Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska
-
@Danielek12
Nabijacie się, a człowiek potrzebuje fachowej porady.
Najpierw się upewnij, czy Twój kolega na pewno nie potrafi liczyć, nie zna trygonometrii, nie zna fizyki na poziomie podstawówki, nie wie co to jest perspektywa i jest podatny na manipulacje. Jeśli, którykolwiek z tych warunków nie jest spełniony, to nie trać czasu, nie uda się. Jeśli jednak wszystko to się zgadza to jedziesz standardowymi technikami opartymi o:- cherry piking
- sofizmat rozszerzenia
- wypaczenie metody naukowej i teksty o braku dowodów na ziemie kule
- kłamstwa
Zachód słońca tłumaczysz nieprawidłowym opisem perspektywy, wmawiasz mu, że horyzont jest na poziomie wzroku (na kuli powinien być poniżej), pokazujesz filmy (samodzielnie nie powtarzaj bo się nie uda) o wyciąganiu statków i słońca zza horyzontu zoomem oraz filmy o dalekich obserwacjach np najbardziej znany z platformami wiertniczym (Black Swan).
Powinno wystarczyć. Jak nie to jeszcze możesz nagadać głupot o traktacie arktycznym i tysiącach żołnierzy na Antarktydzie strzegących na nią wstępu. -
wpisz w google "earth-chan young" i pokaz mu płaską ziemie
-
kup nowego kolege
-
-
@maciej-jesmanowicz To na poważnie czy totalny zgryw? Bo trudno nie zauważyć, że w tym filmiku obserwator w dowolnym miejscu magicznego naleśnika widziałby różne fazy księżyca w ciągu DOBY, a noc jest co najmniej 4 razy dłuższa niż dzień. Ale w końcu, sam zalinkowałeś Kopcia...
-
@M-N O czym ty mówisz, kolego? Zacznę od tego, że temat płaskiej ziemi jest kontrowersyjny ponieważ ludzie WIERZĄ, że ziemia jest okrągła. Trudno ich za to winić, podobnie jak ludzi wierzących w Boga. Tak zostali wychowani i 'wyuczeni'. W odróżnieniu, owi 'płaskoziemcy' wcale nie wierzą, że ziemia jest płaska. Mówią ci tylko, że na pewno nie jest okrągła i nie pędzi po wszechświecie z niewyobrażalną szykością, nie wspominając już o obrocie wokół własnej osi. Na mojej stronie https://plaskaziemia.eu ( https://plaska-ziemia.pl https://flat-earth.pl ) zebrałem rozproszone w Internecie video i dokumenty przedstawiające ich argumenty. Warto je przestudiować i wyrobić sobie własny punkt widzenia.
-
@maciej-jesmanowicz napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Zacznę od tego, że temat płaskiej ziemi jest kontrowersyjny ponieważ ludzie WIERZĄ, że ziemia jest okrągła.
Temat wcale nie jest "kontrowersyjny".
Bo płaskoziemcami są najczęściej Janusze z tatuażami (nie uważam że to jest jakieś złe, ale to taka płaska norma) bez wykształcenia, bez znajomości elementarnej fizyki, o matematyce nie wspominając.
Jedyne co mają to dostęp do internetu i chłopski rozum.
Czy widziałeś żeby toczyły się jakiekolwiek debaty na temat kształtu ziemi na uczelniach? Wśród naukowców? No nie, jedynie na platformach rozrywkowych, takich jak np YT i forach takich jak to
I wiara nie ma tu nic do rzeczy.Cyt: "Trudno ich za to winić, podobnie jak ludzi wierzących w Boga. Tak zostali wychowani i 'wyuczeni'."
A ty jak zostałeś wyuczony? Jaką masz wiedzę? Skąd ją wziąłeś? Od wytatuowanych? Od Dubaya?
Wszedłem na tę stronę którą zalinkowałeś. Dubay jest na jednym z pierwszych miejsc. A jest to człowiek który nie ma pojęcia o niczym. Najlepszy przykład: promuje tak zwany "model" płaskiej ziemi AE. Przecież w tym "modelu" kompletnie nic się nie zgadza z obserwacjami. Ten "model" to żart.Cyt: "W odróżnieniu, owi 'płaskoziemcy' wcale nie wierzą, że ziemia jest płaska. Mówią ci tylko, że na pewno nie jest okrągła i nie pędzi po wszechświecie z niewyobrażalną szykością, nie wspominając już o obrocie wokół własnej osi."
Wracam do pytania, skąd czerpiesz wiedzę na ten temat?
Wiesz co to ruch? Względność ruchu? Pęd? Przyspieszenie?
Czy po prostu ziemia nie może pędzić bo "na pewno bym to czuł"?
Jeśli jesteś tego pewien to wyjaśnij jak to działa a nie pisz tego co ci się wydaje. -
@Tomasz-Middle Proszę o czytanie ze zrozumieniem. Mnie się nic nie wydaje i nie jestem też na tym forum, by odpowiadać na zaczepki. Jeśli znasz z kolei angielski, to np. ten link: https://www.youtube.com/watch?v=X8f--Ljgrh4 odpowie ci na pytanie o naukowców. Co do załączonych na moich stronach video i dokumentów, to wolna wola. Ważne jest to, by samemu osądzić argumenty i trzymać się dwóch znanych zasad. Logika: z fałszu można wyprowadzić prawdę, nigdy odwrotnie. Matematyka: tylko jeden przykład wystarczy, by obalić hipotezę.
-
@maciej-jesmanowicz nie zaczepiam cię, ale jak już mamy rozmawiać to o konkretach a nie o niczym.
Co do tego chłopaka, kiedyś był też ktoś kto podawał się za fizyka, Bob Mullin bodajże. Ale kanał usunął, a znany był tylko na jutube.
To że ktoś się podaje za kogoś to jeszcze nic nie znaczy. Pisaliśmy o debacie o kształt ziemi której NIE MA. To temat wyłącznie rozrywkowy.
A chłopak nic nowego nie powiedział.
Bo jeśli twierdzi że przyspieszenie ziemi w "górę" jest równoważne grawitacji, to już wiadomo sto lat.Napisałeś że "jeden przykład wystarczy by obalić hipotezę".
Tak, brawo! Masz taki? -
@maciej-jesmanowicz Dałeś link do kogoś kto się nazywa "prof. ed iotte", a w tytule filmu umieszcza słowo "skit"
? Seriously??
I jeszcze sugerujesz, że znasz angielski.
To na szybko: zdecydowana większość z wypłaszczonym EEG twierdzi, że lokalne mini słoneczko magicznie lewituje pomiędzy zwrotnikami nad płaską nibylandią robiąc jedno okrążenie dziennie wokół bieguna północnego.
Dowód obserwacyjny że tak się nie dzieje, popołudnie i zachód słońca nagrany przy użyciu filtra słonecznego w Sydney : https://www.youtube.com/watch?v=DIviCNY3Txw ,
Bez filtra w Ushuaia (55S i kamera już patrzy ok. 15 stopni na płd. zachód): https://www.youtube.com/watch?v=6NCFRYkFlOo
Wnioski: Jako, że słońce nie zmienia rozmiaru kątowego swojej tarczy w ciągu dnia (a na magicznym naleśniku musi bo perspektywa), co więcej, zachodząc na półkuli południowej "skręca" na południe to Ziemia nie może być płaska. -
@M-N napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
@maciej-jesmanowicz Dałeś link do kogoś kto się nazywa "prof. ed iotte", a w tytule filmu umieszcza słowo "skit"
No, właśnie.
Jak Kuba Bogu, ...
-
@maciej-jesmanowicz Czy rozumiesz angielski na tyle, żeby dotarło do ciebie, że ten film to żart z płaskich móżdżków i ich fantazji?
Chyba powinno być: jak Maciej bogu, tak bóg Maciejowi... czekaj no, często latasz na trasie Frankfurt - NY?
-
... czekaj no, często latasz na trasie Frankfurt - NY
?
Widzę, że odrobiłeś lekcje.
To dobry znak. Może faktycznie się spotkamy we Frankfurcie. Często parę godzin czekam na połączenie lotów. Będzie miło. Nie wnikam w Twoje intencje, ale ważne, że odwiedzasz tę stronę. Na marginesie, ta moja może zbyt sarkastyczna uwaga nie była do Ciebie.
Teraz do rzeczy. Oczekuję rzeczowej wymiany opinii, bez podtekstów. Nie przekonywujmy się do niczego. Zacznę od tego, co może Ciebie zainteresować. Ściągnij sobie na telefon z Google Play dwie aplikacje: Flightradar24 i MarineTraffic. Odpowiedz wtedy sobie (nie mnie) na dwa pytania. Dlaczego nad wodami półkuli południowej nie latają żadne samoloty? I, dlaczega na terenie Antarktydy widać pływające statki?
Jak zauważyłeś, często odbywam rejsy międzykontynentalne i podróż na wysokości ponad 10000 m. czasem trwa i 14 godzin. Za każdym razem odnotowywałem, siedząc przy oknie, widnokrąg na wysokości moich oczu i niejednokrotnie zachwycałem się widokiem słońca poniżej w chmurach. Przyznaję, że nie kojarzyłem tego zjawiska z czymkolwiek. Zachwycałem się tylko jego pięknem. Może czas, by zapytać, jak to było możliwe, jeśli słońce jest oddalone od Ziemii o 150 milionów km.?
Aby jednak nasza rozmowa poszerzyła nam obu horyzonty, proponuję poniższe tematy (znasz, jak widzę, angielski):
MICHELSON-MORLEY
MICHELSON-GALE
AIRY’S FAILURE
SAGNAC EFFECT
ALLAIS EFFECT
DEPALMA EFFECT
KOZYREV EFFECT
LAMOREAUX EFFECT
BIEFELD-BROWN EFFECT
CASIMIR EFFECT
SCALAR PHYSICS
GYROSCOPES
GYROSCOPIC EYE-BALLS
PERISCOPES
ASTROLABES
COMPASSES
SUN DIALS
POLARIS
CREPUSCULAR SUN RAYS
ANALEMMA
CIRCUMSCRIBED HALOS
COLD MOONLIGHT
INCORRECT TERMINATOR LINE ON MOON DURING DAY
STAR TRAILS
UNCHANGED CONSTELLATIONS
WIND CURRENTS
OCEAN CURRENTS
RED & BLUE SHIFT RAINBOWS
NO CORIOLIS EFFECT
NO MEASURABLE CURVE
LEVEL WATER
BEDFORD LEVEL
FROZEN LAKE BAIKAL
HORIZON @ EYE LEVEL (consistent with a flat plane)
ATMOS MAGNIFICATION & REFRACTION
LASER TESTS
LASER DIRECTED-ENERGY WEAPONS
HAM RADIOS
U-2 RECON PLANES
MOUNTAIN SHADOWS
HIGH ALTITUDE WEATHER BALLOONS
HELICOPTERS HOVERING
HARRIER JETS HOVERING
LAKE PONTCHARTRAIN
LIVE FLIGHT PATHS
FLIGHT SIMULATORS
CHEMTRAILS
RAILROAD ENGINEERING
BRIDGE ENGINEERING
LIGHTHOUSES
NO NORTH TO SOUTH CIRCUMNAVIGATION
AETHER WAVES
DENSITY / BUOYANCY / PRESSURE
ELECTROMAGNETISM
ELECTROMAGNETIC MONO-POLES
ELECTROMAGNETIC LEVITATION
QUANTUM LOCKING
CYMATIC EFFECTS
SUPER CONDUCTIVITY
TORUS FIELDS
SEABED FIBER OPTIC TELECOM CABLES
PARABOLIC PLANES
OPERATION HIGHJUMP
OPERATION FISHBOWL
OPERATION DEEP FREEZE
OPERATION STARFISH PRIME
OPERATION DOMINIC
OPERATION TEAPOT
VAN ALLEN RADIATION BELTS
FIRMAMENT ("RAQIYA" IN HEBREW)
CAPTAIN GEORGE VANCOUVER SHIP JOURNAL
CAPTAIN JAMES COOK SHIP JOURNAL
ANTARCTIC TREATY SYSTEM
NO 24 HOUR SUN IN ANTARCTICA
TEMPERATURE VARIANCES AT NORTH & SOUTH POLES
INFRARED MAPS OF EARTH
THE UNITED NATIONS EMBLEM
MERCATOR NORTH POLE MAP OF 1569
FAKE MOON LANDINGS
PHOTOS OF LUNAR MODULE
FREEMASONRY
SOFIA NASA
CGI SATELLITES
CGI GLOBES
CGI HUBBLE IMAGES
CGI ISS FOOTAGE
LAND SURVEYOR SOFTWARE
UNIVERSAL PLANISPHERE CPU GUIDANCE SYSTEM
HIGH ZOOM CAMERAS
ISS WATER BUBBLES
ALL ANCIENT COSMOLOGY
WANDERING STARS
STELLAR PARALLAX
RAILGUNS
COSMIC MICROWAVE BACKGROUND DATA
OPERATION PAPERCLIP
NASA REAL-TIME VIRTUAL REALITY
TERRAGEN4 DIGITAL ENVIRONMENTS -
@maciej-jesmanowicz nie będę się wtrącał, tylko tak zapytam.
Czy cokolwiek rozumiesz z tego co napisałeś, czy lecisz na "masę"?
Bo wiele z tego co wymieniłeś zaprzecza istnieniu bajkowego naleśnika, dlatego pytam... -
Aby jednak nasza rozmowa poszerzyła nam obu horyzonty, proponuję poniższe tematy (znasz, jak widzę, angielski):
Skąd wziąłeś tę listę i dlaczego nie ma na niej EQUATORIAL MOUNT?
-
Ściągnij sobie na telefon z Google Play dwie aplikacje: Flightradar24 i MarineTraffic. Odpowiedz wtedy sobie (nie mnie) na dwa pytania. Dlaczego nad wodami półkuli południowej nie latają żadne samoloty?
Cóż, Maciuś, nadal udajesz że o tym locie nie słyszałeś?:
https://www.youtube.com/watch?v=DoXEu-KgCco -
Jak zauważyłeś, często odbywam rejsy międzykontynentalne i podróż na wysokości ponad 10000 m. czasem trwa i 14 godzin. Za każdym razem odnotowywałem, siedząc przy oknie, widnokrąg na wysokości moich oczu i niejednokrotnie zachwycałem się widokiem słońca poniżej w chmurach.
To może następnym razem weź ze sobą coś co potrafi dokładnie mierzyć kąty: https://www.youtube.com/watch?v=NTU2M_EI9mo&t=127
-
... niejednokrotnie zachwycałem się widokiem słońca poniżej w chmurach. (...) Może czas, by zapytać, jak to było możliwe, jeśli słońce jest oddalone od Ziemii o 150 milionów km.?
Może pora byś zadał sobie sobie samemu lekko odwrócone pytanie: jak to możliwe, że magicznie lewitujące na iluś tam tysiącach km. lokalne słoneczko może oświetlać chmury od dołu:
https://www.youtube.com/watch?v=SsFmM-1uD9Y
i zachodzić pod horyzont nawet na Evereście, najwyżej położonym punkcie Ziemi (8849 m.n.p.m.), gdzie ciśnienie atm. = 0.3 więc refrakcja jest pomijalna:
https://www.youtube.com/shorts/eJig-p3YspwZignorujesz te 3 moje posty tak samo jak poprzedni, wykazujący, że magiczny naleśnik to jedynie fantazja nieuków bo słońce w ciągu dnia nie zmienia rozmiaru kątowego a na półkuli południowej zachodzi w lewo, czyli na południe? Obstawiam, że tak.
Jakoś nie widzę z twojej strony chęci "poszerzania swojego horyzontu" -
Może po kolei. Tomaszu, nie wiem co masz na myśli pisząc 'lecisz na masę'. Wyjaśnij. Podałem listę interesującyh tematów i jeśli któryś z nich czemuś zaprzecza, to tym lepiej. Jestem zawsze otwarty na argumenty.
To, do RAV. EQUATORIAL MOUNT? Jak najbardziej. Dodajmy do listy tematów.
No i M N. O wielu lotach i sprawach nie słyszałem i cytat do tej uwagi nie pasuje. Sprawdź sam to, co Ci zasugerowałem. Sam, i nie opieraj się na tym, co inni piszą i pokazują. Już na początku zaznaczyłem, że z fałszu można wyprowadzić prawdę. Jeśli więc np. teza, że ziemia jest okrągła jest fałszywa, to i zasady Keplera, Newtona, astronomia czy też NASA są wątpliwe. Co do lotu nad oceanem, nie wspominałem o domniemanej krzywiźnie Ziemi. Po prostu widnokrąg (horyzont) widziałem na poziomie własnych oczu. Mógłbyś sam policzyć, że kąt widzenia Ziemi z samolotu lecącego z Warszawy do LA (wys. 32000ft=9732m) wynosi 43 stopnie, a nie prawie 180. I na koniec. Nie wiem wielu rzeczy. Opisałem Ci to, co widziałem, znaczy się, słońce w chmurach. 'Płaskoziemcy' Ci powiedzą, że słońce krąży nad Ziemią na wysokości ok. 5km. Wtedy to miało by sens. Ty z kolei piszesz o jakimś naleśniku. Chodzi Ci pewnie o domniemany kształt Ziemi. Zgodził bym się z tezą, że kontynenty są położone w jakiejś misce, bo z mojego własnego doświadczenia wynika, że woda (ok.70% pow. Ziemi) zawsze utrzymuje swój poziom. Ale gdzie ta miska mogła by się znajdować, nie mam pojęcia. Co do mojej strony, to zauważ, że w jedynym tam komentarzu, zasugerowałem zapoznanie się z argumentami 'Płaskoziemców' w formie filmów i dokumentów, które zebrałem w Inernecie. Po co zbierać argumenty przeciwne, gdy dla większości z nas jest oczywiste, że Ziemia jest okrągła. To też forma poszerzania horyzontów.
-
@M-N napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Może pora byś zadał sobie sobie samemu lekko odwrócone pytanie: jak to możliwe, że magicznie lewitujące na iluś tam tysiącach km. lokalne słoneczko może oświetlać chmury od dołu:
'Płaskoziemcy' wyjaśniają to tak (od 30 min.): https://www.youtube.com/watch?v=GJQ43_YyXbk&list=PLKVtB1BMAQBDCI_hLK2xxUbDGWXz47o56&index=8