Forum Płaska Ziemia

• Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy

Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana

Nowości YT
    9
    637
    94145
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • Tomasz Middle
      Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez

@Maciej napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

Bąki nie wirują z precesją zgodną z „obrotem kuli ziemskiej”.

A skąd wiesz? Jak zmierzyłeś wielkość precesji? Czym? Na szurskie oko?

M 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • M
        Maciej ostatnio edytowany przez Maciej

@jakubcjusz napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

Natomiast przeczę, że w przypadku kształtu ziemi to "twierdzenie" ma sens,

Czyli przeczysz temu, że to jak widzimy światła nieba zależy od kształtu ziemi oraz od budowy i działania nieba?
        Tak?

@jakubcjusz napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

bo kształt ziemi można wywnioskować ze znacznie większej liczby przesłanek niż 2.

Ale to jest mowa od rzeczy, nie na temat, mowa niedorzeczna.
        Rozważamy bowiem kwestię taką:
        Czy prawdą jest że to jak widzimy światła nieba zależy od kształtu ziemi oraz od działania i budowy nieba?
        Czy też jest nieprawdą, że to jak widzimy światła nieba zależy od kształtu ziemi i od działania nieba?

A Ty teraz przeskakujesz na "inne przesłanki". Oczywiście z innych przesłanek, np. z geometrii powierzchni ziemi można wywodzić kształt ziemi.

Ale ja Ci teraz nie dam przeskoczyć na inne rzeczy i wywinąć się mową niedorzeczną, nie na temat, bo właśnie chodzi o to: że wasza cała "nauka", cała wasza fałszywa kosmologia zaczęła się od tego błędu, czyli od "wywodzenia kształtu ziemi ze świateł nieznanego nieba".

Zresztą jest to (to wywodzenie "z nieba") w zasadzie wszystkim co macie w tym temacie, tj. w temacie kształtu ziemi. Bo nic innego nie macie.

W zasadzie wszystko co macie w kwestii kształtu ziemi to jest niedorzeczność i błąd myślenia.

Ja wiem, że to was boli, ale ja właśnie chcę zadawać wam ból, byście się ocknęli.

Ależ możemy, jeśli wiemy czym są światła na niebie i znamy optykę nieba. Proste.

Byłeś w niebie? Wiesz jak jest zbudowane i jak działa? A może "Eratostenes był" ?
        Czy zwyczajnie, w słabości swego rozumu nie odróżniasz własnych wyobrażeń i domysłów na temat nieznanego nieba od wiedzy?

Czyli odrzucasz model na którym wszystko działa jednocześnie nie proponując niczego sensownego w zamian? I dlatego nie warto z Tobą rozmawiać.

Gdyby w tym modelu "wszystko działało" to bym go nie odrzucał.
        Odrzucam model fałszywy. Bo model sprzeczny "tylko" z jednym faktem jest fałszywy. To proste.

Wasze wyobrażenia o świecie są sprzeczne z obserwacjami powierzchni ziemi, które to obserwacje zaprzeczają istnieniu "krzywizny powierzchni ziemi" zgodnej z krzywizną kuli o promieniu ok. 6371-6378 km.

To, że one (te wyobrażenia) do czegoś tam wam służą i do czegoś się przydają, że pozwalają nawet coś poprawnie przewidzieć- to bez znaczenia.
        Bo są fałszywe. Bo sprzeczne z faktami.

Ale ja nie chcę koniecznie prawdziwego modelu. Chcę zobaczyć chociaż jeden, jedyny model, na którym płaska ziemia ma sens. Dlaczego żaden płaskoziemianin nie jest w stanie mi go dostarczyć?

Dlatego, że nie znamy ani ziemi ani nieba. To natomiast, że nad płaską powierzchnią dałoby się osiągnąć takie efekty świetlne jak niebo, widziane tak jak jest widziane z ziemi, to oczywistość, tu nie ma czego "pokazywać". Bo to oczywistość.
        Optyka daje dowolnie wiele możliwości.

Bo może ten Twój Bóg (o ile w ogóle istnieje) ma dosyć takich pseudo wyznawców jak Ty, którzy nienawidzą bliźniego,

To, że ja "nienawidzę bliźniego" to Twoje urojenie. Twoja projekcja tego co jest w Tobie na mnie.

cieszą się na myśl, że ktoś będzie cierpiał w piekle

A co mam płakać?
        To oczywiste, że cieszę się z tego, że na Sądzie Ostatecznym zwycięży Boża Sprawiedliwość i że będzie to Sprawiedliwość doskonała.
        Oczywiście bardziej cieszyłbym się z nawrócenia obłąkańca, żeby obłąkaniec pokornie odszczekał swe błędy, swoje bluźnierstwa przeciw Bogu i Prawdzie.
        Jeżeli jednak obłąkaniec nie chce być w Niebie, to oczywiście cieszę się z tego, że będzie miał według Sprawiedliwości, zgodnie z tym jak sam wybrał.

To jasne, że największa byłaby radość z nawrócenia wszystkich ! Ale to nie nastąpi, bo Pan Jezus zaświadczył, patrz to co powiedział o Sądzie Ostatecznym.

Jasne więc, że cieszę się ze Sprawiedliwości, czyli z cierpienia obłąkańców, którzy sami tak wybrali (by cierpieć wiecznie).
        A co?
        Obłąkaniec miałby być "wpuszczony do Nieba"?
        Ale po pierwsze: on sam tego nie chce, oni (potępieńcy-obłąkańcy) sami uciekną do piekła.
        Po drugie to byłoby niesprawiedliwe. A w niesprawiedliwości nie ma żadnego powodu do radości (chyba, że dla diabła).
        Po trzecie: byłoby to bez sensu. Cóż to za "niebo" z obłąkańcami? Czyż my tutaj (ja i wy) nie cierpimy stykając się ze sobą? To są (ja i wy) dwa różne światy, dwa różne przeznaczenia. I musi być ROZDZIELENIE tych światów.

Maciuś, to nie jest dowód. To są majaki Twojego chorego umysłu, co było już udowadniane w tym wątku wiele razy.

Ani raz, ani w tym wątku ani w innych miejscach nie udało się wam niczego takiego "udowodnić".
        Najczęściej ignorujecie to co się wam pokazuje.

Bo to co wyklucza jest ważniejsze od tego co potwierdza.
        Fakt wykluczający (choćby jeden) wyklucza model. I koniec.

Zaraz, zaraz. To już A=B+C nie działa? No bo przecież znając tylko Twoje obserwacje (A) ale nie znając kształtu ziemi (B) i dokładnej optyki powietrza (C) nie możemy określić kształtu ziemi (B). Czyż nie?

O czym Ty bredzisz?
        Ja nie mówię teraz o "określaniu kształtu ziemi" tylko o obalaniu waszych rojeń przez kontrprzykład.

Z prawdy nie może wynikać fałsz.
        Gdyby wasza "kula ziemska" była prawdziwa => powierzchnia ziemi miałaby krzywiznę zgodną z tą "kulą ziemską".
        Ale obserwacje powierzchni ziemi przeczą temu by powierzchnia ziemi miała taką krzywiznę.
        Zatem "kula ziemska" jest fałszywa.
        Nie ma tu niczego o "określaniu kształtu ziemi".
        Ale jest dowód, że ziemia nie jest taką "kulą ziemską" ani czymś ("geoidą") do takiej kuli zbliżonym.
        Przez kontrprzykład.
        Obserwacje powierzchni ziemi to wykluczają.
        Ucz się logiki.

Cała kosmologia leży i kwiczy, bo Maciuś tak powiedział. Kurde, komu wierzyć... Maciejowi, który ma swoje urojone obserwacje, czy ludziom, którzy pozwolili stworzyć modele pozwalające przewidzieć położenie ciał niebieskich na niebie... Ciężka sprawa....

Nikomu nie wierzyć. Sprawdzić samodzielnie.
        Jeżeli "kula ziemska jest prawdą" => powinieneś obserwować "krzywiznę powierzchni ziemi" zgodną z krzywizną kuli o promieniu ok. 6371-6378 km.
        Sprawdź samodzielnie czy tak jest. Przekonaj się samemu, że tak nie jest.
        Wtedy nie będziesz musiał zdawać się na wiarę komukolwiek.

Tak, uczeni współcześni się mylą.

Jakże mogliby się nie mylić jeśli cała ich konstrukcja myślowa wystartowała z błędu myślenia, czyli z "odgadywania kształtu ziemi ze świateł nieznanego nieba" ?
        Miejże Ty rozum!

Jeśli coś już na samym początku startuje od błędu, to jaka jest szansa na to, że "może być prawdziwe"?

J 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
        • M
          Maciej @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez

@Tomasz-Middle napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

Tak, tak. Zrobiliście.
          Wy zawsze szybciej mierzycie i liczycie, niż myślicie.
          Zmierzyliście refrakcję, a wzięliście za "krzywiznę ziemi

Ale to tylko twoja opinia

To, że zmierzyliście refrakcję, która wzięliście za "krzywiznę ziemi" to jest prawda i to jest także moja opinia.
          Dwa naraz: i prawda i moja opinia.

J7O16HU.jpeg

https://i.imgur.com/J7O16HU.jpg

Wasze pomiary (te istotne, bo pierwszy pomiar jest chyba "na okrasę", bo potem następuje "wielki przeskok do płaskich kątów, czyli tam gdzie wielka refrakcja) zaczynają się od kąta 0.6 stopnia.
          Czyli tam gdzie wy dopiero zaczynacie mierzyć, tam J Tolan nawet nie dochodzi ze swymi pomiarami.
          Patrz (i podziwiaj):

QUVuj7o.jpg

https://i.imgur.com/QUVuj7o.png

Wy mierzyliście od kąta 0.6 stopnia w dół (w drugiej obserwacji nawet od kąta 0.3 w dół!). Cóż innego mogliście mierzyć jeśli nie refrakcję?

Dla takich płaskich kątów (i takich odległości) refrakcja nie tylko, że jest wielka, ale i na dodatek wielka jest jej zmienność (im mniejszy kąt tym szybciej narasta.)

JTolan zakończył pomiary istotne (gdy mierzył powierzchnię wody) przy kącie 1.86 stopnia ! To jest jego najmniejszy kąt: 3 x większy, niż wasz największy.
          Pierwszy wasz pomiar pomijam, bo był "na okrasę", bo wasz pierwszy pomiar tak czy inaczej nie wskazuje na rozbieżność między rzeczywistością, a płaskim. Potem, po pierwszym pomiarze jest "wielki przeskok do rejonów wielkiej refrakcji"

MOżecie mydlić oczy frajerom, ale nie ludziom rozumnym.
          Mierzyliście refrakcję.

To podobnie jak z tym Twoim obrazkiem, który masz w swym logo. Obrazek osiągnięty: bo ustawiono bardzo nisko aparat. I "widać krzywiznę linii słupów". Tak możecie mamić naiwnych, nie ludzi rozumnych.

Tutaj masz to samo co w Twoim logo, ale z wyższej wysokości, czyli NIE PO TAK BARDZO PŁASKICH KĄTACH.

b8eb3648-bc7b-4fbd-81a2-a384e44f3b10-image.png

https://i.imgur.com/86ZcBBn.jpg

A tu masz mącicielu i kłamco omówienie tego, bezbłędne omówienie Twego logo:

https://ateista.pl/showthread.php?tid=13924&pid=702328#pid702328

Żadnej "krzywizny" jak w Twoim logo (i jak na waszym tricku z wybrzeża polskiego).
          Ponieważ mierzono (obserwowano) po bardziej stromych kątach, z wyższa.

Przestań mieszać ludziom dobrej woli w głowach. Bo zdasz sprawę z tego przed Bogiem.

Tomasz Middle 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
          • Tomasz Middle
            Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez Tomasz Middle

@Maciej napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

Tutaj masz to samo co w Twoim logo, ale z wyższej wysokości, czyli NIE PO TAK BARDZO PŁASKICH KĄTACH.

Nie popier...ny człowieku. To nie jest z żadnej większej wysokości tylko dokładnie z tej samej. Z wiaduktu który tam jest. Wymyślasz na poczekaniu. Ostre kąty. Masz ostro w głowie nasrane.
            IMG_20230602_121821.jpg

• M

@Tomasz-Middle napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

Nie popier..by człowieku. To nie jest z żadnej większej wysokości tylko dokładnie z tej samej.

Z samego zdjęcia widać, że to moje jest mniej więcej z połowy wysokości słupa.
              A to Twoje i to też widać z samego zdjęcia jest tuż tuż nad wodą.

A może Ci mam jeszcze objaśniać po czym to widać?

Z wiaduktu który tam jest. Wymyślasz na poczekaniu. Ostre kąty. Masz ostro w głowie nasrane.

Ja niczego nie wymyślam. Ja prawdę piszę.
              Wskaż mi błąd!

Ty mi pokażesz błąd, a ja natychmiast odszczekam swój błąd. Pokaż mi więc błąd, jeśli taki popełniłem.
              A jeśli mi błędu nie potrafisz udowodnić, to dlaczego nieustannie mnie obrażasz?

• Tomasz Middle

@Maciej tu masz debilu z połowy słupa jak na twoim zdjęciu.
                Ostre kąty, debil.
                Screenshot_2023-06-02-12-37-31-659_com.google.android.youtube.jpg Screenshot_2023-06-02-12-35-42-061_com.google.android.youtube.jpg

• M

A skąd wiesz? Jak zmierzyłeś wielkość precesji? Czym? Na szurskie oko?

Tak.

Nawet na "szurskie oko" to się da zrobić.

Zrzut ekranu 2023-06-2 o 12.39.19 PM.png

Stożek o takim przekroju zataczałby wirujący bąk mający kąt precesji ok. 2.4 stopnia.
                  To byłoby widać gołym okiem czy to z boku, czy z góry.

Gdyby ziemia była "kulą ziemską" wirującą jak "wiruje" wedle kulochciejskich urojeń, to bąki (na polskiej szerokości geograficznej) bardzo szybko wpadałyby w precesję. Na równiku jeszcze szybciej.

Nawet mniejsze kąty precesji dałoby się zaobserwować "gołym okiem".

Nic takiego się nie dzieje. Dobrze wyważony, masywny bąk, dobrze ustawiony wiruje bez odchylenia precesyjnego bardzo długo.

Nie ma żadnego "obrotu ziemi". Są tylko wasze nędzne urojenia.

• Tomasz Middle

Nic takiego się nie dzieje. Dobrze wyważony, masywny bąk, dobrze ustawiony wiruje bez odchylenia precesyjnego bardzo długo.
                    Nie ma żadnego "obrotu ziemi". Są tylko wasze nędzne urojenia.

To pokaż to popier...ony człowieku. Pokaż. Zrób eksperyment, zmierz albo na oko. Wyprowadź wzór zależny od wagi, wysokości bąka, prędkości obrotu.
                    A ty mi rysowanki z dupy pokazujesz.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                    • M

@Maciej tu masz debilu z połowy słupa jak na twoim zdjęciu.
                      Ostre kąty, debil.
                      Screenshot_2023-06-02-12-37-31-659_com.google.android.youtube.jpg Screenshot_2023-06-02-12-35-42-061_com.google.android.youtube.jpg

Ale to nie są zdjęcia z Twojego logo. Z Twojego jest z bardzo niskiej wysokości, celowo, wtedy łatwo uzyskuje się płaski kąt:

Zrzut ekranu 2023-06-2 o 12.52.25 PM.png

Te natomiast, które pokazałeś są zrobione w dzień z silniejszą refrakcją i jednak z minimalnie niższa.
                      Przy płaskim kącie- widać efekt refrakcji. Tak jak napisałem.

Gdyby ziemia była "kulą ziemską"- "krzywiznę" byłoby widać także na tym co ja pokazałem, zgodnie z tym, jak objaśniłem dokładnie na ateista.pl

Mierzyliście refrakcję: pomiary wasze zaczęły się od 0.6 stopnia (pierwsza obserwacja) i od 0.3 stopnia druga obserwacja.

Sprawdź czy dla kątów obserwacji rzędu 1.8 stopnia też zaobserwujesz "krzywiznę ziemi".

Tomasz Middle 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                      • J
                        jakubcjusz @Maciej ostatnio edytowany przez

Czyli przeczysz temu, że to jak widzimy światła nieba zależy od kształtu ziemi oraz od budowy i działania nieba?

Nie, nie przeczę.

Rozważamy bowiem kwestię taką:
                        Czy prawdą jest że to jak widzimy światła nieba zależy od kształtu ziemi oraz od działania i budowy nieba?

Czyli inne dowody Ci przeszkadzają, bo przeczą Twojej wierze, zatem będziesz się trzymał tylko jednego, który (Twoim zdaniem) można obalić "nieznaną optyką nieba"? Ok

Zresztą jest to (to wywodzenie "z nieba") w zasadzie wszystkim co macie w tym temacie, tj. w temacie kształtu ziemi. Bo nic innego nie macie.

Pomijając znikanie od dołu, symulacje komputerowe, zwiększenie zasięgu widzenia wraz ze wzrostem wysokości i pewnie jeszcze kilkadziesiąt innych rzeczy? To faktycznie, nie mamy 😄

ale ja właśnie chcę zadawać wam ból

To się nazywa sadyzm Maciuś i to się leczy.

Byłeś w niebie? Wiesz jak jest zbudowane i jak działa? A może "Eratostenes był" ?

Na szczęście Ty byłeś i teraz nam wszystko o tym niebie opowiesz.

Odrzucam model fałszywy. Bo model sprzeczny "tylko" z jednym faktem jest fałszywy. To proste.

Ok. Na płaskiej ziemi nic nie powinno znikać od dołu wraz ze wzrostem wysokości. Czyli fałszywą płaską ziemię już odrzuciliśmy. Zgadza się?

To, że one (te wyobrażenia) do czegoś tam wam służą i do czegoś się przydają, że pozwalają nawet coś poprawnie przewidzieć- to bez znaczenia.
                        Bo są fałszywe. Bo sprzeczne z faktami.

Maciuś, one nie są sprzeczne z faktami, tylko Twoimi urojeniami. Myślałem, że to już ustaliliśmy.

Dlatego, że nie znamy ani ziemi ani nieba.

Macieju. Jeśli Ty nie znasz, to nie znaczy, że wszyscy nie znają.

To, że ja "nienawidzę bliźniego" to Twoje urojenie.

Nie, to jest wniosek z Twoich własnych słów (choćby z tych o zadawaniu bólu).

Jeśli ten obłąkaniec bardziej kocha bliźnich niż Ty, to czemu nie?

Ani raz, ani w tym wątku ani w innych miejscach nie udało się wam niczego takiego "udowodnić".

To, że czegoś nie widzisz, to nie znaczy, że to nie istnieje.

Ja nie mówię teraz o "określaniu kształtu ziemi" tylko o obalaniu waszych rojeń przez kontrprzykład.

To może wreszcie podasz jakiś sensowny?

Gdyby wasza "kula ziemska" była prawdziwa => powierzchnia ziemi miałaby krzywiznę zgodną z tą "kulą ziemską".

A jaka by to była krzywizna? Podaj konkretne wartości.

Ucz się logiki.

Zaraz po Tobie 🙂

Miejże Ty rozum!

Po co? Ty sobie bez niego radzisz jakoś w życiu...

To jasne, że największa byłaby radość z nawrócenia wszystkich ! Ale to nie nastąpi, bo Pan Jezus zaświadczył, patrz to co powiedział o Sądzie Ostatecznym.

A zobaczmy co pisze Biblia. Do nieba wejdzie 144 000 ludzi. To dość mało - raczej mikre masz szanse.

No i jeszcze AP14 4:

To ci, którzy z kobietami się nie splamili

Czyli Ty też nie pójdziesz do nieba. Ale pech...

• Tomasz Middle

Ale to nie są zdjęcia z Twojego logo. Z Twojego jest z bardzo niskiej wysokości, celowo, wtedy łatwo uzyskuje się płaski kąt:

Nie z mojego logo? No i co z tego?!?

• Tomasz Middle
                            Tomasz Middle @Maciej ostatnio edytowany przez Tomasz Middle

Te natomiast, które pokazałeś są zrobione w dzień z silniejszą refrakcją i jednak z minimalnie niższa.

A co tu się dzieje w takim razie? Listopad. Wieczór.
                            Edit: grudzień. Oczywiście grudzień.
                            https://youtu.be/HeURyLNUe1Y

• M
                              Maciej @jakubcjusz ostatnio edytowany przez

Czyli inne dowody Ci przeszkadzają, bo przeczą Twojej wierze,

Jakie "inne dowody"?
                              Światła na niebie?
                              Te niczego (bez znajomości nieba) nie dowodzą.

Pomijając znikanie od dołu,

Obserwuje się TYLKO "znikanie od dołu" spowodowane refrakcją.

Analogiczne do tego co tu się dzieje:

https://rumble.com/v2btduy-rc-yacht-observation-february-2023.html

"Chowania się pod" zgodnego z "kulą ziemską" nie obserwuje się. Sprawdź samodzielnie.

symulacje komputerowe

A czego niby miałaby dowodzić "symulacja komputerowa"?

zwiększenie zasięgu widzenia wraz ze wzrostem wysokości

Jest spowodowane 1: refrakcją, zagięciem promienia ku górze. Przy zagięciu ku górze tak właśnie być musi. Mam Ci to rozrysować na schemacie?
                              2: tym, że przy wielkich wysokościach (samolotowych) większa część promienia biegnie przez rzadsze i czystsze powietrze (mniejszy efekt "mglistości powietrza").

Ok. Na płaskiej ziemi nic nie powinno znikać od dołu wraz ze wzrostem wysokości.

Chyba coś przekręciłeś, nieprawdaż? Chciałeś zapewne napisać "nie powinno znikać wraz z obniżaniem wysokości"? Zgadza się?

Otóż nie: w warunkach zaginania promienia ku górze musi zachodzić właśnie coś takiego, że im niższa wysokość, tym mniej "spodu" widać.

Czyli fałszywą płaską ziemię już odrzuciliśmy. Zgadza się?

Nie znam żadnej obserwacji, która by falsyfikowała płaskość ziemi. Znam obserwacje falsyfikujące "ziemię kulę o promieniu ok. 6371-6378 km"

Maciuś, one nie są sprzeczne z faktami, tylko Twoimi urojeniami. Myślałem, że to już ustaliliśmy.

Którą z podanych przeze mnie obserwacji obaliłeś?
                              [Gdzieś wyżej podałem mnóstwo linków do różnych obserwacji, na ateista.pl są przykłady moich obserwacji, także na discordzie z którego mnie wypchnęliście)
                              A za którą się w ogóle zabrałeś (by ją przeanalizować i obalić)?

To co potraficie: powtarzać swój bełkot oraz ignorować niewygodne.

A zauważ: ja odnoszę się z zasady do każdej bredni, którą tu wrzucacie. Biorę pod lupę, analizuję, wyjaśniam.
                              Wy inaczej, wy ignorujecie.

Jeśli ten obłąkaniec bardziej kocha bliźnich niż Ty, to czemu nie?

Tak ich "kocha", że aż ich okłamuje i grzeszy przeciw Bogu.
                              Wy kłamstwo kochacie i kłamstwem żyjecie. Nie bliźniego.

A jaka by to była krzywizna? Podaj konkretne wartości.

Wszystko podaję konkretnie przy moich obserwacjach. Zabrałeś się za któraś? By ją obalić?

A zobaczmy co pisze Biblia. Do nieba wejdzie 144 000 ludzi. To dość mało - raczej mikre masz szanse.
                              No i jeszcze AP14 4:
                              To ci, którzy z kobietami się nie splamili

To nie jest o tych co wejdą do Nieba, tylko o wybranych na czas czasów, najstraszniejszy czas Apokalipsy, którzy są pierwocinami Nowego Świata. Tych jest 144 tysiące.
                              Jeśli chodzi o Zbawionych to jest tak:

Potem ujrzałem:
                              a oto wielki tłum,
                              którego nie mógł nikt policzyć,
                              z każdego narodu i wszystkich pokoleń, ludów i języków,

stojący przed tronem i przed Barankiem.
                              Odziani są w białe szaty,
                              a w ręku ich palmy.
                              10 I głosem donośnym tak wołają:
                              «Zbawienie u Boga naszego, Zasiadającego na tronie
                              i u Baranka».

Liczba Zbawionych jest ogromna. Lecz liczba potępionych jeszcze większa. Ale Pan Bóg nie jest "demokratą", lecz Sędzią Sprawiedliwym.
                              Każdemu tak odda, jak kto chciał, jak sobie wybrał.

Nie bierz się za "interpretowanie Biblii" ale najpierw się nawróć do Boga.

• M

@Tomasz-Middle

Nie z mojego logo? No i co z tego?!?

A co tu się dzieje w takim razie? Listopad. Wieczór
                                https://youtu.be/HeURyLNUe1Y

A skąd ja mogę wiedzieć co? Najpierw niech zechce wyjaśnić co, gdzie, skąd, jaka odległość, co powinno być widać...itd.

A co tu się dzieje:

https://www.youtube.com/watch?v=vP7lyAKNpj4&t=525s
                                https://www.youtube.com/watch?v=knXKKPeGZ3c
                                https://www.youtube.com/watch?v=f51LjpGja0g
                                https://www.youtube.com/watch?v=ru25Rd-QA1U
                                https://www.youtube.com/watch?v=gdi2JG38b3Q&t=410s
                                https://www.youtube.com/watch?v=wa7o-dXR4z4&t=10s
                                https://www.youtube.com/watch?v=WvcJ8XumBig&t=8s
                                https://www.youtube.com/watch?v=TtW9klMFm28
                                https://www.youtube.com/watch?v=6pe1rn6h1tk&t=9s
                                https://www.youtube.com/watch?v=K-gEevOVShQ&t=2s
                                https://www.youtube.com/watch?v=WcChEkVSh8U&t=10s
                                https://www.youtube.com/watch?v=RY8q1tD-G8E&t=191s
                                https://www.youtube.com/watch?v=2GDhVoWSrMg&t=295s
                                https://www.youtube.com/watch?v=ITwwFzBiadw&t=107s
                                https://www.youtube.com/watch?v=qdllo_ZvvpE
                                https://www.youtube.com/watch?v=C-beRJUolHc
                                https://www.youtube.com/watch?v=-NJ3bAspr_M
                                https://www.youtube.com/watch?v=DBVtArRU8lg
                                https://www.youtube.com/watch?v=ZIT9MAq8J64
                                https://www.youtube.com/watch?v=eowpFkjMJs0
                                https://www.youtube.com/watch?v=SsvzHXW7wXM
                                https://www.youtube.com/watch?v=S4oT2EbDONs
                                https://www.youtube.com/watch?v=ru25Rd-QA1U
                                https://www.youtube.com/watch?v=f51LjpGja0g
                                https://www.youtube.com/watch?v=2ZyP-UJEYik
                                https://www.youtube.com/watch?v=XLxkFF5bat8
                                https://www.youtube.com/watch?v=106VHTA_I_g
                                https://www.youtube.com/watch?v=PjysrgCBJaM
                                https://www.youtube.com/watch?v=IRWhYX0MEHI
                                https://www.youtube.com/watch?v=AD2b5RUx3Q4
                                https://www.youtube.com/watch?v=NDnjK-dT8W4
                                https://www.youtube.com/watch?v=-NJ3bAspr_M
                                https://www.youtube.com/watch?v=QmZQF3yflyI
                                https://www.youtube.com/watch?v=8VYQV-TCP_8

Plus moje obserwacje. Plus wiele wiele innych obserwacji.
                                Np. to ostatnie ze słupami (z ateista.pl).
                                Np. Kreta z Izraela
                                Itd

Będziemy się tak przerzucać obserwacjami?

Jest oczywistością, że:

• refrakcja istnieje i daje efekty optyczne
                                • kulochciejcy efekty optyczne biorą za "krzywiznę ziemi"
                                • da się zobaczyć i pokazać efekty optyczne

Ale obserwacje bez efektów optycznych, dobrze wykonane jasno udowadniają nieistnienie "kuli ziemskiej".

Np. moje:

https://i.imgur.com/Q8cOIKh.png

Ta obserwacja (bez istotnych efektów optycznych) wyklucza "kulę ziemską". Horyzont wodny powinien być najwyżej tam gdzie ta czerwona linia. Podstawa filarów mostu (niebieska strzałka) powinna się na "kuli ziemskiej" "obniżyć" do poziomu niebieskiej linii (czyli nie byłaby w zasadzie widoczna bo schowana za cypel i częściowo "pod horyzont wodny")
                                To co zaznaczono zielonymi strzałkami (odległy ląd) powinno być niewidoczne bo "obniżone" do poziomu zielonych linii (góra odległego lądu byłaby na poziomie wrysowanej ręcznie zielonej linii będącej obrysem tego lądu)

Cóż więc się tu dzieje?
                                Refakcja tak "poprzestawiała"?
                                I tak "zawsze przestawia"?
                                [Bo tam jest widok zawsze niezgodny z "kulą ziemską"]

Zachęcam każdego człowieka dobrej woli do sprawdzenia tego samodzielnie, w realnym świecie.

Do samodzielnego wyrobienia sobie zdania, bez zwracania uwagi na nieszczęśników kulochciejców broniących przegranej sprawy.

Tomasz Middle M N 4 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                • Tomasz Middle

A skąd ja mogę wiedzieć co? Najpierw niech zechce wyjaśnić co, gdzie, skąd, jaka odległość, co powinno być widać...itd.

Wiadomo co, wiadomo gdzie, wiadomo że nie tuż nad ziemią, wiadomo że płasko nie jest.
                                  Coś jeszcze?

• Tomasz Middle

A co tu się dzieje

Kilka linków się dzięki Bogu nie otworzyło, autorzy kasują kanały gdy orientują się jakie głupoty gadają.
                                    Cecha wspólna, tuż nad wodą, tam, gdzie jak sam powiedziałeś, refrakcja jest największa. Czemu mnie to nie dziwi? Oczywistość jest taka że prawie zawsze będzie widać dalej niż geometrycznie. Czyli nic szokującego nie pokazałeś, co najwyżej to że szury na świecie (NIE) myślą podobnie.
                                    Kwintesencja, zdjęcie z jednego z filmów:
                                    Screenshot_2023-06-02-15-15-28-104_com.google.android.youtube.jpg

Według ciebie tu brak refrakcji, tak?
                                    Albo tu, to samo miejsce:
                                    Screenshot_2020-12-01-08-15-02-1.png

To według ciebie normalny widok? Bo widać całą platformę? Nic cię debilu na tych zdjęciach nie dziwi? Ty sobie mordę wycierasz "ludźmi dobrej woli"? Nie wstyd ci kłamliwa istoto?

Dla porównania zdjęcie które wg ciebie jest zapewne nienormalne, bo naleśnik zaorany?
                                    Screenshot_2021-08-15-08-56-40-360_com.google.android.youtube.jpg

• Tomasz Middle

Jest oczywistością, że:

refrakcja istnieje i daje efekty optyczne
                                      kulochciejcy efekty optyczne biorą za "krzywiznę ziemi"
                                      da się zobaczyć i pokazać efekty optyczne

Jest oczywistością:

1, refrakcja istnieje i daje efekty optyczne.
                                      2, płaskomózgi zakładają refrakcję dziesięciokrotnie silniejszą, dokładnie taką jaka jest potrzebna by zgadzało się z obserwacjami (i z kulą ziemska przy okazji)
                                      3, da się zobaczyć i pokazać efekty optyczne, patrz moje zdjęcia wyźej.

• M N
                                        M N @Maciej ostatnio edytowany przez M N

Np. Kreta z Izraela

https://www.youtube.com/watch?v=dVzJo0h65QE

A zauważ: ja odnoszę się z zasady do każdej bredni, którą tu wrzucacie. Biorę pod lupę, analizuję, wyjaśniam.

To przypomnij, w którym miejscu wyjaśniłeś jak działa działo elektronowe w kineskopie telewizyjnym na magicznym naleśniku i w jaki sposób postawienie żyroskopu światłowodowego na biurku powoduje, że ten wykrywa ruch firmamentu gdzieś między Wawą a NY?:
                                        https://www.youtube.com/watch?v=J_iRv47SPv4
                                        No i co z ruchem firmamentu między Wawą a Dubajem, Kapsztadem, Tokio?

• Tomasz Middle

Taaaa. Rejs Cooka jakoś ci słabo poszedł. A taki miał być dowód...

• M
                                            Maciej @M N ostatnio edytowany przez Maciej

@M-N napisał w Wyzwanie Macieja - analiza obserwacji Zatoki Kalifornijskiej autorstwa JTolana:

Np. Kreta z Izraela

https://www.youtube.com/watch?v=dVzJo0h65QE

Żałosne.

"Argument" nr 1 (w filmiku)- że "dlaczego używa Google Earth dla podawania odległości?"

Dla dystansu 991 km odległość po łuku sfery "kuli ziemskiej" wynosi właśnie owe 991 km, a odległość po prostej (po cięciwie takiego łuku) wynosi ok. 990 km.
                                            Czy to coś zmieni w interpretacji obserwacji?

W innym miejscu i wiele razy tłumaczyłem: rozbieżności w odległościach między "kulą ziemską" a płaskim są zauważalne "gołym okiem" dopiero dla odległości .
                                            międzykontynentalnych.

Jeszcze inaczej: załóżmy, że błąd oceny odległości Kreta-Izrael wynosi 30 %, czyli że "prawdziwa odległość Izreal- Kreta wynosi 693 km". Jest to założenie zupełnie absurdalne, bo Kreta leży na bardzo dobrze poznanym Morzu Śródziemnym, takim "dobrze znanym i większym jeziorze". Więc nie może być aż takich rozbieżności w odległościach, to by zauważono (5-10% może jeszcze byłoby nie do zauważenia, ale nie 30%, nie prawie 300 km różnicy na 990 km) .Ale mimo to załóżmy.
                                            Czy to coś zmienia? Czy to zmieni interpretację (czyli, że to, to jest taki widok byłby niemożliwy na kuli ziemskiej)?
                                            Odpowiedź prawdziwa: oczywiście nie.

[Oczywiście założenia błędu odległości na "plus 30%" nie rozważam, wiadomo dlaczego]

Więc z czego się ten wesoły błazen- oszust (z rakietą w tle, pewnie na garnuszku NASA) tak cieszy na tym głupawym filmiku? Chce się kłócić o super dokładny dystans Kreta-Izrael (o kilka %)? A co to zmieni?
                                            Super dokładnego dystansu oczywiście nie znamy. [Prowadził ktoś jakieś pomiary? Nie, nie "pomiary na globusie" tylko na realnym Morzu Śródziemnym? Triangulował ktoś "po dnie Morza Śródziemnego" w tamtym rejonie?]. MOże jakiś kabel chociaż pociągnęli? Ale to też nie musi być bardzo dokładne.

"Argument nr 2"- "dlaczego używa 'SunCalc' ?"- pyta autor filmiku.

A dlaczego miałby nie używać? SunCalc pokazuje AKTUALNE POŁOŻENIE (KIERUNEK "do słońca/na słońce") W DANYM PUNKCIE ZIEMI . (czyli tutaj w Izraelu).
                                            Więc dlaczego miałby nie używać? Bo...?
                                            Lub dlaczego miałby używać "płaskiej mapy" skoro płaska mapa nie mówi niczego o kierunku "do słońca/na słońce" w danym punkcie ziemi?

"Argument 3" - "nie byłoby słońca widać pod takim kątem, ale byłoby wyżej ok. 21 stopni"

"Byłoby" gdyby niebo działało według jego urojeń.

"Argument 4"-"słońce nie zmienia wymiaru kątowego i jest 'zasłaniane' przez coś".

Bo tak działa niebo. A to, że jest "zasłaniane przez coś, że schodzi pod coś"- to jego urojenie, wynikłe z jego wyobrażeń na temat działania nieba.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_RGwa_0WgE

Pomarańcza też "schodzi pod coś"?
                                            Czy jest to efekt optyczny, zjawisko optyczne?

To, że coś wygląda jakby "schodziło pod ziemię" to jeszcze nie znaczy, że "naprawdę schodzi".

Ale by to zrozumieć- trzeba mieć rozum.

"Argumenty" 5 i 6- 'skoro Kreta jest widoczna, to i Cypr powinien być" lub "Kreta powinna być zawsze widoczna" twierdzi agent NASA.

Nieprawda. Kreta jest widoczna bo ma to szczęście, że jest podświetlona przez zachodzące słońce.
                                            Gdyby Cypr miał to szczęście- też byłby widoczny, ale tak daleko na północ słońce nie zachodzi.

Widoczność (zasięg) zależy od wielu kwestii, także i od wystarczającego oświetlenia.
                                            Kreta podświetlona przez słońce jest widoczna ze względu na KONTRAST wynikły z tego podświetlenia.

48bf15b4-5ba1-4b0c-b207-78fdb60d1ed2-Zrzut ekranu 2023-06-2 o 9.10.44 PM.png
                                            Zrzut ekranu 2023-06-2 o 9.10.44 PM

https://i.imgur.com/fcNIxvM.png

Sam początek filmu, ale słońce jest jeszcze wyżej.
                                            Widać Kretę? A za chwilę, gdy będzie podświetlona przez słońce będzie widać!

Cypr nigdy nie będzie podświetlony przez zachodzące słońce (chyba, że Pan Bóg zmieni układ świateł nieba i słońce tam będzie zachodzić)

Parszywy pachołek NASA. Miesza w głowie ludziom dobrej woli

"Argument" 7- "dlaczego nie widać reszty wyspy i powierzchni morza między platformą, a wyspą?".
                                            Pyta sługus NASA.

Dlatego, że jest refrakcja, zagięcie promienia ku górze.
                                            Gdyby "założyć absolutny brak refrakcji", to "reszta powierzchni morza" (między platformą, a Kretą) powinna mieć ok. 0.08 stopnia kątowego (rozmiar na zdjęciu).

Ale założenie o "absolutnym braku refrakcji" na takim dystansie i przy tak relatywnie (względem takiego dystansu) niskiej wysokości jest nonsensem.
                                            Refrakcja jest i jest zagięcie promienia w górę. Dlatego widoczność powierzchni morza kończy się niewiele dalej za platformą. A Kreta może być jednak widoczna, bo WYSTAJE WYŻEJ (góry sięgają tam 1.5 km).
                                            1.5 km na 991 - jeszcze może być widoczne. Ale powierzchnia morza (np. w odległości 100 km) już nie morze być widoczna. Normalny efekt zagięcia promienia w górę. Niższe partie znikają (bo promień wygina się w górę).
                                            Per analogiam:
                                            https://i.imgur.com/aRAyIr0.jpg
                                            Toronto skyline. Kopuła Roger Center nie może być widoczna ("zjadła refrakcja", zagięcie promienia w górę), ale wyższe partie jeszcze mogą być widoczne. Bo są wyżej.

Ohydny manipulator i mąciciel

"Argument" następny (poza siódmym)- "kierunki się nie zgadzają".

Oczywiście, że się nie zgadzają. Bo globus jest fałszywy!
                                            Kierunek "na słońce" w danym punkcie (np. w tym z Izraela) wynika z realnych obserwacji (w danym punkcie ziemi).

A kierunek "na Kretę" wynika z apriorycznego założenia globusa (w oparciu o urojenia na temat "położenia słońca względem ziemi", czyli w oparciu o urojenia na temat nieba).

Kierunki na globusie nie zgadzają się (z realnym światem) i tak być musi dla większych dystansów.

"Argument" kolejny- "góry się ruszają".

Po pierwsze żadne się tam góry nie "ruszają". Wcale tego nie widać.
                                            Po drugie taki efekt ("niby ruchu" szczytów tych gór) może być np. spowodowany tym, że nad górami Krety wiszą chmury (chmury często wiszą nad szczytami).
                                            [Zresztą MN zdaje się nawet pokazywał mapę pogody z tamtego dnia i chyba chmury nad Kreta właśnie wisiały. Od razu uwaga: gdyby to były "chmury nad Kretą" to globus i tak kwiczy, bo wielkość "schowania pod" dla takiego dystansu i takiej wysokości to 77 km. A chmury tak wysoko nie latają, najwyżej 7 km, wyjątkowo więcej.]
                                            Zmieniające się podświetlenie tych (hipotetycznych) chmur nad szczytami (przez słońce) zmienia widoczność i może komuś przypominać "ruszanie się".
                                            Żadne "góry się nie ruszają". Stoją tam twardo na miejscu, co widać.

Żałosny i wyjątkowo perfidny błazen na usługach NASA, z cynicznym uśmieszkiem na ustach.

Nie pisałem tego oczywiście dla was, ale dla ludzi dobrej woli, którzy tu mogą trafić.

M N 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                            • Pierwszy post
                                              Ostatni post