Forum Płaska Ziemia

• Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy

Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska

Ogólne dyskusje
    12
    178
    13686
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • Tomasz Middle
      Tomasz Middle @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

@maciej-jesmanowicz nie będę się wtrącał, tylko tak zapytam.
      Czy cokolwiek rozumiesz z tego co napisałeś, czy lecisz na "masę"?
      Bo wiele z tego co wymieniłeś zaprzecza istnieniu bajkowego naleśnika, dlatego pytam...

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • RAV
        RAV @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

@maciej-jesmanowicz napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:

Aby jednak nasza rozmowa poszerzyła nam obu horyzonty, proponuję poniższe tematy (znasz, jak widzę, angielski):

Skąd wziąłeś tę listę i dlaczego nie ma na niej EQUATORIAL MOUNT?

• M N
          M N @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

Ściągnij sobie na telefon z Google Play dwie aplikacje: Flightradar24 i MarineTraffic. Odpowiedz wtedy sobie (nie mnie) na dwa pytania. Dlaczego nad wodami półkuli południowej nie latają żadne samoloty?

Cóż, Maciuś, nadal udajesz że o tym locie nie słyszałeś?:
          https://www.youtube.com/watch?v=DoXEu-KgCco

• M N

Jak zauważyłeś, często odbywam rejsy międzykontynentalne i podróż na wysokości ponad 10000 m. czasem trwa i 14 godzin. Za każdym razem odnotowywałem, siedząc przy oknie, widnokrąg na wysokości moich oczu i niejednokrotnie zachwycałem się widokiem słońca poniżej w chmurach.

To może następnym razem weź ze sobą coś co potrafi dokładnie mierzyć kąty: https://www.youtube.com/watch?v=NTU2M_EI9mo&t=127

• M N
              M N @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez M N

... niejednokrotnie zachwycałem się widokiem słońca poniżej w chmurach. (...) Może czas, by zapytać, jak to było możliwe, jeśli słońce jest oddalone od Ziemii o 150 milionów km.?

Może pora byś zadał sobie sobie samemu lekko odwrócone pytanie: jak to możliwe, że magicznie lewitujące na iluś tam tysiącach km. lokalne słoneczko może oświetlać chmury od dołu:
              https://www.youtube.com/watch?v=SsFmM-1uD9Y
              i zachodzić pod horyzont nawet na Evereście, najwyżej położonym punkcie Ziemi (8849 m.n.p.m.), gdzie ciśnienie atm. = 0.3 więc refrakcja jest pomijalna:
              https://www.youtube.com/shorts/eJig-p3Yspw

Zignorujesz te 3 moje posty tak samo jak poprzedni, wykazujący, że magiczny naleśnik to jedynie fantazja nieuków bo słońce w ciągu dnia nie zmienia rozmiaru kątowego a na półkuli południowej zachodzi w lewo, czyli na południe? Obstawiam, że tak.
              Jakoś nie widzę z twojej strony chęci "poszerzania swojego horyzontu" 😂

maciej jesmanowicz 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
              • maciej jesmanowicz
                maciej jesmanowicz @M N ostatnio edytowany przez

Może po kolei. Tomaszu, nie wiem co masz na myśli pisząc 'lecisz na masę'. Wyjaśnij. Podałem listę interesującyh tematów i jeśli któryś z nich czemuś zaprzecza, to tym lepiej. Jestem zawsze otwarty na argumenty.

To, do RAV. EQUATORIAL MOUNT? Jak najbardziej. Dodajmy do listy tematów.

No i M N. O wielu lotach i sprawach nie słyszałem i cytat do tej uwagi nie pasuje. Sprawdź sam to, co Ci zasugerowałem. Sam, i nie opieraj się na tym, co inni piszą i pokazują. Już na początku zaznaczyłem, że z fałszu można wyprowadzić prawdę. Jeśli więc np. teza, że ziemia jest okrągła jest fałszywa, to i zasady Keplera, Newtona, astronomia czy też NASA są wątpliwe. Co do lotu nad oceanem, nie wspominałem o domniemanej krzywiźnie Ziemi. Po prostu widnokrąg (horyzont) widziałem na poziomie własnych oczu. Mógłbyś sam policzyć, że kąt widzenia Ziemi z samolotu lecącego z Warszawy do LA (wys. 32000ft=9732m) wynosi 43 stopnie, a nie prawie 180. I na koniec. Nie wiem wielu rzeczy. Opisałem Ci to, co widziałem, znaczy się, słońce w chmurach. 'Płaskoziemcy' Ci powiedzą, że słońce krąży nad Ziemią na wysokości ok. 5km. Wtedy to miało by sens. Ty z kolei piszesz o jakimś naleśniku. Chodzi Ci pewnie o domniemany kształt Ziemi. Zgodził bym się z tezą, że kontynenty są położone w jakiejś misce, bo z mojego własnego doświadczenia wynika, że woda (ok.70% pow. Ziemi) zawsze utrzymuje swój poziom. Ale gdzie ta miska mogła by się znajdować, nie mam pojęcia. Co do mojej strony, to zauważ, że w jedynym tam komentarzu, zasugerowałem zapoznanie się z argumentami 'Płaskoziemców' w formie filmów i dokumentów, które zebrałem w Inernecie. Po co zbierać argumenty przeciwne, gdy dla większości z nas jest oczywiste, że Ziemia jest okrągła. To też forma poszerzania horyzontów.

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                • maciej jesmanowicz
                  maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

@M-N napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:

Może pora byś zadał sobie sobie samemu lekko odwrócone pytanie: jak to możliwe, że magicznie lewitujące na iluś tam tysiącach km. lokalne słoneczko może oświetlać chmury od dołu:

'Płaskoziemcy' wyjaśniają to tak (od 30 min.): https://www.youtube.com/watch?v=GJQ43_YyXbk&list=PLKVtB1BMAQBDCI_hLK2xxUbDGWXz47o56&index=8

M N 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                  • M N

@maciej-jesmanowicz Po kolei, płaski cwaniaczku. Nie będziesz skakać z tematu na temat by uniknąć odpowiedzi na te, które ci nie pasują.
                    Najpierw napisz co TY myślisz o fakcie, że słońce nie zmienia swojego rozmiaru kątowego w ciągu dnia: https://www.youtube.com/watch?v=DIviCNY3Txw , a na półkuli południowej zachodzi w lewo na południe. Ushuaia (55S i kamera już patrzy ok. 15 stopni na płd. zachód): https://www.youtube.com/watch?v=6NCFRYkFlOo
                    Bo już tylko te dwa codzienne zjawiska niszczą płaską bzdurę.

• Tomasz Middle
                      Tomasz Middle @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez Tomasz Middle

Może po kolei. Tomaszu, nie wiem co masz na myśli pisząc 'lecisz na masę'. Wyjaśnij. Podałem listę interesującyh tematów i jeśli któryś z nich czemuś zaprzecza, to tym lepiej. Jestem zawsze otwarty na argumenty.

Chodzi o to że podałeś listę tematów ale to pomieszanie z poplątaniem, wiele z nich to teorie spiskowe, a są i takie które są rozumiane na opak, np eksperyment Michelsona-Morleya.
                      I nic nie wynika z tego że są razem zebrane, bez konkretów to tylko masa.
                      Napisz jaką to ma mieć wartość?
                      Możesz na jakimś przykładzie z listy.

• maciej jesmanowicz
                        maciej jesmanowicz @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez

M N. Czego Ty ode mnie oczekujesz? Bym wypowiadał się w sprawach, których sam nie doświadczyłem? Byłem wprawdzie w Argentynie i Brazylii i ani było mi w głowie sprawdzać rozmiar kątowy słońca. Byłeś, sprawdzałeś, czy gdzieś to wyczytałeś? Z kwiatka na kwiatek nie skaczę, tylko odnoszę sie do tego, co piszecie, jeśli mam coś w sprawie do powiedzenia. Może zrobię wyjątek. Przez dłuższy czas mieszkałem w Santa Barbara, CA. W odległości ok. 40km od brzegu Pacyfiku są tam wyspy określane jako Channel Islands. I miałem okazję wielokrotnie oglądać widoczne stamtąd owe wyspy przez turystyczny teleskop na monety. I co? Przy dobrej pogodzie Widziałem tam sylwetki ludzi. Wyjaśnisz? Już na marginesie. Jeśli ponownie przeczytam Twoje 'cwaniaczku', przestaniemy rozmawiać. Nie wygląda to na żart.

Tomaszu. Co Tobie mam powiedzieć? Nie podoba Ci się lista? Nie poradzę. O gustach się nie dyskutuje.

• M N

Byłem wprawdzie w Argentynie i Brazylii i ani było mi w głowie sprawdzać rozmiar kątowy słońca.

I, oczywiście, również nie przyszło ci do głowy zaobserwować w którą stronę zachodzi słońce? To może kolejna mała pomoc?: https://www.youtube.com/watch?v=09vaXDEm4v8 . Powtórzę: jakim cudem słońce na półkuli południowej zachodzi na południe, skoro na magicznym naleśniku podobno krąży wokół bieguna północnego?

Co do samego rozmiaru kątowego słońca: z każdego miejsca na Ziemi jest taki sam, o każdej porze dnia - fakt niemożliwy na magicznym naleśniku. Gdyby było inaczej, byłby to fakt powszechnie znany, a na YT by się roiło od potwierdzających obserwacji. Ja ci zwracałem uwagę jedynie, ŻE NIE ZMIENIA SIĘ ON W CIĄGU DNIA, ale albo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem albo celowo to zignorowałeś.

• maciej jesmanowicz

M N. Na Twoim video widzimy piękny zachód słońca i tyle. Mógłbym zapytać o jego rozmiar. Jak to jest możliwe, że słońce zmienia rozmiar na niebie, będąc 150 milionów km od Ziemi? I dalej, średnia temperatura koło równika (przekracza 20 st. Celsjusza) zdecydowanie różni się od tej na biegunie północnym (-20C), nie mówiąc już o południowym (-50C). Hmm ... te śr. temperatury wyczytałem.

RAV M N 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                            • RAV
                              RAV @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

Jak to jest możliwe, że słońce zmienia rozmiar na niebie

A zmienia? Gdzie to widziałeś?

• M N

Na Twoim video widzimy piękny zachód słońca i tyle.

Skoncentruj się: w którym kierunku zachodzi słońce we wszystkich 3ech linkach (Sydney, Ushuaia, Santiago)?
                                Tymi ciągłymi unikami uczciwej odpowiedzi i próbami zmiany tematu potwierdzasz jedynie, że naprawdę jesteś kolejnym płaskim cwaniaczkiem.

Jak to jest możliwe, że słońce zmienia rozmiar na niebie, będąc 150 milionów km od Ziemi?

Rozmiar kątowy to nie to samo co rozmiar. Ty masz w główkę coś nie tak? Ta obserwacja https://www.youtube.com/watch?v=DIviCNY3Txw udowadnia, że tego słońce NIE zmienia swojego rozmiaru kątowego, mimo że na magicznym naleśniku MUSIAŁOBY bo PERSPEKTYWA.

Muszę ci jeszcze zadać ci 2 pytania potwierdzające twoją tożsamość, bo albo jesteś Maciusiem, z którym już wcześniej miałem wątpliwą przyjemność konwersować albo jesteś kolejnym Maciusiem z maciejką zamiast mózgu. Odpowiedzi tylko tak/nie:

1. Czy wg. ciebie elektromagnetyzm jest (dosłownie) wynalazkiem szatana, który trzyma w kupie stworzone przez boga terrarium (tak, magiczny naleśnik przykryty materialną kopułą)?
                                2. Czy jesteś święcie przekonany, że dzieci urodzone dzięki in vitro nie posiadają duszy?
                                  Brak odpowiedzi na te pytania będę uważał za potwierdzenie, że jesteś Maciusiem bardzo dobrze tutaj znanym a nie nowym.
                                • maciej jesmanowicz

M N. Jak wcześniej zaznaczyłem, 'cwaniaczek' kończy z Tobą rozmowę. Na tym forum jestem nowy. I jak pamiętam, jedyną osobą, która do mnie i o mnie mówiła Maciuś był mój ś.p. tato.

Do RAV. Wyjrzyj kolego za okno. Dziś jest piękny dzień. Czy słońce na niebie ma rozmiar słońca na filmiku, który cytuje M N? I żeby w końcu wyjaśnić. Nie opowiadam się po żadnej stronie. Przytaczam tylko własne doświadczenia i zadaję pytania. Jeśli Ty doświadczyłeś, jak wyczytałem w Wikipedii, że Ziemia się kręci wokół własnej osi z prędkością 1667 km/h, obiega jednocześnie słońce z prędkością 107 tys. km/h w Galaktyce, która z kolei porusza się z szybkością 2 miliony km/h - to podaj przykłady. Masz przecież świadomość, zmysły i zdrowy rozsądek. Nie doświadczyłeś? Zatem uwierzyłeś. A przecież nie rozmawiamy na tym forum o religii, nieprawdaż?

M N RAV 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                  • M N

Nie opowiadam się po żadnej stronie.

Gdybyś rzeczywiście nie opowiadał się po żadnej stronie na na swojej, godnej politowania stronce zgromadziłbyś argumenty obu stron.

Przytaczam tylko własne doświadczenia i zadaję pytania.

MICHELSON-MORLEY
                                    MICHELSON-GALE
                                    AIRY’S FAILURE
                                    SAGNAC EFFECT

Sugerujesz, że te eksperymenty wykonałeś/ powtórzyłeś sam 😂 ? "Interesting" jak powiedział Jeran (sławny amerykańki płaski cwaniaczek), kiedy doświadczalnie potwierdził krzywiznę Ziemi: https://www.youtube.com/watch?v=EBtx1MDi5tY

'cwaniaczek' kończy z Tobą rozmowę

Byle nie odpowiedzieć na najprostsze chyba pytanie: w którym kierunku zachodzi słońce we wszystkich 3ech linkach (Sydney, Ushuaia, Santiago)?

• maciej jesmanowicz
                                      maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

Dla pozostałych rozmówców, jak 'Płaskoziemcy' na wszystkich kontynentach widzą słońce: https://www.youtube.com/watch?v=b55t_PlweXw

M N Tomasz Middle 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                      • M N

@maciej-jesmanowicz Pytanie do płaskiego cwaniaczka: z którego kierunku na Ziemi widać słońce w tym samym momencie: https://www.youtube.com/watch?v=yrsaP7nBWt0

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                        • Tomasz Middle
                                          Tomasz Middle @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez Tomasz Middle

@maciej-jesmanowicz należy powiedzieć nie "jak widzą" a "jak widzieliby słońce gdyby światło uginało się w tak nieprawdopodobny sposób"
                                          Walter Blislin stworzył taki symulator aby pokazać jakim nonsensem jest płaska ziemia.
                                          A płaskoziemcy biorą to za "dowód"🙂
                                          No cóż...
                                          Tu filmik jak wytłumaczyc to o wiele prościej bez magii zaginania światła jak we wnętrzu czarnej dziury:
                                          https://youtu.be/nsmlKWuEIXc

• Tomasz Middle
                                            Tomasz Middle @M N ostatnio edytowany przez

@M-N widzę że to samo przyszło ci do głowy?🙂

• Pierwszy post
                                              Ostatni post