Forum Płaska Ziemia

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Antarktyda

Kącik Płaskoziemcy
    18
    213
    3172
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • JhnW
      JhnW @Boa last edited by

@Boa w firmie w której pracowałem (poprzednia praca) babki organizujące na delegacje czasem konsultowały z MSZ wyjazdy w bardziej egotyczne miejsca, generalnie jak organizować projekty z wyjazd zagranicznymi na poważnie.
      Możesz nam przedstawić czemu się nie da? 😉

B 1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • B
        Boa @JhnW last edited by Boa

@JhnW Gosciu ty w ogole czytasz co się do Ciebie pisze ?

Pisze , że wycieczki na Antarktydę mnie nie interesują, a ty 10 razy piszesz , ze przecież forumowicz Max był na rejsie...

Piszę, że nie wiem , a ty chcesz bym ci udowadniał jprdl....

JhnW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • JhnW
          JhnW @Boa last edited by

@Boa no to dlaczego "stajesz po stronie tych co twierdzą, że się nie da". Przecież musisz mieć logiczny argument.

B 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • B
            Boa @JhnW last edited by

@JhnW Z tego powodu, że nie widzę też logicznego argumentu z drugiej strony , że się da i banda Kowalskich może dostać pozwolenie na eksploracje Antarktydy.

Główny cel, że się dowiem czegoś czego nie wiem.

Z 1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • Z
              ZeratulDG @Boa last edited by

@Boa
              Zatem jak nie wierzysz nam, to dzwon do gości, którzy tam płyną. Link z kontaktami Ci podałem. Nikt nie każe Ci wierzyć nikomu z nas. Sprawdź sam, a nie obrażaj się na nas, bo Ci się fakty nie podobają. Zdjęcia Ci mam wysłać? Przecież i tak w nie nie uwierzysz.

• B
                Boa @ZeratulDG last edited by Boa

@ZeratulDG "jak nie wierzysz nam" jak można ci wierzysz skoro sam tego nie wiesz bo nie sprawdzałeś... Jprdl eksperci.

Co ty mi podałeś namiary na jakiś rejs, a nie to o czym piszę. Jprdl ile razy można powtarzać że rejs mnie nie interesuję.

• Z

@Boa
                  Podałem Ci na miary na grupę, która organizuje różne ekspedycje. Akurat teraz taką, ale zagadaj, jak Cię stać to Ci zorganizują jaka chcesz.

• B
                    Boa @ZeratulDG last edited by

@ZeratulDG Podałeś mi namiary na grupę która organizuję ekspedycje z konkretnym planem ( wycieczka mającą swoje atrakcje) , a nie możliwość eksploracji antarktydy prowadzenia badań na Antarktydzie, to wynika z opisu.
                    Ja w przeciwieństwie do cb napiszę do nich, zanim zacznę udawać znawce.

• Z

@Boa
                      Ależ to jest to do czego Cię od początku namawiam. Napisz do nich. Tylko nie przyznawaj się, że chcesz sprawdzić czy tam nie ma jakiejś kopuły lub ukrytych lądów, bo nie wszyscy mają tyle wyrozumiałości w tłumaczeniu co my i raczej wtedy nie odpiszą po prostu 🙂

• B

@ZeratulDG

@ZeratulDG W zasadzie przeczytałem wszystko i jasno z tego wynika , że to jest poprostu wycieczka z atrakcjami , a nie możliwość eksploracji w celach badawczych.

Czyli to jest dokładnie to co mnie nie interesuje , ale do was to nie dociera. Że nie obchodzi mnie wycieczka jprdl co za ludzie. Ty wgl przeczytałeś to co jest napisane na tej stronie ?

• Obejmuje
                          trzydniowe zakwaterowanie w hotelu w Punta Arenas zgodnie z planem podróży
                          transfery lotniskowe
                          lot czarterowy w obie strony z Punta Arenas do Union Glacier
                          lot czarterowy w obie strony z Union Glacier do Vinson Base Camp
                          lokalnego przewodnika górskiego
                          zakwaterowanie w namiotach obozowych na Antarktydzie
                          25 kg limitu bagażu na lot na Antarktydę z Punta Arenas
                          grupowy sprzęt kempingowy, np. namioty, liny, piece, łopaty, sanki i
                          zestaw medyczny.
                          wyżywienie ekspedycyjne na Antarktydzie
                          uroczysta kolacja pożegnalna i certyfikat za zdobycie szczytu
                          ubezpieczenie KL i NNW odpowiednie na tego typu wyprawę
                          opcjonalnie: udział polskiego lidera zależy od wielkości grupy i jest omawiany indywidualnie przed każdą wyprawą

• Nie obejmuje
                          nadbagażu
                          opłat za telefon satelitarny
                          sprzętu osobistego
                          dodatkowych lotów na Antarktydzie
                          opłaty powstałe w wyniku opóźnień lotów (w tym dodatkowych nocy hotelowych)
                          opcjonalne wycieczki
                          wyżywienia w Punta Arenas
                          ewentualnych napiwków

Z M N 2 Replies Last reply Reply Quote 0
                        • Z

@Boa
                          Naprawdę nadużywasz mojej cierpliwości. Podając link wyraźnie napisałem czego dotyczy konkretnie ta wyprawa, czyli zdobycia najwyższego szczytu Antarktydy. Ekipa ta jednak organizuje także inne wyprawy, jeśli masz specjalne wymagania, a nie wiesz jak tam się dostać sam, to należy się z nimi (lub inną tego typu ekipą) skontaktować. To jest takie trudne do pojęcia ?
                          Nie odpowiada Ci nasze doświadczenie, więc Ci podałem kontakt do ludzi, którzy z tego żyją. Kogo Ty w końcu szukasz ? Zaproszenia specjalnego dla Ciebie na darmową eksplorację Antarktydy? Jeśli tak, to masz racje, nie da się.

B 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • Fizyk od czapy
                            Fizyk od czapy @Boa last edited by

@Boa napisał w Antarktyda:

W zasadzie tu się nie da dyskutować w takich warunkach z takim podejściem.

A z czym mają dyskutować? Póki co w zasadzie jedyne co dałeś od siebie to "nie wierzę że się da eksplorować Antarktydę". No to nie wierzysz. I co można na to odpowiedzieć? Nie wiadomo na jakiej podstawie nie wierzysz, powtarzasz tylko zasłyszane twierdzenia że nie wolno i że zatrzymują - a skąd te informacje? A cholera wie.

Jedyne co można Ci poradzić to: zorganizuj sobie statek i tam popłyń i sprawdź. Ale nie, bo przecież "niedostępne dla zwykłego Kowalskiego". Dostępne pod warunkiem posiadania odpowiednich środków. Nie posiadasz? Nie nasz problem.

Na Everest też nie wejdziesz bez odpowiednich środków i przygotowania. Na Islandii nie wpuszczą Cię na niektóre drogi w zimie (tzn. jak będziesz chciał to wjedziesz, tylko utkniesz w śniegu i się nie wydostaniesz, a potem będziesz płacił krocie za ratunek albo czekał do lata aż śnieg się roztopi). I o czym to świadczy? Absolutnie o niczym. Więc czemu to że organy wydające pozwolenia na wyjazd na Antarktydę też oczekują jakiegoś przygotowania miałoby o czymś świadczyć?

Jak chcesz dyskusji, to może spróbuj prezentować jakieś argumenty zamiast tylko własnego niedowierzania.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • M N
                              M N @Boa last edited by

@Boa Co ty w ogóle rozumiesz jako "eksploracja w celach badawczych"? Co TY miałbyś badać na Antarktydzie? Czy tamtejszy śnieg i lód jest z wody? 😂

• B

@ZeratulDG Ja ci pisze , że wycieczka mnie nie obchodzi a ty dajesz link do wycieczki jako dowód , że Kowalski może eksplorować Antarktydę w celach badawczych. Sam się z nimi nie kontaktowałeś , ale już przesadzileś, że Kowalski może. Zgrywasz znawce zamiast napisać , nie wiem bo nie sprawdzałem, ale masz tu namiary , może dowiesz się czegoś więcej.

Widzisz ? Właśnie tak to powinno wyglądać. Ty nie wiesz ,więc dajesz namiar, a nie zgrywasz znawce...

Z M N Obserwator Światła 3 Replies Last reply Reply Quote 0
                                • Z

@Boa
                                  Ty masz jeszcze problemy z pamięcią krótkotrwałą ?

Napisałem Ci tak:

"Natomiast proszę bardzo link do najbliższej wyprawy górskiej (nie jakaś tam wycieczka z aparatem po wybrzeżu):

https://4challenge.org/wyprawy/antarktyda-rejs/

dzwoń i się dowiaduj co chcesz.
                                  "
                                  więc gdzie tu jest zgrywanie znawcy?
                                  Podałem Ci kontakt do fachowców bo moje słowa Ci nie wystarczają, więc działaj i dzwoń, a przekonasz się sam kto ma racje.

• M N
                                    M N @Boa last edited by M N

@Boa Dobra, nie chce mi się czekać na twoją kolejną wymijającą odpowiedź.
                                    Regularne loty na Antarktydę - średnio ok. 100 rocznie - do stacji McMurdo i Scotta na biegunie południowym są prowadzone w Christchurch na N. Zelandii. Do wyboru C- 17 lub Hercules. Są to loty zaopatrzeniowe i osobowo - towarowe, więc po załatwieniu odpowiednich formalności - w tym rezerwacji miejsca i parametrów bagażu, spokojnie będziesz mógł zabrać ze sobą o wiele więcej niż zestaw małego chemika.
                                    https://www.christchurchairport.co.nz/about-us/who-we-are/gateway-to-antarctica/
                                    W sprawie szczegółów organizacyjnych zapytaj tego gościa, może ci nawet załatwi pracę na biegunie południowym: https://www.youtube.com/watch?v=X6iyz4hrEaQ , jeśli fucha w polskiej stacji Arctowskiego ci nie będzie pasować: https://arctowski.aq/pl/rekrutacja/
                                    A tu masz jeszcze bogatą listę ekspedycji antarktycznych - zespołowych i solo - możesz sobie sprawdzić konkretne osiągnięcia i liczbę polskich nazwisk na niej: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Antarctic_expeditions

• Obserwator Światła
                                      Obserwator Światła @Boa last edited by

@Boa nie przystoi by taka zgrabna koza posługiwała się wulgarnym słownictwem... przestań już wypisywać że "jesteś pierdo..."
                                      (w skrócie jprdl)

• B

@ZeratulDG Zgrywasz znawce pisząc , że kowalski może eksplorować Antarktydę w celach badawczych , to jest zgrywanie znawcy bo osobiście tego nie sprawdziłeś tylko z góry zakładasz ze tak jest, a mnie nie obchodzą twoje założenia tylko fakty.

Dyskusja dotyczy SAMODZIELNEJ eksploracji w celach badawczych.Zasadniczym pytaniem jest to czy się da, wyraźnie zaznaczyłem, że wycieczki kontrolowane to nie to o co mi chodzi, mimo to pojawiają się ludzie piszący o takich właśnie wycieczkach... no jprdl

Jedyny + tej dyskusji , że mogę się dowiedzieć czegoś od osób które mogą rzeczywiscie wiedzieć coś wiecej, a nie tak jak tu , możesz i c**j , bo tak

JhnW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                        • B
                                          Boa @Obserwator Światła last edited by

@Obserwator-Światła @Obserwator-Światła Jprdl = Ja pierdole

• JhnW
                                            JhnW @Boa last edited by

@Boa no to zadam Ci pytanie, czy wiesz jakie formalności musisz spełnić (lub jak ominąć formalności) aby samodzielnie dostać się na Antarktydę i po niej wędrować? Zbadałeś to, wiesz jakich pozwoleń potrzebujesz, sprzętu, ilu ludzi (lub sam, dasz radę), jakie są to koszta finansowe? Lub wiesz jakbyś mógł papieroloię oinąć? Jak szlaki morskie wyglądają?
                                            Skoro mówisz, że nie możesz samodzielnie, to pewnie gdzieś na tej drodze znalazłeś zakaz...

• First post
                                              Last post