Mózg płaski czy krągły
-
Ten post został usunięty! -
@siwyrp
"Zatem hamuj qrwo ryj, bo możesz tego bardzo długo żałować, po stokroć bardziej niż możesz to tylko sobie wyobrazić..."Tak, lepiej bym tego do ciebie nie napisał
-
@Maciej napisał w Mózg płaski czy krągły:
Jakoś się zająkniesz na ten temat? Czy omijasz jak śmierdzące g...?
Na razie nie odniosłeś się do wielkości krajów zmierzonych w porównaniu do tej na mapie płaskiej ziemi.
Omijasz jak "śmierdzące g..." również dowód geodezyjny ze suma kątów w trójkątach wychodzi wieksza niż 180°A gdybyś sie odniosl to byś wiedział że na ziemi kulistej to jest wyczyn taka łączność. Na płaskiej powinna być codziennością.
-
Właśnie dlatego, że potrafię zrozumieć podstawy tej geometrii nie jestem kulo-zaślepionym.
Potrafiłem bowiem zrozumieć co wynika z geometrii "kuli ziemskiej" i sprawdzić, że w realnym świecie powierzchnia ziemi (wody) nie ma krzywizny "kuli ziemskiej".
To proste.To jak te obliczenia, które Ci proponowałem?
To teraz policz jaki promień musi mieć plaska ziemia by równik wyniósł tyle ile zmierzono. Potem, bo nie jestem złośliwy, proponuję policzyć na takiej płaskiej ziemi obwód koła o połowie tego promienia (to 45 równoleżnik). I teraz sobie zobacz co ci wyszło. Bo wg mnie na każde 28km wzdłuż tego rownoleżnika ty masz 20km i nie mów mi ze licznik w samochodzie tego nie zmierzy.
Na 45° na południe od równika ja mam nadal 28km a tobie wychodzi ile? 60? -
Proszę o spokój i kulturę. Nie mam czasu przeglądać kto zaczął, więc po prostu każda akcja jak te powyższe po tym poście może zostać nagrodzona odpowiednim odpoczynkiem.
Pozdrawiam. -
@siwyrp napisał w Mózg płaski czy krągły:
Odmóżdżony śmieciu, zindoktrynowany w dodatku...
Zakładamy, że globus istnieje, co oznacza brak jakichkolwiek granic...
Zakładamy hipotetycznie, że globus nie istnieje, natomiast istnieje powierzchnia Ziemi w kształcie koła, której granice wyznacza pierścień Antarktydy będący okręgiem, a to oznacza, że granicą powierzchni Ziemi jest cała powierzchnia okręgu stanowiąca Antarktydę. To oznacza, że dookoła nas mogą istnieć równoległe światy, inne kontynenty, i cokolwiek, gdyż wszystko byłoby wówczas możliwe.
Dociera do ciebie debilu ta subtelna różnica między kulą, a kołem i okręgiem...?Możesz próbować dalej, ale ktoś na takim niskim poziomie rozwoju jak ty (specjalnie z małej litery) nie jest w stanie mnie obrazić...
Natomiast bardzo mnie zastanawia, jak to jest, że obrażasz kogoś, o kim nie wiesz zupełnie nic? Nie tylko mnie, ale innych tutaj i to wielokrotnie.
Czym to może być spowodowane?
Wujek wchodził ci do łóżka?
Matka paliła i piła jak była w ciąży?
Koledzy w szkole cię bili?
Stara ci nie daje?
Szef w pracy jeździ po tobie jak po burej suce?
A może wszystko powyższe?No i czy do innych ludzi w realu też się tak odzywasz?
Np. do swojej matki: "qrvo zajebana"?
A do współpracowników i szefa: "Odmóżdżony śmieciu"?
A może do dziecka "debilu"?
Jeśli tak, to jak się to sprawdza w praktyce?
Może opowiedz więcej o swoim życiu, to się dowiemy skąd u ciebie takie deficyty w komunikacji międzyludzkiej? -
@ZJ napisał w Mózg płaski czy krągły:
Np. dwa punkty oddalone na globusie ziemskim o 1000 km po łuku, mają odległość liczoną po cięciwie (po prostej) ciut mniej niż 999 km.
No popatrz, jakiś ty sprytny.
To teraz policz jaki promień musi mieć plaska ziemia by równik wyniósł tyle ile zmierzono.Może mieć dowolny promień lub np nie być kołem.
Równik- to tylko zbiór punktów (linia) na ziemi takich że dla obserwatora w tych punktach na ziemi słońce wschodzi i zachodzi zawsze po przeciwnych stronach i zawsze w tych samych miejscach na widnokręgu.
Długości równika nie można „wyliczyć”. To znaczy można sobie „wyliczać”, ale każde wyliczenie opiera się na założeniach nt świateł nieba. Więc to jest spekulacja, fantazjowanie a nie poznawanie.
By poznać prawdziwą długość równika to trzeba by zmierzyć.Imię i nazwisko śmiałka który zmierzył, datę i metodę pomiaru oraz wynik pomiaru poproszę.
Jaki kształt ma równik?
Nie wiadomo.
Czy jest tylko jeden równik?
Nie wiemy.Ja przypuszczam, że Antarktyda nie jest krańcem ziemi, ale poza Antarktydą jest ziemia i że tam mogą być kolejne równiki. Tego nie wiem, ale tak może być
Globus to bardzo sprytna forma zamknięcia ludzi w klatce ( zgodnie z tym co pokazuje logo UN).
„Po co szukasz czegoś za Antarktydą? Popatrz na globus!”
Rzeczywiście jeśli ktoś wierzy że „ziemia to globus” to nawet nie pomyśli by szukać czegoś poza Antarktydą.
Ale jeśli ziemia to globus to po co strzegą Antarktydy?Potem, bo nie jestem złośliwy, proponuję policzyć na takiej płaskiej ziemi obwód koła o połowie tego promienia (to 45 równoleżnik). I teraz sobie zobacz co ci wyszło. Bo wg mnie na każde 28km wzdłuż tego rownoleżnika ty masz 20km i nie mów mi ze licznik w samochodzie tego nie zmierzy.
Ale ja nie wiem jak wygląda ziemia
I ja nie „wyliczam”!
Dotarło?Na 45° na południe od równika ja mam nadal 28km a tobie wychodzi ile? 60?
Mierzyłeś jak jest w realnym świecie na 45 stopniu na południe?
Czy tylko sobie „wyliczasz”?Ciebie Macieju, zgodnie z twoją argumentacją chyba coś opętało.
Pokazałem wiele przykładów obserwacji wykluczających „kulę ziemską”.
Np niedawno: tę transmisję radiową na 1300 km.
A Ty nadal swoje.
Masz dobrze w głowie?
Prostych rzeczy nie rozumiesz?
Lubisz „wyliczać” to sobie wylicz czy to możliwe na „globusie ziemskim”. -
@ZJ napisał w Mózg płaski czy krągły:
@Maciej
Bo Ci umknęło moje pytanie, to powtórzę:
Czy zgodnie z twoimi przekonaniami za złe zachowanie należy karać winnych?A to Ty na forum chcesz być sędzią?
Chcesz "karać i nagradzać"?
Po to wchodzisz na forum?Ja inaczej rozumiem forum. To znaczy tak: jest to miejsce gdzie jest wolność słowa i gdzie każdy może wyrzucić z siebie to co myśli, przez co ścierają się opinie i poglądy.
A wolność słowa polega na tym, że wolno jest innym pisać nawet i to co bardzo mnie denerwuje i nie mam możliwości "osądzić ich" i zatkać im usta.
Jeśli na forum wolno pisać "tylko to co mnie nie denerwuje i nie drażni"- to to nie jest wolne forum, nie ma na takim forum wolności słowa. -
Ja przypuszczam, że Antarktyda nie jest krańcem ziemi, ale poza Antarktydą jest ziemia i że tam mogą być kolejne równiki. Tego nie wiem, ale tak może być
Globus to bardzo sprytna forma zamknięcia ludzi w klatce ( zgodnie z tym co pokazuje logo UN).
„Po co szukasz czegoś za Antarktydą? Popatrz na globus!Kupuj kajak i płyń obalać globus. Udowodnij, że nie bredzisz jak opętany głupotą.
-
@M-N napisał w Mózg płaski czy krągły:
Ja przypuszczam, że Antarktyda nie jest krańcem ziemi, ale poza Antarktydą jest ziemia i że tam mogą być kolejne równiki. Tego nie wiem, ale tak może być
„Po co szukasz czegoś za Antarktydą? Popatrz na globus!Kupuj kajak i płyń obalać globus. Udowodnij, że nie bredzisz jak opętany głupotą.
Globus jest obalony idioto.
Obserwacje powierzchni ziemi przeczą istnieniu "krzywizny kuli ziemskiej"
Patrz np. obserwacja, którą ostatnio wkleiłem.
Zająkniesz się na ten temat? -
@Highlander napisał w Mózg płaski czy krągły:
Natomiast bardzo mnie zastanawia, jak to jest, że obrażasz kogoś, o kim nie wiesz zupełnie nic?
A jak to samo robi ktoś z was (np. Tomasz Middle, MN) to też Cię "bardzo zastanawia"?
-
Natomiast bardzo mnie zastanawia, jak to jest, że obrażasz kogoś, o kim nie wiesz zupełnie nic?
A jak to samo robi ktoś z was (np. Tomasz Middle, MN) to też Cię "bardzo zastanawia"?
Ale ja o tobie wiem dużo bo "znamy się" że dwa trzy lata. Naczytałem się twoich głupot i wiem że jesteś czubkiem.
-
A to Ty na forum chcesz być sędzią?
Chcesz "karać i nagradzać"?Tak.
Po to wchodzisz na forum?
Wchodze zobaczyć argumenty inne od moich, nie obelgi i chamskie odzywki.
A ty wchodzisz po co? By wyzywać bo ci ekran nie da mokrą szmatą w pysk na opamiętanie?Ja inaczej rozumiem forum. To znaczy tak: jest to miejsce gdzie jest wolność słowa i gdzie każdy może wyrzucić z siebie to co myśli, przez co ścierają się opinie i poglądy.
Tym to forum jest, nie dostajesz bana za inne poglądy. Co nawet zdziwiło tego nowego prostaka.
A wolność słowa polega na tym, że wolno jest innym pisać nawet i to co bardzo mnie denerwuje i nie mam możliwości "osądzić ich" i zatkać im usta.
Wolno pisać co sie chce ale nie wolno wyzywać innych. A jeśli już to wyzywani maja prawo spuscic Ci łomot, co w realnym świecie nastapi wczesniej niż myślisz.
Ten nowy zresztą sam napisał wprost, że zachowuje się tak by dostać bana. Wiec to w jego przypadku nawet nie będzie kara tylko spełnienie jego prośby.Tu za wyzywanie będzie kara w postaci wygnania. Niech sobie potem w imię wolności dalej pluje jadem do lustra. I tak tu jest więcej wolności słowa niż w Biblii. Tam za poglądy inne niż jedynie sluszne, kazano wypędzać z wioski.
Jeśli na forum wolno pisać "tylko to co mnie nie denerwuje i nie drażni"- to to nie jest wolne forum, nie ma na takim forum wolności słowa.
No widzisz, nie ma wolności słowa. Zupełnie jak na innych forach plaskoziemskich, za sugestię, że autor moglby uwzględnić inne informacje masz ban. Nie podoba Ci się, że tu nie ma wolności słowa? Idź na inne fora! Nie możesz, bo cie zbanowali.
Zamiast okazać wdzięczność że masz większą swobodę, próbujesz mi wmówić że nie wolno karać bo to cenzura. Czyli co? Bluźnić przeciwko duchowi św już można bezkarnie? Bo przecież jest wolność słowa i jak się Bogu nie podoba to niech nie słucha.
To sa twoje argumenty.
Rozumiesz już, że nie wmówisz mi, że kara jest cenzurą? Kara jest karą. Mataczysz jakby cie szatan opętał. -
@Highlander napisał w Mózg płaski czy krągły:
Sam zwracałem MN uwagę na bluzgi.
Natomiast zachowanie tego prostaka siwego przekracza wszelkie granice... -
Może mieć dowolny promień lub np nie być kołem.
Równik- to tylko zbiór punktów (linia) na ziemi takich że dla obserwatora w tych punktach na ziemi słońce wschodzi i zachodzi zawsze po przeciwnych stronach i zawsze w tych samych miejscach na widnokręgu.Wg modelu płaskiej ziemi jest kołem a Słońce porusza sie pomiędzy zwrotnikami raka i Koziorożca które tez sa kolami. Po środku jest rownik, też kolo.
Światła na niebie poruszają sie ze wschodu na zachód
Tak samo dla wszystkich. Na taj podstawie można sobie podzielić promień od środka do równika na równe odcinki i narysować dodatkowe rownoleżniki.
Taką mapą posługują się Ci którzy mówią o płaskiej ziemi z kopułą niebios. O kopule mówiłeś, nie masz mapy płaskiej ziemi? Koledzy nie sprzedali.Długości równika nie można „wyliczyć”. To znaczy można sobie „wyliczać”, ale każde wyliczenie opiera się na założeniach nt świateł nieba. Więc to jest spekulacja, fantazjowanie a nie poznawanie.
By poznać prawdziwą długość równika to trzeba by zmierzyć.
Imię i nazwisko śmiałka który zmierzył, datę i metodę pomiaru oraz wynik pomiaru poproszę.
Jaki kształt ma równik?
Nie wiadomo.
Nie wiemy.
„Po co szukasz czegoś za Antarktydą? Popatrz na globus!”
Rzeczywiście jeśli ktoś wierzy że „ziemia to globus” to nawet nie pomyśli by szukać czegoś poza Antarktydą.
Ale jeśli ziemia to globus to po co strzegą Antarktydy?A strzegą? Czy tylko widziałeś "światełka na ekranie".
Potem, bo nie jestem złośliwy, proponuję policzyć na takiej płaskiej ziemi obwód koła o połowie tego promienia (to 45 równoleżnik). I teraz sobie zobacz co ci wyszło. Bo wg mnie na każde 28km wzdłuż tego rownoleżnika ty masz 20km i nie mów mi ze licznik w samochodzie tego nie zmierzy.
Ale ja nie wiem jak wygląda ziemia
I ja nie „wyliczam”!Tak zrozumiałem twoje przechwalki "znam geometrie" i opowiadanie o cięciwie.
Dotarło?
Na 45° na południe od równika ja mam nadal 28km a tobie wychodzi ile? 60?
Mierzyłeś jak jest w realnym świecie na 45 stopniu na południe?
Czy tylko sobie „wyliczasz”?Tylko sobie wyliczam, bo metr z RPA nadal jest metrem w Polsce wiec długość granic też jest w tych samych jednostkach a wladze RPA twierdzą, że znają powierzchnie swojego kraju i ona jest mniejsza niż rysują plaskoziemcy na swoich mapach.
I ta różnica jest na tyle wyraźna, ze pogranicznicy na pewno by zauważyli.Ciebie Macieju, zgodnie z twoją argumentacją chyba coś opętało.
Pokazałem wiele przykładów obserwacji wykluczających „kulę ziemską”.
Łączność radiowa na zaledwie 1300km nie wyklucza. Tylko potwierdza.
Np niedawno: tę transmisję radiową na 1300 km.
No, przecież napisałem, że w przyjętym modelu kuli ziemskiej, istnienia jonosfery to nadal jest wyczyn. Tak jak zobaczenie potopu w NY teraz.
A Ty nadal swoje.
Tak, na płaskiej ziemi takie łączności były by codziennością bo nic nie zasłania nadajnika i odbiornika, nie trzeba by było odbijać fal od jonosfery. A z założeniem ze jest kopula. To już w ogóle żadnych problemów i zakłóceń z kosmosu, którego przecież nie ma.
Masz dobrze w głowie?
Nie narzekam.
Prostych rzeczy nie rozumiesz?
Proste rozumiem, nie rozumiem twoich argumentów bo nie pasują do innych twoich argumentów.
-
Globus jest obalony idioto.
Opowiadaniem kłamstw obaliłeś jedynie resztki swojej wiarygodności.
Obserwacje powierzchni ziemi przeczą istnieniu "krzywizny kuli ziemskiej"
Patrz np. obserwacja, którą ostatnio wkleiłem.
Zająkniesz się na ten temat?Chodzi ci o rekord w nadawaniu fal UHF z La Palma do boi i kutra niedaleko Hiszpanii? Już ci odpowiedziałem i to ty się nie zająknąłeś słowem w odpowiedzi, zakłamany matole
.
-
Równik- to tylko zbiór punktów (linia) na ziemi takich że dla obserwatora w tych punktach na ziemi słońce wschodzi i zachodzi zawsze po przeciwnych stronach i zawsze w tych samych miejscach na widnokręgu.
Bzdura. Słońce na Równiku wschodzi dokładnie na wschodzie i zachodzi na zachodzie tylko w dniach równonocy. Wiosną i latem punkty wschodów i zachodów są przesunięte na północ, a jesienią i zimą - na południe od kierunków 90 i 270 stopni. Podobnie jak na innych szerokościach geograficznych.
Jaki kształt ma równik?
Nie wiadomo.
Nie wiemy.To się dowiedzcie. Dzieci się tego w szkole uczą.
Ja przypuszczam, że Antarktyda nie jest krańcem ziemi, ale poza Antarktydą jest ziemia i że tam mogą być kolejne równiki.
Tak przypuszczasz, bo głupi jesteś po prostu.
Ale jeśli ziemia to globus to po co strzegą Antarktydy?
Żeby takich durniów jak ty nie szukać potem po lodowcach.
-
@RAV hahahaha, dokładnie!