Forum Płaska Ziemia

• Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy

Mózg płaski czy krągły

Wszystko o kształcie Ziemi
    16
    2025
    501455
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • M
      Maciej @RAV ostatnio edytowany przez

@RAV napisał w Mózg płaski czy krągły:

Naczytałeś się o Minecrafcie, czy czymś w tym rodzaju?

Nie wiem co to jest.

Przerwałeś w najciekawszym miejscu. Wytłumacz nam, maluczkim, jak światło nie wiadomo skąd, przechodzące przez soczewkę, wiszącą nie wiadomo gdzie, tworzy dla wszystkich obserwatorów obraz obracającej się kuli z plamami i protuberancjami. Będę wdzięczny za obrazki do tego wykładu, bo obawiam się, że ściany tekstu w twoim stylu nie przebrnę.

Jak jest "w szczegółach"?
      A to musiałbym wiedzieć jak jest niebo zbudowane.

Natomiast mogę Ci odpowiedzieć jak to jest ogólnie: ten sam obraz można generować z różnych promieni światła (np. wypuszczonych, wychodzących z różnych miejsc przestrzeni nieba)

Najpóźniej przejrzysz w chwili śmierci, ale jeśli dopiero wtedy, to może być za późno.

Czy kiedykolwiek ktoś się przeląkł twojego straszenia?

Po pierwsze: ja nie "straszę" tylko ostrzegam.
      [Straszenie - to np. w okresie Halloween]

Po drugie: tego nie wiem, ale nawet jeżeli nikt- to czy to moja wina?

"Przekonywanie"- jest relacją dwustronną. Jest przekonywany i przekonujący. Załóżmy, że przekonujący ma rację (taka robocza hipoteza: np. przekonujący wie, że za zakrętem jest przepaść). Otóż jeżeli przekonany nie da się przekonać (po czym wpadnie w przepaść), to to nie zawsze jest wina przekonującego, bo może to być także wina przekonywanego, czyli jego głupota.

Optyka daje dowolnie wiele możliwości (ukazywania/nieukazywania) świateł.

Ale kieruje się przy tym ścisłymi zasadami. Ja je znam, a ty wymyślasz, jak ci w danej chwili wygodnie.

Żadnych znanych zasad optyki (pisząc o tym wszystkim) ja na razie nie złamałem.

Np. moje schematy, które pokazałem.
      Jakieś "złamanie praw optyki" widzisz na tych schematach?

ZJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • Tomasz Middle
        Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez

@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:

Ponadto "soczewka" - jest użyta przeze mnie tylko po to aby zobrazować istotę tego, o co chodzi.

Czyli, jak z soczewką nie wyszło (a raczej wyszło że pierdolisz głupoty) to sobie powiesz że nie to było istotą, że nie o to ci chodziło.

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
        • M
          Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez Maciej

@Tomasz-Middle napisał w Mózg płaski czy krągły:

Ponadto "soczewka" - jest użyta przeze mnie tylko po to aby zobrazować istotę tego, o co chodzi.

Czyli, jak z soczewką nie wyszło (a raczej wyszło że pierdolisz głupoty) to sobie powiesz że nie to było istotą, że nie o to ci chodziło.

Dokładnie o to mi chodziło. Dokładnie dlatego użyłem przykładu "soczewki".
          Nie zrozumiałeś o co chodziło?
          To sobie przejrzyj moje schematy, ze zrozumieniem.

Np. optyka daje takie możliwości, że jeden (obserwator) będzie widział "słońce" a drugi obserwator nie będzie dokładnie w tej samej chwili widział słońca, mimo że ten drugi jest na prostej (na kierunku) "słońce"- obserwator pierwszy- obserwator drugi. [Czyli "intuicyjnie" przecież "powinien widzieć" (bo nic nie zasłania)]

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
          • Tomasz Middle

@Maciej czyli, skoro zawsze połowa ziemi jest oświetlona przez słońce, to wszyscy którzy widzą to słonce-niesłońce są w ognisku tej soczewki-niesoczewki? Tak, dobrze zrozumiałem?

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
            • M
              Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez

@Maciej czyli, skoro zawsze połowa ziemi jest oświetlona przez słońce, to wszyscy którzy widzą to słonce-niesłońce są w ognisku tej soczewki-niesoczewki? Tak, dobrze zrozumiałem?

Źle. Oczywiście, że źle.

Każdy widzi własną projekcję słońca, np w zależności od miejsca na ziemi

Tomasz Middle M N 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
              • Tomasz Middle

I ta "zależność miejsca na ziemi" to 1 stopień co 111 kilometrów? Tak dziwnym "trafem"?
                I "zależność" położenia plam słonecznych, to też taka "przypadkiem" do kulistej ziemi pasująca?
                Aha...

M ZJ 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                • M N
                  M N @Maciej ostatnio edytowany przez M N

No to Maciuś, skoro niebo to urządzenie optyczne, to:

1. albo każde stworzenie z co najmniej jednym okiem ma przypisaną indywidualnie twoją urojoną soczewkę, która śledzi w czasie rzeczywistym linię jego wzroku,
                  2. albo ta twoja kopuła to jedna wielka metamorficzna soczewka, która w czasie rzeczywistym śledzi każde stworzenie z co najmniej jednym okiem na twoim magicznym naleśniku i tworzy dla nich indywidualne ogniskowe 😂 😂

A w obu przypadkach, zarówno w dzień jak i w nocy uparcie symuluje krzywiznę Ziemi wynoszącą 1 stopień co 111 km. i bardzo odległe Księżyc, słońce i gwiazdy 😂

Poważnie? Aż takie brednie musiałeś wymyślić, żeby uciec od uczciwej odpowiedzi na (już któreś z kolei 😂 ) proste pytanie; dlaczego każdy krótkofalowiec na Ziemi (tak, na półkuli południowej również 😂 ) tworzy sobie mapę Ziemi będącą projekcją AE globusa, gdzie punktem centralnym są współrzędne jego lokacji (a nie biegun północny), żeby mógł prawidłowo określać kierunek, odległość i moc sygnału radiowego?

Przyjemnie ci tak tonąć w odmętach własnej głupoty i zakłamania?

Highlander 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                  • Highlander
                    Highlander @M N ostatnio edytowany przez

@M-N napisał w Mózg płaski czy krągły:

albo ta twoja kopuła to jedna wielka metamorficzna soczewka, która w czasie rzeczywistym śledzi każde stworzenie z co najmniej jednym okiem na twoim magicznym naleśniku i tworzy dla nich indywidualne ogniskowe

Nie tylko stworzenia, ale kamery, aparaty, smartfony też.
                    Pomyśl ile się musiał Bóg narobić, żeby dostosować kopułę/soczewki/ optykę nieba do wszystkich kamer...

M N M 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 2
                    • M N
                      M N @Highlander ostatnio edytowany przez

@Highlander Faktycznie, zgadzam się jak najbardziej.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                      • Tomasz Middle
                        Tomasz Middle ostatnio edytowany przez

Będziecie się smarzyć w piekle, nie może inaczej być.

Highlander 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                        • Highlander
                          Highlander @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez Highlander

Będziecie się smarzyć w piekle, nie może inaczej być.

A wcześniej będziemy defekować ze strachu XD

• Highlander
                            Highlander @RAV ostatnio edytowany przez

Najpóźniej przejrzysz w chwili śmierci, ale jeśli dopiero wtedy, to może być za późno.

Czy kiedykolwiek ktoś się przeląkł twojego straszenia?

Nie odbieraj Maciejowi marzeń 😄

• M

I ta "zależność miejsca na ziemi" to 1 stopień co 111 kilometrów? Tak dziwnym "trafem"?

No I co?

To co wy przypisujecie "krzywiźnie ziemi" to wynika z działania nieba.

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                              • M
                                Maciej @Highlander ostatnio edytowany przez

@Highlander napisał w Mózg płaski czy krągły:

Nie tylko stworzenia, ale kamery, aparaty, smartfony też.
                                Pomyśl ile się musiał Bóg narobić, żeby dostosować kopułę/soczewki/ optykę nieba do wszystkich kamer..

Nie jest "dostosowana do kamer" tylko do miejsca. Promienie ogniskują się niezależnie czy w danym miejscu jest obserwator, czy nie ma.

ZJ 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                • Tomasz Middle

Działanie nieba jakoś pasuje do modelu kulistego a do płaskiego nie.
                                  Także to nie mój problem a twój.
                                  Soczewka już odpadła😁😁

• M

Działanie nieba jakoś pasuje do modelu kulistego a do płaskiego nie.

Nie pasuje, bo powierzchnia ziemi nie wykazuje istnienia krzywizny zgodnej z kulą o promieniu "kuli ziemskiej".

Poza tym: nie ma żadnego "płaskiego modelu"

Także to nie mój problem a twój.

Twoim problemem jest to, że ignorujesz obserwacje powierzchni ziemi

Soczewka już odpadła😁😁

Odpadła na pewno "kula ziemska".

Tomasz Middle ZJ 5 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                    • Tomasz Middle

Nie pasuje, bo powierzchnia ziemi nie wykazuje istnienia krzywizny zgodnej z kulą o promieniu "kuli ziemskiej".

Nawet jeśli by nie wykazywała, to co z tego?
                                      Nadal będą pasować do modelu kulistego.
                                      Ale oczywiście wykazuje.

• Tomasz Middle

Poza tym: nie ma żadnego "płaskiego modelu"

Wiem. Nie ma i nie będzie. Obaj wiemy dlaczego. Bo nic się z tym "modelem" nie będzie zgadzać.

• Tomasz Middle

Twoim problemem jest to, że ignorujesz obserwacje powierzchni ziemi

Ty ignorujedz WSZYSTKO co ci nie pasuje.

• Tomasz Middle

Odpadła na pewno "kula ziemska".

O ile pamiętam to ostatnie wpisy były o słońcu. Więc nie odpadła, bo obserwacje pasują. Prawda?😁😁

• Pierwszy post
                                              Ostatni post