

https://www.youtube.com/watch?v=xqZRRV6Ri9M
      Poza tym: istotą tej obserwacji nie jest refrakcja, istotą jest położenie horyzontu wodnego i platform względem siebie.

Znowu kłamiesz. Dzięki tej obserwacji, a szczególnie odkształceniom ramion dźwigów można bez problemu określić czy światło uginało się w dół czy w górę. Ty forsujesz taki obrazek z narysowanymi wziętymi z dupy "osiami", z których wynika, że te ramiona dźwigów są zamocowane w niemożliwych miejscach - szczególnie to po prawej 😂 :
      2ba6ef8f-7358-49f1-9786-d1405fd8c7bf-image.png
      A teraz popatrz sobie tu:
      Zrzut ekranu (1009).png
      Widać ewidentne rozciągnięcie ramion w górę - co znaczy, że światło uginało się w dół.
      A tu platforma, której świadomie nie chciałeś pokazać jako przykładu:
      Zrzut ekranu (1008).png

Ramiona wygięte w górę to efekt refrakcji w dół.
      Gdyby zachodziła tu twoja magiczna refrakcja w górę to ramiona dźwigów wraz z długością byłyby coraz bardziej ugięte w dół.
      Witamy na globie, patologiczny kłamco 😂 .

Ramiona są przełamane w kilku miejscach, jest kilka warstw refrakcyjnych.
      Oprócz pierwszego ramienia (z tego ostatniego obrazka) licząc od lewej ramki zdjęcia obraz pozostałych zdecydowanie bardziej pasuje do refrakcji w górę.
      Oczywiście zakładając, że należy się spodziewać większej refrakcji na dole (co w szczegółach nie musi być pewne).

Ocena jest trudna ponieważ nie ma pewnego wzorca i nie wiadomo jak powinno przebiegać to ramię (gdyby odjąć refrakcję)

[Inaczej niż w przypadku mojej cegły, bo tam mamy wzorzec do porównania]

M N 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • Fizyk od czapy
        Fizyk od czapy @Maciej ostatnio edytowany przez

Znamy. "Zagięcie w dół" nad płaskim nie schowa obiektu.

Może schować, co już uzasadniałem.

Znamy. Warunki masz podane.

Mam podane dwie wartości temperatury. Nawet minimum zrozumienia refrakcji wystarcza, żeby zobaczyć, czemu to nie wystarcza.

Ty mówisz "za mało szczegółów". Gdyby podano "co pół stopy"- też mógłbyś mówić "mało szczegółów, nie wiadomo co się działo w tym przedziale pół stopy".

Zależy. Jakby wszystko co nas interesuje działo się w warstwie o grubości pół stopy, to tak, byłoby to za mało.

Każda skończona liczba punktów może co najwyżej dać jakieś przybliżenie. Im więcej punktów, tym lepsze. W momencie gdybyśmy dokładali punktów i okazałoby się, że obraz symulowany nijak nie zbliża się do rzeczywistego - wtedy byłoby o czym rozmawiać. Ale dwa punkty to niestety w takim kontekście tylko kiepski żart.

Wiesz co, może ja Ci podam godzinę o której kierowca wyruszył z miasta A i godzinę o której dojechał do miasta B, a Ty na tej podstawie rozstrzygniesz, czy wszędzie po drodze przestrzegał ograniczeń prędkości.

Jeśli więc Twój model jest "z laboratorium", to nad podłogą powinien się sprawdzić wręcz perfekcyjnie !

I prawdopodobnie by się sprawdził... jakbyśmy znali pionowy profil temperatury i wilgotności. A najlepiej to w ogóle przestrzenny rozkład. Ale wystarczająco dokładne dane w takim układzie są w praktyce nie do zebrania.

Dlatego jak się faktycznie chce uprawiać naukę, to się doświadczenia starannie planuje - tak, żeby to, co ma zostać zmierzone, było faktycznie możliwe do zmierzenia.

W takich sytuacjach jak te na filmach można sobie pokazać palcem i powiedzieć "o, fajne". Ewentualnie policzyć coś w przybliżeniu i się pozastanawiać czy przybliżenie jest dobre, czy nie. Ale żadnych miarodajnych danych, takich żeby faktycznie ocenić poprawność jakiegoś modelu, niestety tam nie ma.

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
        • Tomasz Middle
          Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez

A mnie w ogóle Twoje kłamstwa nie obchodzą. Bo ja wiem jak jest.

A tak, tak, zauważyłem!😁😁😁
          Ty zawsze "wiesz" jak jest, i zawsze "wiesz" lepiej!😁😁😁

• M N
            M N @Maciej ostatnio edytowany przez M N

Ramiona są przełamane w kilku miejscach, jest kilka warstw refrakcyjnych.

Oj, Maciuś, wijesz się jak biblijny wąż w tym "tłumaczeniu":
            A mimo to sukcesywnie odginają się w górę 😂

Ocena jest trudna ponieważ nie ma pewnego wzorca i nie wiadomo jak powinno przebiegać to ramię (gdyby odjąć refrakcję)

Taka szalona teza: od WIDOCZNYCH punktów mocowań, PROSTO, pod określonym dla każdego ramienia kątem do góry. Co ty na to?
            Dlatego osie, które JA naniosłem są równoległe do odcinków ramion TUŻ PRZY punktach mocowania. Co pozwala określić czy ramiona zostały odkształcone do góry (przez ugięcie światła w dół), czy w dół (przez ugięcie światła do góry 😂
            c9b6020e-fd44-4563-80e4-857fcf3d3db7-image.png

Zrzut ekranu (1008).png

Oprócz pierwszego ramienia (z tego ostatniego obrazka) licząc od lewej ramki zdjęcia obraz pozostałych zdecydowanie bardziej pasuje do refrakcji w górę.

Wskaż na osobnym screenie, który konkretnie odcinek dowolnego ramienia został odkształcony W DÓŁ przez twoją urojoną refrakcję w górę 😂

Oczywiście zakładając, że należy się spodziewać większej refrakcji na dole (co w szczegółach nie musi być pewne).

"Oczywiście zakładając, że należy się spodziewać", "co w szczegółach nie musi być pewne"
            Co to kurna jest 😂 Obłąkany tryb warunkowy do trzeciej potęgi??

Inaczej niż w przypadku mojej cegły, bo tam mamy wzorzec do porównania

Dzięki, któremu jak na fudze widać, że rozgrzaną maską samochodu tak wzmocniłeś gradient temperatury, że ten odwrócił gradient gęstości powietrza w wąskim przedziale wysokości powietrza nad maską, co ugięło światło do góry (ale i tak w kierunku gęstszej warstwy), dzięki czemu fuga wygięła się w dół:
            Fuga Macieja.jpeg

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
            • M
              Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez

@Tomasz-Middle napisał w Maciejowy chaotyczny megawątek:

A mnie w ogóle Twoje kłamstwa nie obchodzą. Bo ja wiem jak jest.

A tak, tak, zauważyłem!😁😁😁
              Ty zawsze "wiesz" jak jest, i zawsze "wiesz" lepiej!😁😁😁

Bo ja obserwowałem wielokrotnie, a Ty tylko kłamiesz, że obserwowałeś. Obserwacja dostatecznego bez zbliżenia- to tak jak brak obserwacji.
              To proste.

Niech każdy człowiek dobrej woli samodzielnie sprawdza i wyrobi sobie zdanie na podstawie własnych obserwacji!

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
              • M
                Maciej @Fizyk od czapy ostatnio edytowany przez

@Fizyk-od-czapy napisał w Maciejowy chaotyczny megawątek:

Znamy. "Zagięcie w dół" nad płaskim nie schowa obiektu.

Może schować, co już uzasadniałem.

Czyli idziesz w zaparte.

Niczego nie "uzasadniłeś". Nie kpij.
                Sam stwierdziłeś, że "od podłogi do mniej więcej 1.2 cm byłoby sprasowane do wielkości kątowej ok. 0.05 stopni"
                Zatem byłoby widoczne.
                Bo światło po "sprasowaniu do linii" nie znika tylko nadal jest widoczne.
                W ten sposób mógłbyś schować "czerń/cienie/szarość" w innym ciemnym/szarym tle, ale nie światło.

26b54bf8-f019-4b41-80e9-2085fee15ba6-image.png
                https://i.imgur.com/Js9FfAi.png

Tu masz jasne obiekty na ciemnym tle i na inne jasne obiekty jeszcze widoczne.

7c732508-7bcc-4cd8-a513-33363f810000-image.png
                https://i.imgur.com/yHmU78b.png

A gdzie one są na tym kadrze?

Gdyby zostały "sprasowane do 0.05 stopnia"- wciąż byłyby widoczne, jako smuga światła.

Światło białe (jasność) ściśnięte do 0.05 stopnia kątowego (z większego kątowo obszaru) nie "wyparowuje" tylko jest nawet lepiej widoczne, z uwagi na większy strumień na jednostkę powierzchni, czyli większe natężenie promieniowania światła.

[W ten sposób, przez "sprasowanie, ściśnięcie" mógłbyś schować cień/szarość w tej wielkiej szarości/czerni na dole, ale nie jasno promieniujące światło]

Ponadto tu masz drugi problem do rozwiązania- długości "tyczek" świadczące (co już pisałem) o odbiciu.

Nie kpij więc proszę, bo nie każdy jest idiotą, a idąc w zaparte tylko się demaskujesz.

Nie ma możliwości schowania jasno świecącego obiektu (na czarnym/ciemnym tle) na płaskim poprzez "zaginanie wszystkich promieni w dół".
                [najwyżej tylko jako "ucieczkę poza obrys kadru"]
                To oczywistość dla rozumnego człowieka.

Dla rozumnego jest to oczywiste. Dla dogmatyka urojonego systemu jest to wiadomość straszna. Do tego stopnia, że jak widać może nawet pójść w zaparte.

Zależy. Jakby wszystko co nas interesuje działo się w warstwie o grubości pół stopy, to tak, byłoby to za mało.

No właśnie pisałem.
                Gdyby podano co pół stopy, to Ty powiedziałbyś, że "to co nas interesuje jest między tym co podano, nie znam szczegółów".
                Gdyby podano co 1/8 stopy powiedziałbyś, że "to co najważniejsze jest właśnie w tym obszarze, nie znam szczegółów"
                Itd.

Jeśli więc Twój model jest "z laboratorium", to nad podłogą powinien się sprawdzić wręcz perfekcyjnie !

I prawdopodobnie by się sprawdził... jakbyśmy znali pionowy profil temperatury i wilgotności.

Jeśliby byłby zdolny wygenerować zagięcie ku górze, to być może?

Dlatego jak się faktycznie chce uprawiać naukę, to się doświadczenia starannie planuje - tak, żeby to, co ma zostać zmierzone, było faktycznie możliwe do zmierzenia.

Nigdy się nie da zmierzyć całego continuum. Zawsze jest pole do popisu dla takich jak Ty- przedział, w którym są tylko skrajne dane, a nie ma "szczegółów"..

Fizyk od czapy 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                • Fizyk od czapy

Sam stwierdziłeś, że "od podłogi do mniej więcej 1.2 cm byłoby sprasowane do wielkości kątowej ok. 0.05 stopni"

Nie. Napisałem, że do wielkości kątowej "dużo mniej niż 0.005°", bo promienie które symulowałem były co 0.005° i jeszcze zostawała tam spora przerwa.

Ale tak po prawdzie, to ciągle nie jestem pewien, czy tam faktycznie możemy mieć do czynienia tylko ze "sprasowaniem", czy nie z faktycznym ukryciem. Tak, wiem, argumentowałeś czemu nie może być ukryte:

Dowód, że nie mogą:

Promień światła z punktu jest wysyłany w każdym kierunku (mówimy o świetle odbitym, rozproszonym, nie o laserach) => jest wysyłany także w dowolnym kierunku od zera stopni (kierunek płaskiej podłogi- kierunek poziomy) do kąta 90 stopni (promień wysłany prostopadle do podłogi- kierunek poziomy).
                  W każdym kierunku => jest CONTINUUM kierunku promieni.
                  Promień wysłany w kierunku podłogi- trafi w podłogę, nie dojdzie do oka (zagięcie w dół).
                  Promień wysłany pionowo nie zmieni kierunku- bo biegnie po normalnej do warstwy (warstwy układają się poziomo)
                  Zatem z powyższych punktów i w związku z punktem 1 i 2 musi istnieć promień (taki kierunek wysłania promienia), który właśnie trafi do oka.

Ale to nie jest takie proste. To, co chcesz udowodnić, to że funkcja wysokości promienia w konkretnej odległości od obserwatora w zależności od początkowego kąta jest funkcją ciągłą - do czego się akurat nie zbliżyłeś. Samo istnienie continuum promieni tu nie wystarcza. Nie jest jednak dla mnie oczywiste, jakie warunki muszą być spełnione, żeby ta funkcja była ciągła, ani czy są spełnione w rzeczywistości. Ten problem jest dużo bardziej złożony, niż Ci się wydaje.

• M
                    Maciej @Fizyk od czapy ostatnio edytowany przez

Nie. Napisałem, że do wielkości kątowej "dużo mniej niż 0.005°", bo promienie które symulowałem były co 0.005° i jeszcze zostawała tam spora przerwa.

Tym bardziej światło białe byłoby więc widoczne.

Światło białe nie znika wskutek "sprasowania w pionie" (np. świecącego białego kwadratu) tylko zamienia się w białą linię.

UzbWtyg-2.jpeg

https://i.imgur.com/zLEi4Mv.jpg

Kopuła Rogeers Center zniknęła wskutek zagięcia promienia w górę. Zupełnie analogicznie jak ten zabawkowy stateczek (jego spód)
                    Ziemia płaska, zagięcie ku górze.

Zrzut ekranu 2023-07-13 o 12.58.55 PM.jpg

https://i.imgur.com/jgD78bR.jpg
                    https://www.youtube.com/watch?v=ZIT9MAq8J64

A tutaj widać co dzieje się ze świecącym obiektem (białym) po "sprasowaniu do linii" na obrazie.
                    Kopuła nie zniknęła, ale jest widoczna jako biała smuga.

W omawianym filmiku nad podłogą jasno widać, że światło zagina się ku górze. Światło z dolnych partii ucieka wyżej, niż jest oko/obiektyw. I nie ma szansy dojść do oka, bo jest zagięcie w górę, a promień nie może być "rzucony w dół jeszcze bardziej", bo jest podłoga.

• M N
                      M N @Maciej ostatnio edytowany przez

@Maciej Oj, Maciuś, kłamstwo z platformami i ramionami dźwigów co nie wypaliło, to szybka ucieczka od tematu i nowa porcja kłamstw 😂 .
                      Teraz wymyśliłeś sobie "prasowanie w pionie białego światła do linii 😂
                      Czyli mamy nowy odcinek Maciejowego zwiedzenia i nędzy rozumu 😂 .
                      Maciejowi tasiemiec głupoty cd.

• M

Oj, Maciuś, kłamstwo z platformami i ramionami dźwigów co nie wypaliło, to szybka ucieczka od tematu i nowa porcja kłamstw

JUż pisałem: obrazy bardziej pasują do zagięcia w górę.

Teraz wymyśliłeś sobie "prasowanie w pionie białego światła do linii

Niczego sobie nie wymyśliłem.
                        Spłaszczenie w pionie jest jednym z efektów refrakcji.
                        A po drugie to Fizyk usiłował się ratować "sprasowaniem do linii".
                        Problem (dla Fizyka) jest jednak taki, że światło "sprasowane do linii" nadal jest widoczne. Właśnie jako świecąca linia.

Jest oczywistą oczywistością jakby powiedział Kaczyński że zarówno nad podłogą jak i nad tym stawem (zabawkowe stateczki) mamy do czynienia z zagięciem światła ku górze.

Obserwacje jasno sugerują, że światło w powietrzu z zasady zagina się ku górze.

Czy może się zaginąć ku dołowi? Pewnie może: np. "latające Holendry" (odwrócony miraż górny) to wynik zagięcia ku dołowi .

Ale zasadą na pewno jest zagięcie ku górze.

• M N

JUż pisałem: obrazy bardziej pasują do zagięcia w górę.

Ale screena z zaznaczonym konkretnym szczegółem to już brakło ci uczciwości zaprezentować. Tak to możesz dzieci w piaskownicy próbować oszukiwać 😂

Obserwacje jasno sugerują, że światło w powietrzu z zasady zagina się ku górze.

Sam sobie nie wierzysz - to właśnie dlatego z takim oślim uporem próbujesz przekonać innych do swojego obłędu i zakłamania.
                          Nigdy nie zastanowiło cię, dlaczego do tej pory nie spotkałeś nikogo głupszego od ciebie, kto by ci uwierzył 😂 ?

• M

Ale screena z zaznaczonym konkretnym szczegółem to już brakło ci uczciwości zaprezentować. Tak to możesz dzieci w piaskownicy próbować oszukiwać

Już na samym początku pokazywałem.
                            Zasadniczo jest tak, że "im wyżej tym mniejsza refrakcja".
                            I jeśli taką zasadę zastosować, to w większości zagięcia sugerują refrakcję w górę.

Ale tu jest duży problem:
                            Jesteśmy w bardzo wąskim kątowo pasku widoczności (przy horyzoncie) => tam "z definicji" refrakcja jest olbrzymia.

Dlatego w szczegółach wcale nie musi mieć zastosowania ta ogólna zasada (że im wyżej...itd).

Ponadto jest drugi problem:
                            Oceniamy względne efekty (jedna warstwa względem drugiej).
                            Stąd: to co mogłoby wynikać (przykładowo) z "zagięcia w górę" może wynikać ze "zmniejszenia zagięcia w dół"
                            lub
                            to co mogłoby wynikać z "zagięcia w dół" może wynikać ze "zmniejszenia zagięcia w górę".

Ocena (z zagięć ) jest raczej niemożliwa ponieważ nie mamy wzorca, nie wiemy "jak to by wyglądało bez żadnego zagięcia".

Co innego z moją cegłą:
                            Dystans krótki- możemy przyjąć brak refrakcji (dla cegły oddalonej od warstwy refrakcyjnej). Mamy więc "wzorzec": wygląd cegły bez refrakcji (dystans mały możemy praktycznie przyjąć że bez)

• M N

Zasadniczo jest tak, że "im wyżej tym mniejsza refrakcja".

Czyli na M. Everest (8849 m.n.p.m. 0.3 atm.) mini słoneczko nad tym twoim płaskim urojeniem żadną miarą nie powinno zachodzić. A zachodzi dokładnie tak jak powinno na kulistej Ziemi.
                              I druga sprawa - to oczywiste, że po raz ostatni pokazałeś jakąkolwiek obserwację, na której są obiekty z pochyłymi, prostymi elementami bo dzięki nim zbyt łatwo ocenić, że światło w powietrzu z zasady ugina się w dół i muszą wystąpić naprawdę nietypowe warunki, żeby to ugięcie odwrócić, tak jak to pokazałeś swoją fugą nad rozgrzaną maską samochodu, która tak wzmocniła gradient temperatury nad nią że odwróciła gradient gęstości powietrza zaraz nad maską a światło ugięło się w górę ale i tak w stronę gęstszej (chłodniejszej) warstwy.

• M

Czyli na M. Everest (8849 m.n.p.m. 0.3 atm.) mini słoneczko nad tym twoim płaskim urojeniem żadną miarą nie powinno zachodzić. A zachodzi dokładnie tak jak powinno na kulistej Ziemi.

Zachód/wschód słońca to zjawiska zależące przede wszystkim od nieba (budowy i działania optycznego nieba nad płaską ziemią, czyli od optyki nieba). Refrakcja pod sklepieniem- to tylko "kosmetyczny dodatek".

Czyli upraszczając: refrakcja nieba (optyka nieba) daje efekty optyczne (przesunięcia) liczone w dziesiątkach stopni (w pionie) i najpewniej nawet setkach stopni (w poziomie).
                                A refrakcja atmosferyczna odpowiada za przesunięcia (w pionie) rzędu 0.25 , może do 0.5 stopnia. I ewentualnie, być może (to też trzeba by zbadać) za przesunięcia w poziomie- rzędu pewnie podobnych wielkości.
                                Zatem refrakcja atmosferyczna to "kosmetyka".

Istota rzeczy (to co przede wszystkim odpowiada za zachód/wschód słońca) jest w niebie, w budowie i działaniu nieba.

I druga sprawa - to oczywiste, że po raz ostatni pokazałeś jakąkolwiek obserwację, .....

Prorok?
                                Prorokujesz, że "już nigdy nie pokażę"?

• M N

Zachód/wschód słońca to zjawiska zależące przede wszystkim od nieba (budowy i działania optycznego nieba nad płaską ziemią, czyli od optyki nieba).

Oj przestań wreszcie z tym nieznanym. Dla ciebie wszystko jest nieznane. I na dodatek działa tak jak znane na kuli.
                                  Gość w Kalifornii nad ranem puścił balon strato na prawie 40 km. Ciśnienie 0.005 atm. - techniczne próżnia, słoneczko ewidentnie pod horyzontem a niecały 1000 km. na wschód, w Arizonie słońce już nad horyzontem.
                                  https://www.youtube.com/watch?v=JkrIm0ZUyJY
                                  To twoje nieznane lupy się nigdy nie trzymało i nie będzie trzymać.

Fizyk od czapy M 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                  • Fizyk od czapy
                                    Fizyk od czapy @M N ostatnio edytowany przez Fizyk od czapy

@M-N Jest "nieznane", bo ni cholery nie chce pasować do niczego innego niż kula, a z tym że Ziemia jest kulista Maciej nie może się pogodzić. No więc pozostaje mu (jak i wszystkim płaskoziemcom) tylko twierdzenie, że wszystko jest "nieznane"...

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
                                    • M

Oj przestań wreszcie z tym nieznanym. Dla ciebie wszystko jest nieznane.

A dla was "wszystko jest znane". Np. "wnętrze gwiazdy, wnętrze ziemi..."
                                      [Przewiercili się wgłąb ziemi na ...może kilkanaście km (z tego co pamiętam), ale przecież "już wiedzą" jak jest w tzw. "środku ziemi"]

Macie urojenia i wyobrażenia, które nazywacie sobie "wiedzą".
                                      A ja umiem rozróżniać między tym co wiem, a tym co przypuszczam.

Gość w Kalifornii nad ranem puścił balon strato na prawie 40 km. Ciśnienie 0.005 atm. - techniczne próżnia, słoneczko ewidentnie pod horyzontem a niecały 1000 km. na wschód, w Arizonie słońce już nad horyzontem.
                                      https://www.youtube.com/watch?v=JkrIm0ZUyJY

No i co?

Bo tak działa niebo.

Tak:
                                      Pilot na wys. 100 m npm (bardzo nisko nad morzem, na przykład) obserwuje słońce i krzyczy przez radio do pilota będącego dokładnie pionowo nad nim, na wys. 10 km "u mnie słońce właśnie zaszło pod horyzont, właśnie w tym momencie gdy to mówię".
                                      A pilot na 10 km, nad tym który krzyczy z dołu (dokładnie pionowo nad nim) i dysponujący HUD-em, a bardzo wierzący w "kulę ziemską" odkrzyknie mu: "co ty piep... ja widzę, że słońce jest 2-3-4... (to trzeba by dokładnie zbadać ile) stopni nad poziomem! Więc nie kłam mnie proszę! Bo ja wiem, że u ciebie też musi być teraz prawie dokładnie na 2-3-4... stopniach"

Tak optycznie działa niebo.
                                      To jest optyka nieba w działaniu.

Słońce w miarę "przeskoku obserwatora (słońca) w górę" (tak szybkiego przemieszczenia się, że pomijając upływ czasu, że można przyjąć "natychmiast, w tej chwili") przemieszcza się kątowo w górę!
                                      Czyli przemieszcza się także w górę względem horyzontu i nie tylko dlatego, że horyzont opada, ale przemieszcza się w górę BEZWZGLĘDNIE, to znaczy względem poziomu wyznaczonego poziomicą.

Podobnie:

Dla obserwatora (słońca) przemieszczającego się "po morzu" (w poziomie morza) w "jednej chwili" (analogicznie jak wyżej) w stronę słońca - słońce także przemieszcza się kątowo w górę.
                                      I nie wynika to z "kulistości ziemi".
                                      Tylko z optyki nieba.

M N Fizyk od czapy 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                      • M N

A pilot na 10 km, nad tym który krzyczy z dołu (dokładnie pionowo nad nim) i dysponujący HUD-em, a bardzo wierzący w "kulę ziemską" odkrzyknie mu: "co ty piep... ja widzę, że słońce jest 2-3-4... (to trzeba by dokładnie zbadać ile) stopni nad poziomem! Więc nie kłam mnie proszę! Bo ja wiem, że u ciebie też musi być teraz prawie dokładnie na 2-3-4... stopniach"

Tak optycznie działa kula ziemska, patologiczny kłamco. To co opisałeś to prosta konsekwencja kulistego kształtu Ziemi.

• M

Tak optycznie działa kula ziemska, patologiczny kłamco. To co opisałeś to prosta konsekwencja kulistego kształtu Ziemi.

Tak? Co Ty nie powiesz?

To przeczytaj jeszcze raz. Jeśli nie zaskoczysz, to jeszcze raz, jeśli znów nie zaskoczysz to jeszcze raz...itd

• Fizyk od czapy

A pilot na 10 km, nad tym który krzyczy z dołu (dokładnie pionowo nad nim) i dysponujący HUD-em, a bardzo wierzący w "kulę ziemską" odkrzyknie mu: "co ty piep... ja widzę, że słońce jest 2-3-4... (to trzeba by dokładnie zbadać ile) stopni nad poziomem horyzontem!

Poprawiłem.

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
                                            • Pierwszy post
                                              Ostatni post