Lake Pontchartrain Causeway
-
Kilka lat temu, niejaki Soundly przeprowadził kilka obserwacji nad jeziorem Pontchartrain w Luizjanie, USA. Są tam dwie interesujące rzeczy:
- prosty most o długości 38 km, na stałej wysokości nad wodą (pomijając kilka "górek")
- prosta linia wysokiego napięcia, złożona ze słupów o stałej wysokości, o długości 25 km.
Oba te obiekty, ze względu na to że są długie, proste i na stałej wysokości nad wodą, stanowią idealny cel do obserwacji krzywizny.
Wyniki obserwacji Soundly'ego są dość szeroko znane.
Zdjęcia mostu z windy w pobliskim hotelu, złożone w animację
Zdjęcie linii wysokiego napięcia:
Tak się składa, że akurat dotarłem do Nowego Orleanu i postanowiłem zobaczyć te widoki na własne oczy
Na razie udało mi się sfotografować most:
Z ogniskową 70 mm:
Z ogniskową 225 mm:
Z ogniskową 350 mm:
Linii wysokiego napięcia póki co nie sfotografowałem, bo z nią jest trudniej - wygląda na to, że trzeba by było zatrzymać się na poboczu autostrady. Jeszcze nie zdecydowałem, czy się tego podejmę.
W każdym razie, już na zdjęciach mostu krzywizna jest dość wyraźnie widoczna. Mogę w tym momencie powiedzieć, że widziałem krzywiznę na własne oczy
-
@Fizyk-od-czapy hmmm... Gdybym nie widział nigdy wschodu czy zachodu słońca to bym powiedział że refrakcja w górę. Ale widziałem.
-
@Tomasz-Middle
To nie był zachód słońca tylko symulacja, przynajmniej wg NJK.