Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?
-
@foto-mielec nie no to może ty mi pokaż jakieś zdjęcia satelit
-
@tom "a może to fake news" - masz jakąkolwiek realną podstawę żeby tak twierdzić? Czy tak sobie pierłeś dla poprawy samopoczucia? Ten sam start z amatorskiej kamery: https://www.youtube.com/watch?v=27oES7W88fo nagrany przez jedną z tysięcy osób, które na własne oczy oglądają takie starty. To też fake news?
"oczywiście nie jestem płasko ziemcą" - na pewno? To jeśli zaczniesz podróżować z dowolnego punktu na Ziemi w linii prostej to co się stanie:
a) dojdziesz do kopuły
b) wypadniesz za krawędź
c) będziesz tak podróżować w nieskończoność, czy
d) dotrzesz w końcu do punktu startu?
"jest dużo niejasności z tą kulistością" - jedynie dla niedouczonych naiwniaków, którzy nie ogarniają matmy i fizyki na poziomie 8 kl. szk. podstawowej.
To też jest dla ciebie niejasne? : https://www.youtube.com/watch?v=hNFpGNCLgrA -
@tom "no to może ty mi pokaż jakieś zdjęcia satelit" - ISS to też satelita. I znowu wedle życzenia: https://astropolis.pl/topic/79691-przelot-iss-z-ogniskowej-2350-mm/
To też "może fake news"? -
@tom napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
@foto-mielec nie no to może ty mi pokaż jakieś zdjęcia satelit
A proszę bardzo:
Statek Gemini 6 sfotografowany przez załogę Gemini 7, podczas pierwszego wspólnego lotu dwóch amerykańskich statków załogowych.Jest mnóstwo zdjęć satelitów podczas ich wynoszenia przez wahadłowce, albo ISS i dołączających do niej statków podczas dokowania, a co najmniej raz w tygodniu na YouTube można obejrzeć relację na żywo z wynoszenia jakiegoś satelity przez rakiety amerykańskie, francuskie, indyjskie i inne, z ujęciem świeżo wypuszczanych obiektów na koniec. Często te wypuszczone satelity można sobie potem osobiście pooglądać z Ziemi, gołym okiem.
-
@RAV gołym okiem można poglądać satelity?
-
@M-N Widzę że własne ego cię przerasta. Marzy mi się żeby być takim geniuszem fizyki jak ty. To jak wytłumaczysz to geniuszu fizyki
Rekordem świata (stan na 2 października 2020) w dziedzinie dalekich obserwacji jest obserwacja Pic Gaspard (Alpy, masyw Écrins) z Pic de Finestrelles (Pireneje) na dystansie 443 km. Fotografię wykonał Marc Bret 16 lipca 2016 roku. Tu nawet refrakcja nie pomoże -
@tom napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
@RAV gołym okiem można poglądać satelity?
Oczywiście, bez problemu. Wystarczy wyjść pod czyste, ciemne niebo i poczekać. ISS nie da się nie zauważyć, ale oprócz niej lata mnóstwo innych rzeczy. Istnieją apki informujące, na co akurat patrzymy (np. Heavens Above).
-
@RAV Warto też wspomnieć sznureczki Starlinków, które widywały tysiące ludzi w Polsce, dziwnym trafem zawsze akurat po startach nowych partii...
-
@tom Typowe zachowanie płaskoziemcy prezentujesz - zmianę tematu, kiedy brak ci argumentów, żeby chociaż w miarę rozumnie się odnieść do poprzedniego wątku.
A sprawę tego zdjęcia Pic Gaspard miałeś już wyjaśnioną przez innych i do dosyć szczegółowo, włącznie z symulacją na powierzchni kulistej vs. płaskiej. Zgadza się?
Ale skoro uważasz, że to zdjęcie potwierdza twój magiczny naleśnik to może wyjaśnisz mi dlaczego Grand Ferrand (2758 m.n.p.m.), który jest prawie 51 km. bliżej obserwatora niż Pic Gaspard i 1109 m. niższy od niego, to na zdjęciu wydaje się o wiele wyższy od dalszego lecz wyższego w rzeczywistości Pic Gaspard (3867 m.n.p.m.)? A samo zdjęcie zostało wykonane na wys. 2826 m.n.p.m., bo tyle ma Pic de Finestrelles?
A potem możesz określić czy https://astropolis.pl/topic/79691-przelot-iss-z-ogniskowej-2350-mm/ to też "fake news". -
@M-N Przejąłeś się swoją rolą, ja tylko zadawałem pytania, ty na siłe chcesz mi coś udowodnić i oczekujesz że cię poklepie po ramieniu i powiem ci że jesteś geniuszem w tej dziedzinie.
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona"
Albert Einstein
-
@Fizyk-od-czapy napisał w Czy wie ktoś z jakiego materiału wykonane są satelity krążące wokół ziemi?:
@RAV Warto też wspomnieć sznureczki Starlinków
To między innymi miałem na myśli. Zdarzyło mi się też kiedyś obserwować drugi stopień Falcona 9 kilkadziesiąt minut po starcie, który oglądałem na YT - z trasy wynikało, że będzie go u mnie widać i bingo. Innym razem, obserwując niebo, przypadkiem natknąłem się na przelot ISS, za którą coś jeszcze leciało. Potem się dowiedziałem, że akurat zbliżał się do niej Sojuz.
-
@RAV dobra apka sciagnieta
-
@tom "Przejąłeś się swoją rolą" - na pewno? Może w przeciwieństwie do ciebie po prostu odpowiadam konkretnie na zadane pytania.
Raczysz odpowiedzieć na którekolwiek zadane przeze mnie? Lub chociaż merytorycznie wypowiedzieć się co sądzisz o zawartości linków, które podałem?
Bo idę o zakład, że jak każdy płaski zignorujesz fakt, że na twoim sztandarowym "dowodzie " na naleśnik, góra (Grand Ferrand) która w rzeczywistości jest bliżej ale sporo niższa wydaje się jednak dużo większa, mimo że na płaszczyźnie nie ma prawa.
Jeśli już czegoś oczekiwałem to tego, że nie okażesz się kolejnym płaskim, który nie potrafi nawet samemu przeanalizować danych dostępnych na zwykłym zdjęciu (i to tym, które podaje jako dowód na swoje bajki) i poprawnie odnieść ich do realiów. -
@M-N masz rację upowodniłeś mi że ziemia jest kulista, gratulacje
-
@tom za chwilę udowodnisz mi że wirusy istnieją i że pandemia korona wirusa wybiła pół ludzkości
-
M N: "Typowe zachowanie płaskoziemcy prezentujesz - zmianę tematu, kiedy brak ci argumentów, żeby chociaż w miarę rozumnie się odnieść do poprzedniego wątku."
tom chwilę potem, w wątku o satelitach: "za chwilę udowodnisz mi że wirusy istnieją i że pandemia korona wirusa wybiła pół ludzkości"
Chyba nie wymaga dalszego komentarza.
-
@tom Gratulować to możesz geodetom, którzy regularnie mierzą Ziemię od ponad 200 lat. Wyniki niektórych ich pomiarów znajdziesz w https://forumplaskaziemia.pl/topic/5/nigdy-nie-zmierzono-promienia-ziemi . Ciekawostka - jeden z tych pomiarów obejmuje tereny naszej Puszczy Niepołomickiej. Innym takim pomiarem jest Południk Struvego https://en.wikipedia.org/wiki/Struve_Geodetic_Arc . Niestety, żeby zrozumieć te pomiary musisz ogarniać trygonometrię na poziomie 8 kl. szk. podst.
Tym wyskokiem z wirusami jedynie po raz kolejny udowadniasz, że jesteś typowym z płaskim EEG. -
ja tylko zadawałem pytania
To może zacznij czytać odpowiedzi.
Zadawanie kolejny raz tych samych pytań w różnych miejscach to zwykły spam. -
@M-N Nie wirusy tylko egzosomy, ale musiałbyś ogarniać biologię z podstawówki, ale to typowe dla płasko głowych powtórze ja od ciebie nic nie chce, nie chcę żebyś mi coś udawadniał. Ten kształt ziemi do niczego nie jest mi potrzebny może byc nawet trójkąt, jeżeli ta kulistość sprawia że jesteś szczęśliwszy to powodzenia
-
@tom " Nie wirusy tylko egzosomy" - 1) czy ja cię w jakikolwiek sposób pytałem o wirusy? Nie, zmieniasz temat bo w dziedzinie satelitów, kształtu Ziemi i dalekich obserwacji sam się zagoniłeś w zaułek debila. 2) Nie moja wina, że jak każdy z płaskim EEG nie ogarniasz różnic W KSZTAŁCIE, BUDOWIE I SKŁADZIE (chemicznym i biologicznym) pomiędzy wirusami a egzosomą... No, ale to by wymagało rzeczywistego i rzetelnego własnego riserczu, czyli czegoś na co letalnie jest uczulony każdy płaski.
3) Kulturalnie i uprzejmie sugeruję, żebyś wrócił do zagadnień poruszonych w TWOIM wątku, bezpośrednio skorelowanych z twoim głównym pytaniem.
Bo zaczynasz po prostu trollować z braku argumentów i lęku przed uczciwym ustosunkowaniem się do poznanych do tej pory argumentów.