Antarktyda
-
@Tomasz-Middle Niech to bedzie kopuła lodowa czy oblodzona , nie ważne. Skąd się wzięła kopuła jak powstała. Chyba wiesz co to kopuła?
-
@Tomasz-Middle No jednak z nienawiści wykupić czyjąś domenę to przyklad do naśladowania
brawo.
-
@Boa a co za różnica jak powstała? Jakie to ma znaczenie?
Znaleźli tam pokrywę lodową, nazwali to kopułą i tam jest. I nie jest to kopuła nad ziemią tylko pokrywa Artanktydy. Przykrywa jakieś góry czy płaskowyż.
Jeśli nie potrafisz (zapewne nie chcesz) takiej prostej rzeczy zrozumieć to trudno.
. -
@Boa cyt: "No jednak z nienawiści "
Projekcja? :)) -
@Tomasz-Middle Projekcja ? To nie ja kupuje czyjąś domenę "złośliwie"
-
@Boa ja też nie.
-
@Boa napisał w Antarktyda:
No jednak z nienawiści wykupić czyjąś domenę to przyklad do naśladowania
brawo.
Gościu temat dotyczy Antarktydy, więc nie zaśmiecaj forum
-
@Boa napisał w Antarktyda:
Nie możesz sobie badać i przemierzać Antarktydy na własną rękę
Ależ oczywiście, że możesz. Trzeba dopełnić formalności (jak w wielu innych przypadkach, nie tylko na Antarktydzie) i zwiedzasz. Znam osobiście dwie osoby, które zdobyły Masyw Vinsona - jeden ze szczytów korony świata i jedna z nich organizowała wyjazd normalnie z kumplami. Przestań więc powtarzać płaskoziemskie głupoty, tylko zacznij myśleć samodzielnie.
Pod koniec tego roku też jest organizowana tam polska wyprawa, więc przy odrobinie chęci możesz się załapać i sam sprawdzić. -
@Boa
Na tej śmiesznej mapie płaskiej ziemi, Australia jest 2 razy większa niż USA. Rozumiem że to zostało zweryfikowane? -
@Highlander Co mnie obchodzi ta mapa , ty naprawdę myślisz że jak wrzucam jakiś filmik to że wszystkim się zgadzam uważając to za prawdę objawioną? Mogę go wrzucić jako formę ciekawostki.
-
@Boa Tylko Ty wrzuciłeś ten film bez żadnego komentarza, nie wypunktowałeś z czym się nie zgadzasz, więc w takim przypadku chyba można założyć, że zgadzasz się z twierdzeniami zawartymi w filmie?
-
@ZeratulDG Daj więc namiary do tych osób, ciekawie będzie sprawdzić jakich formalności musieli dopełnić by samodzielnie eksplorować antarktyde z jakimi kosztami się to wiązało itp.
-
@Boa
Z tą "samodzielnością" to nie przesadzaj, nikt Ci samobójstwa popełnić oficjalnie nie pozwoli. Z tego co wiem to przewodnik jest wymagany, chyba, że masz odpowiednie uprawnienia i doświadczenie. To nie jest wyprawa "za miasto".
Zwykły turysta nie może formalnie bez przewodnika się nawet w niektórych częściach Tatr poruszać, a Ty się sam na Antarktydę wybierasz
Kontaktów Ci oczywiście nie podam bo się nie znamy, a nie każdy sobie życzy aby namiar do niego rozdawać przypadkowym osobom. Natomiast proszę bardzo link do najbliższej wyprawy górskiej (nie jakaś tam wycieczka z aparatem po wybrzeżu):https://4challenge.org/wyprawy/antarktyda-rejs/
dzwoń i się dowiaduj co chcesz.
-
znalazłem wielki, lodowy mur nie do pokonania
-
@Obserwator-Światła
Nikt nie mówił, że będzie tanioWiększość kosztów jest związanych ze wspinaczką. Sama wyprawa statkiem, zamyka się w kilkunastu tysiakach złotych zazwyczaj. Tyle, że wtedy aby pozwiedzać kontynent, trzeba schować się za zaspą przy zejściu na ląd i uciec w głąb kontynentu ;). Pewnie z tydzień podziała jakaś ekspedycja ratunkowa i dadzą sobie spokój. To najtańszy sposób, wersja eko
-
Można też wysłać sondę bezzałogową, jak na jakiegoś Enceladusa
-
@ZeratulDG Chłopie to jest to o czym mówiłem, wyprawy/wycieczki kontrolowane. Nikt ci nie da eksplorować Antarktydy samodzielnie z grupą osób . Tu nie chodzi o żadne "samobojstwo" rządy dopuszczają do wojen, atakują inne państwa narażając tysiące osób na śmierć dla swoich korzyści, a ty myślisz że się obawiają twojej śmierci na Antarktydzie, sorry, ale .... Xd
-
@Boa jak spróbujesz wspinać się bez zabezpieczeń na wieżowiec to najpierw będą chcieli cię powstrzymać, a potem przyjadą służby, porozkładają zabezpieczenia, a być może nawet przyślą ratowników na linach (sytuacja z Francji naszego rodaka, Marcina Banota).
Do czego zmierzam? Ekstrapolując Twoją argumentację nikt nie powinien nic robić, skoro rządy dopuszczają do woje i tak dalej.
Wiesz, śmierć to po prostu fatalny marketing. Tak samo jak nie chciałbym być właścicielem budynku od ściny którego odpadł jakiś wspinacz, tak samo wolałbym nie być właścicielem statku który zostawia nieprzygotowanych debili na pewną śmierć... Już pomijam, że kapitan też pewnie miałby czysto moralne opory. -
Kamiński z Gdańska był na obu biegunach w ciągu jednego roku.
Jest osobą publiczną można teraz rzec i z pewnością chętnie opowie o wyprawie.
Śmieszy mnie to, że ktoś ma pretensje że sobie nie może sam spacerować po Antarktydzie, jak zwyczajnie w Tatrach też nie można sobie tak chodzić.
Ale czemu się dziwić jak sam Realny Świat uważa:
"Myślę że bez pozwolenia nigdzie nie polecisz, a jak pisałem maila do tych instytucji pytając o chęć eksploracji aby zweryfikować twierdzenia o Ziemi kuli, Biegunie itp., to nawet nie odpisywali, pomimo wielu ponawianych próśb. Gdzieś mam te maile, zgram je kiedyś i wrzucę, by pokazać jak bardzo te sekciarskie instytucje unikają wolnej i niezależnej eksploracji u zwykłych ludzi. Także, najpierw musi być pozwolenie, bo wątpię aby ludzie lecieli w ślepo z ryzykiem że ich zestrzelą czy nie wiadomo co jeszcze zrobią. Jak będzie zgoda, to myślę że przydało by się aby nas zaprowadzili na Biegun, pokazali jak wyjmują kompas i wskazówka obraca się dookoła. Poza tym proponowałbym nie robić zdjęcia czy filmy, a transmisje na żywo prowadzić aby nie było wątpliwości co do manipulowania materiału. Także idąc tą drogą, może można by coś osiągnąć, choć jak mam być szczery, to z punktu logiki, to po ich stronie leży by udowodnić swoje twierdzenia o wirującej Ziemi kuli, bo to ich twierdzenia są nam wciskane na siłe jako fakty i od dziecka dzieci mają tym prane głowy, tak że to wygląda jak jakiś kult, a nie nauka i to jest dziwne że ten kult nawet nie jest zainteresowany dostarczeniem fizycznych dowodów na swoje twierdzenia."Czyli no - transmisja na żywo z bieguna :))))
I tacy właśnie ignoranci uważają się za badaczy Świata :)))) -
@JhnW Ale o czym ty mówisz , idąc twoim tokiem myślenia, powinni zabronić wchodzić do wody, chodzić po górach, jeździć samochodem i w ogóle najlepiej siedzieć w domu...
W temacie Antarktydy nie chodzi o to, że oni się boją twego zamarzniecia oni nie chcą twojej eksploracji z jakichś powodów , jakich nie wiem i na pewno nie wierzę w ochronę fauny i flory bo widzę co zrobili na innych kontynentach.