LaTeX - pisanie równań
-
W dyskusjach o nauce często przydaje się coś podeprzeć matematyką - więc z myślą o tym, dodałem na forum możliwość pisania równań przy pomocy LaTeXa (czyt. "latecha"). Oto krótki podręcznik korzystania z tej opcji.
Aby umieścić na forum jakąś wstawkę w LaTeXu, musimy umieścić kod między jedną z dwóch par znaczników:
$ ... $
$$ ... $$
Różnica polega na tym, że znaczniki
$
generują tzw. wstawki "inline" - pisane ciaśniej i mniejszymi znakami, przez co lepiej wpasowują się w środek tekstu. Znaczniki$$
wstawiają równanie w oderwaniu od tekstu. Oto dwa przykłady dla porównania:Blablabla $\int\limits_A \rho dV$ blablabla.
Blablabla $\int\limits_A \rho dV$ blablabla.Blablabla $$\int\limits_A \rho dV$$ blablabla.
Blablabla $$\int\limits_A \rho dV$$ blablabla.LaTeX składa się z poleceń, wyglądających tak:
\polecenie{parametr}{parametr2}...
itd.Przykład:
\frac{\epsilon}{2}
da w efekcie $\frac{\epsilon}{2}$.Podstawowe możliwości:
Indeks górny - x^n - $x^n$
Indeks dolny - x_n - $x_n$
Ułamki - \frac{licznik}{mianownik} - $\frac{licznik}{mianownik}$
Pierwiastek n-tego stopnia - \sqrt[n]{x} - $\sqrt[n]{x}$
Samoskalujące się nawiasy - \left(, \right) (zamiast "(" i ")" można wstawić inne nawiasy, np. "[]" lub "{}") - $\left(\frac{1-x}{1+x^2}\right)$
Alfabet grecki
\alpha \beta \gamma \delta \epsilon \zeta \eta \theta \iota \kappa \lambda \mu \nu \xi o \pi \rho \sigma \tau \upsilon \phi \chi \psi \omega
$\alpha \beta \gamma \delta \epsilon \zeta \eta \theta \iota \kappa \lambda \mu \nu \xi o \pi \rho \sigma \tau \upsilon \phi \chi \psi \omega$A B \Gamma \Delta E Z H \Theta I K \Lambda M N \Xi O \Pi P \Sigma T \Upsilon \Phi X \Psi \Omega
$A B \Gamma \Delta E Z H \Theta I K \Lambda M N \Xi O \Pi P \Sigma T \Upsilon \Phi X \Psi \Omega$Sumy i całki
Suma to \sum, całka to \int. Przykłady:
\sum_{n=0}^{\infty}\frac{1}{n} - $\sum_{n=0}^{\infty}\frac{1}{n}$
\int_a^b x^2 dx - $\int_a^b x^2 dx$
Przy sumach i całkach przydaje się też polecenie \limits:
\sum\limits_{n=0}^{\infty}\frac{1}{n} - $\sum\limits_{n=0}^{\infty}\frac{1}{n}$ (porównaj z wersją bez \limits wyżej)
Odstępy
LaTeX domyślnie pisze wszystko jedno po drugim, niezależnie od tego, ile spacji się wstawi. Aby wstawić odstęp, trzeba użyć jednego z poleceń poniżej. Oto porównanie:
a b - $a b$
a \, b - $a \, b$
a \: b - $a \: b$
a \; b - $a \; b$
a \quad b - $a \quad b$
a \qquad b - $a \qquad b$
Przydatne znaki
Nieskończoność: \infty - $\infty$
Wektor: \vec{v} - $\vec{v}$
Nabla / del: \nabla - $\nabla$
Pochodna cząstkowa: \partial - $\partial$
Różnego rodzaju strzałki:
\leftarrow \rightarrow \Leftarrow \Rightarrow \Leftrightarrow \longleftarrow \longrightarrow \to
$\leftarrow \rightarrow \Leftarrow \Rightarrow \Leftrightarrow \longleftarrow \longrightarrow \to$Kwantyfikatory:
\forall \exists \bigwedge \bigvee - $\forall \exists \bigwedge \bigvee$
Relacje:
< > \leq \geq = \neq \simeq \approx \pm \times \in \subset \subseteq
$< > \leq \geq = \neq \simeq \approx \pm \times \in \subset \subseteq$Tyle na razie przyszło mi do głowy, jeśli pominąłem coś ważnego, to piszcie, dopiszę to do tego posta.
-
@Fizyk-od-czapy
Gradient $\nabla$ -
@ZJ To nie tylko gradient Ogólnie ten symbol nazywa się "nabla" albo czasem "del" (nie mylić z Delem od Beyond The Imaginary Curve!), stosuje się do zapisu gradientu, ale też dywergencji albo rotacji.
Dzięki za sugestię, dopisałem - i od razu dopisałem też symbol pochodnej cząstkowej.
-
czasami tak oznaczane jest męskie WC
-
@Obserwator-Światła Nie da się ukryć, ale raczej nie w kontekście matematycznym
-
@Fizyk-od-czapy
Skoro jest \times to jeszcze \otimes \oplus \cup \cap
$\otimes \oplus \cup \cap$
Masz \sum to jeszcze \prod $\prod$