Antarktyda
-
Podepnę się pod stary temat, bo chodzi mi o zdjęcie kontynentu Antarktydy, a konkretnie o jakiś film z przelotu np. satelity nad tym kontynentem. Sprawa jest naprawdę dziwna, bo tak po prawdzie nigdzie nie ma zdjęcia Antarktydy zrobionego w całości. Kilka lat temu NASA "zrobiła" takie zdjęcie, a raczej zrobiła serię zdjęć i złożyła to w całość. A czemu tak? Z tego co się doszukałem, to problem polega na tym, że wokół biegunów satelity mogą się poruszać na tzw. orbitach polarnych, czyli około 800km nad Ziemią. Wokół równika mamy orbity geostacnarne, tam satelity krążą dużo wyżej bo aż 36 tysięcy kilometrów nad Ziemią. W tym drugim przypadku kontynenty widać jak na dłoni, gdy satelity latają wzdłuż południków, wtedy jest niby inaczej. Zastanawia mnie wciąż jedna kwestia, dlaczego NASA nie chce opublikować filmu z takiego przelotu satelity? W ogóle ja nigdzie nie znalazłem filmu z przelotu satelity z orbity polarnej. Dodatkowo nie ma ani jednego zdjęcia Antarktydy zrobionego z komosu. Te co są w necie to jakieś rendery same. Jakim cudem Marsa mamy całego obfografowanego a Ziemi już nie? Coś tu bardzo śmierdzi. Nie wiem o co tu chodzi, ale nie wygląda to dobrze. Szukałem też filmu z przelotu samolotu nad całą Antarktydą, a nie tylko np. z północy konynetu. Jak w dobie dronow nikt tego do dzisiaj nie zrobił? Ma ktoś może zdjęcie Antarktydy zrobione fizycznie z przestrzeni kosmicznej? Albo film z przelotu satelity nad biegunami?
-
@Kuba-W Satelita meteo JPSS na orbicie polarnej (+ kilka innych): https://rammb-slider.cira.colostate.edu/?sat=jpss&sec=southern_hemisphere
-
@M-N Problem polega na tym, że to nie jest obraz rzeczywisty. Gdy wybierze się biegun północny, to pokazuje normalny obraz, a przecież teraz jest noc polarna. To wszystko jest nierzeczywiste. Poza tym jak już wspomniałem wcześniej to jest orbita polarna, gdzie satelity latają na odległość maksymalnej około 820 km, więc obraz powinien być nieco lepszy, niż ze stacji kosmicznej, a tu jest cały biegun. Znowu jakiś render dziwny jest wrzucony.
-
@Kuba-W napisał w Antarktyda:
Gdy wybierze się biegun północny, to pokazuje normalny obraz, a przecież teraz jest noc polarna.
Noc jest na Ziemi. Jakiego obrazu oczekujesz z satelity?
Po pierwsze im wyżej tym noc jest krótsza.
Po drugie czy zdjęcie jest jasne zależy nie tylko od oświetlenia ale i od czasu ekspozycji. Nie po to wysłano satelitę, żeby pokazywała "czarne" zdjęcia.satelity latają na odległość maksymalnej około 820 km, więc obraz powinien być nieco lepszy, niż ze stacji kosmicznej, a tu jest cały biegun. Znowu jakiś render dziwny jest wrzucony.
Co to znaczy nieco lepszy ? Zauważ, że te zdjęcia są składane i to jest wyraźnie widoczne.
-
@ZeratulDG ok, rozumiem. Nie przekonują mnie kompletnie te zdjęcia z satelitów. Czy może wiesz, gdzie można znaleźć zdjęcia obu biegunów z przestrzeni kosmicznej? Albo film z przelotu satelity polarnego nad biegunami?
-
@Kuba-W
Akurat pod tym linkiem od M.N były właśnie zdjęcia satelitarne obu biegunów, ale ładne filmy są też z lądownika Orion z misji Artemis1. Np ten:https://www.youtube.com/watch?v=EWuEXxNpfbY
więcej info o misji tutaj:
-
@ZeratulDG dziękuję za link. Szczerze mówiąc, nie bardzo wiadomo czy to Antarktyda, czy Grenlandia. Zastawiające jest to, że nie ma ani jednego zdjęcia, takiego jak np. księżyca z bliska. Nie wierzę, że nie zrobiono takich zdjęć. Powinno być ich tysiące. Nie ma też zdjęć bieguna północnego. Czemu nie ma?
-
@Kuba-W
Nie mam pojęcia jakiego zdjęcia oczekujesz.Jeszcze taka świeża ciekawostka namierzona z satelity należącej do ESA:
https://www.youtube.com/watch?v=7K_05wwnptI&t=119s
nie ma tam całej Antarktydy, ale materiał interesujący, jeśli ten temat Cię interesuje.
-
@Kuba-W
Może tutaj coś znajdziesz, ale aby mieć dostęp do większej ilości materiałów musisz się zarejestrować: -
@Kuba-W
Gdy się wybierze biegun północny to widać wyraźnie noc polarną. Dlaczego twierdzisz, że to obraz nierzeczywisty? Bo chmury widzisz? Te nad biegunem którego nie widać bo jest noc polarna? Może mógłbyś się trochę wysilić i uzasadniać swoje wątpliwości, bo teraz to tylko piszesz że to nie prawda i co mamy uwierzyć Ci tak na słowo?. -
@ZJ bo to wszystko jest jakieś nierzeczywiste, to wygląda jak jakaś grafika komputerowa. Szukam zdjęcia coś na kształt tego:
-
@Kuba-W No to nie znajdziesz. Ja szukam zdjęcia lodowego muru z kopułą w tle i też nie ma.
-
@ZJ bez obrazy, ale takich zdjęć powinno być tysiące. Chyba, że NASA nie interesuje własna planeta? Udało mi się znaleźć jedno zdjęcie, ponoć bieguna północnego, bodajże z misji ESSA-7:
Ale czy to jest prawda? Kto to może wiedzieć.
-
@Kuba-W
Zdjęć kopuły na lodowym murze, też powinno być tysiące. A nawet nikt nie zmierzył długości muru. Czyżby muru nie było, a co z kopułą? -
@Kuba-W A co do tego zdjęcia, to przecież widać, że to fake. Jakieś takie nie ostre, mogli by się bardziej postarać.
-
@ZJ chłopie, ja nie jestem płaskoziemcą. Pytam tylko o zdjęcia biegunów zrobionych z przestrzeni kosmicznej. A try mnie traktujesz jak płakoziemcę, czemu? Co to, już pytań nie można zadawać o własną planetę?
-
@ZJ jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia, to daruj sobie te złośliwości. Ja pytam poważnie, a ty mi dajesz jakąś propagandę photoshopową. Dzięki.
Czy jest tu ktoś kto ma jakieś poważne spostrzeżenia, czy tylko kpiarze?
-
@Kuba-W Gdzie ty widzisz złośliwości z mojej strony? Poprostu to zdjęcie które umieściłeś, nie wydaje mi się wiarygodne. Nie wydaje mi się by to była jakaś dziura. Woda by sie tam wlewała a nie widać potężnego wiru. Nie widać też lodu. A na biegunie północnym jest lód. Już nie mogę mieć własnego zdania? Bo to Ciebie obraża?
To jest kącik płaskoziemcy, wiec liczę na to że ktoś umieści zdjęcia lodowego muru i kopuły. Szukałem ale mnie nie przekonały. -
@ZJ napisał w Antarktyda:
@Kuba-W
Zdjęć kopuły na lodowym murze, też powinno być tysiące. A nawet nikt nie zmierzył długości muru. Czyżby muru nie było, a co z kopułą?To są złośliwości. Ja nigdzie nie napisałem, że wierzę w płaską ziemię, a ty z góry założyłeś, że tak jest. Pytam o zwykłe zdjęcie z przestrzeni kosmicznej. Nie takie jak wkleiłem, ale innych zdaje się nie ma. Zdjęć biegunów księżyca czy innych planet jest w brud, a ziemi nic. Nie dziwi cię to? Bo mnie bardzo. To przecież absurd. A jak tak jest to coś się przed nami chce ukryć, bo jaki byłby inny powód?
-
@Kuba-W
Co Ty masz z tym ukrywaniem. Przecież takich zdjęć są tysiące, od MN dostałeś nawet link gdzie masz je transmitowane prawie na żywo. To nie jest niczyja wina, że one Ci się nie podobają.
Zalogowałeś się chociaż na stronę jaką Ci podałem? Jest tam naprawdę mnóstwo materiałów i szczegółowych map.
Jest jakiś powód dla którego to ignorujesz poza tym, że uwierzyłeś (chyba) w teorie pustej ziemi i podróż niejakiego Olafa Jansena, która się kompletnie kupy nie trzyma?