Forum Płaska Ziemia

• Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy

Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska

Ogólne dyskusje
    12
    178
    13683
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • Tomasz Middle
      Tomasz Middle @M N ostatnio edytowany przez

@M-N widzę że to samo przyszło ci do głowy?🙂

M N 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • M N
        M N @Tomasz Middle ostatnio edytowany przez M N

@Tomasz-Middle Z maciejką w głowie wyskoczył z "indywidualną sferą niebieską" nie rozumiejąc jej konsekwencji to pomyślałem, że pomogę i spróbuję pokazać co mu się nie klei 😂
        A swoją drogą, mamy dwóch płaskich Maciusiów (i obydwaj z Frankfurtu latają) - aż chce się powiedzieć: nie ma przypadków... 😂

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
        • RAV
          RAV @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

@maciej-jesmanowicz napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:

Do RAV. Wyjrzyj kolego za okno. Dziś jest piękny dzień. Czy słońce na niebie ma rozmiar słońca na filmiku, który cytuje M N?

Masz zna myśli filmik oglądany z bliska, czy z daleka? Na dużym ekranie, czy na małym? Zapewniam Cię, że mogę tak dobrać wielkość ekranu i odległość, żeby Słońce na filmiku miało rozmiar 0,5 stopnia, czyli tyle, co na niebie. Czyli rozmiar na filmie nieszczególnie zależy od rozmiaru na niebie i niczego nie dowodzi.

Natomiast wielokrotnie obserwowałem Słońce przez teleskop o ustalonych parametrach (czyli np. stałym powiększeniu, bez zooma) i zawsze miało niemal ten sam rozmiar (zmiany rzędu 3% w ciągu pół roku wynikają z eliptyczności orbity Ziemi).

maciej jesmanowicz 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 2
          • maciej jesmanowicz
            maciej jesmanowicz @RAV ostatnio edytowany przez

@RAV Nie neguję Twoich doświadczeń. Ja mam inne. Nigdy nie zapomnę olbrzymiego, ciemnopomarańczowego zachodzącego słońca w Monument Valley. Na tym filmiku M N słońce też jest ogromne. Widać przecież zabudowane tło.

Co do kolejnych doświadczeń, sprzecznych z powszechną narracją, to satelity. Rozejrzyj się wokoło. Owe domniemane 'anteny satelitarne', wszystkie, co do jednej, skierowane są poniżej poziomu ich instalacji. A gdzie są satelity? Wiem, powiesz, że nie jesteśmy na równiku. Otóż, masz pewnie dostęp do map Googla. Przespaceruj się więc po ulicach stolicy Urugwaju. Tam też patrzą na bok, a nie do góry. 'Płaskoziemcy' mówią, że satelity wogóle nie istnieją, ze względu na termosferę. Gdyby tam były, co wyczytasz w Wikipedii, to by się po prostu spaliły.

Tyle, że czy mapom Googla można wierzyć? Na nich, bieguna północnego wogóle nie ma. Sama woda. A ponownie, 'Płaskoziemcy' Ci powiedzą, że w dokumentach różnych kultur (podają ich źródła) na przestrzeni wieków są przekazy, że na biegunie północnym istnieje olbrzymia magnetyczna góra i cztery wyspy (w tym dwie zamieszkałe) z rzekami pomiędzy nimi. I nie radzę tego sprawdzać osobiście, bo wylądujesz w więzieniu jak pewien gość, który chciał pożeglować za zakazany południowy równoleżnik.

I jest tam także wir wodny, w którym co 6 godzin woda raz wpływa, raz wypływa. Tym właśnie 'Płaskoziemcy' tłumaczą odpływy i przepływy. Gdyby zależało to od księżyca, to melibyśmy odpływy i przypływy także na jeziorach. Uważam, że to ma sens. To wszystko na mojej stronie https://plaska-ziemia.pl . Ciekawe.

M N RAV Highlander 5 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
            • M N
              M N @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

Na tym filmiku M N słońce też jest ogromne. Widać przecież zabudowane tło.

Na filmiku z Sydney (tym nagrywanym przez filtr słoneczny) widać drzewa na tle tarczy słońca.

Owe domniemane 'anteny satelitarne', wszystkie, co do jednej, skierowane są poniżej poziomu ich instalacji.

I kolejna zmiana tematu, zamiast porządnie "przysiąść żakiet" nad jednym. Wiesz, płaszczaku, co to jest konwerter, i w który punkt czaszy anteny satelitarnej celuje jego oś podłużna? I w którym kierunku następuje jej odbicie od czaszy? To właśnie z tego kierunku antena TV SAT musi przyjąć sygnał, żebyś mógł go na Tv obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=zqE06saF3m8
              Chopie, twoja, nie wiem już co, ignorancja, niewiedza czy po prostu utrwalona głupota mnie przeraża.

• M N
                M N @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez M N

Na nich, bieguna północnego wogóle nie ma. Sama woda.

Maraton, coroczny, wokół geograficznego bieguna północnego. Dwóch albo już 3 Polaków jest jego zwycięzcami: https://www.youtube.com/results?search_query=north+pole+marathon
                Jeden z tych Polaków wygrał jeden z ostatnich, również corocznych, maraton na Antarktydzie: https://www.youtube.com/results?search_query=antarctic+marathon
                Na Antarktydę lecisz z N.Zelandii, z lotniska International Antarctic Centre w Christchurch: https://www.youtube.com/results?search_query=christchurch+antarctica

maciej jesmanowicz 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                • RAV

Nigdy nie zapomnę olbrzymiego, ciemnopomarańczowego zachodzącego słońca w Monument Valley.

A zmierzyłeś je? My tu rozmawiamy o naukach ścisłych, a nie o Twoich zachwytach.

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 1
                  • maciej jesmanowicz
                    maciej jesmanowicz @M N ostatnio edytowany przez

@M-N Zmierz sobie sam: https://kielce.naszemiasto.pl/olbrzymie-slonce-nad-ulica-piekoszowska-w-kielcach-zdjecia/ga/c3-5064535/zd/40364429

M N 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                    • Highlander
                      Highlander @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

A gdzie są satelity? Wiem, powiesz, że nie jesteśmy na równiku. Otóż, masz pewnie dostęp do map Googla. Przespaceruj się więc po ulicach stolicy Urugwaju. Tam też patrzą na bok, a nie do góry.

A dlaczego to w stolicy Urugwaju anteny satelitarne miałyby patrzeć do góry?

• M N

@maciej-jesmanowicz Oj, biedaku ty masz pecha do mnie. Rav cię zapytał o mierzenie rozmiaru kątowego słońca 😂 .
                        Akurat Kielce jako tako znam. Autobus na górce zjeżdża z lewej, z Podklasztornej w stronę Lidla, w dołku masz skrzyżowanie z Jagiellońską. Po lewej widać Livio ok. 250 m. przed skrzyżowaniem z Jagiellońską. Zdjęcie zostało zrobione na samym początku Piekoszowskiej, dosłownie parę metrów od podziemnego wyjścia z dworca PKP będącego od zeszłej jesieni w remoncie. Od tego punktu do ronda z Podklasztorną jest prawie 1400 m. Rozmiar kątowy słońca 0.5 stopnia oznacza, że szerokość prześwitu między drzewami na Piekoszowskiej na górce, tam gdzie wjeżdża autobus z Podklasztornej musi wynosić max. 12 m. Szerokość samej jezdni w tym miejscu to 8-9 m. Dodaj do tego chodniki i jeszcze gołe gałezię drzew.
                        Ziomuś, wiesz jak działa zoom w aparacie?

• M N

A gdzie są satelity? Wiem, powiesz, że nie jesteśmy na równiku. Otóż, masz pewnie dostęp do map Googla. Przespaceruj się więc po ulicach stolicy Urugwaju. Tam też patrzą na bok, a nie do góry

A ja zapytam: od kiedy stolica Urugwaju jest na równiku? Ekwador jest na równiku, Macapa w Brazylii, wyspa św. Tomasza. Google maps Street View - korzystaj do woli.

maciej jesmanowicz 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                          • maciej jesmanowicz

@M-N Na miły Bóg. To przejdź się ulicą stolicy Ekwadoru na mapach Googla. Co mam Ci powiedzieć? Cały czas chodzi mi o to, byś doświadczał sam to, co ja. Nie wierz mi na słowo. Mogę też być podstawionym trollem, pożytecznym idiotą czy też fanatykiem religii kuli ziemskiej, jak inni rozmówcy na forach 'płaskiej Ziemi'.

M N 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                            • M N

@maciej-jesmanowicz No to jeśli zrozumiałeś cokolwiek z tego: https://www.youtube.com/watch?v=zqE06saF3m8 , w temacie w jakim kierunku musi być skierowana antena offsetowa, żeby przyjąć sygnał odbiorczy, to określ, z łaski swojej, w którym kierunku jest skierowana ta:
                              Zrzut ekranu (900).png
                              oraz ta:
                              Zrzut ekranu (902).png
                              i ta:
                              Zrzut ekranu (904).png
                              i jeszcze ta:
                              Zrzut ekranu (906).png

• M N

Nie wierz mi na słowo

Nie da się. Płodzisz oczywiste brednie.

Mogę też być podstawionym trollem, pożytecznym idiotą czy też fanatykiem religii kuli ziemskiej, jak inni rozmówcy na forach 'płaskiej Ziemi'.

Nic z powyższych, jesteś zwykłym, niedouczonym idiotą.

maciej jesmanowicz 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                • maciej jesmanowicz

Mój prywatny talerz (na parterze):
                                  0ae4de9b-56f6-40f6-81d8-4e5826419251-image.png
                                  Tuner A:
                                  13.0E Hotbird 13B/13C
                                  19.2E Ku-band Astra 1K/1L/1M/1N
                                  23.5E Astra 3B
                                  28.2E Astra 2E/2F/2F

RAV 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                  • RAV

Mój prywatny talerz

Jak sądzisz - czy fakt, że odbiornik jest daleko od osi talerza, ma tu jakieś znaczenie? 😉

• maciej jesmanowicz
                                      maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

https://www.youtube.com/watch?v=OkwQXane82Q

M N Highlander 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                      • M N

@maciej-jesmanowicz No to może teraz raczysz odpowiedzieć: w jakim kierunku patrzą transpondery po odbiciu ich spojrzenia od czaszy anteny? Dlaczego nad twoją prywatną anteną nie ma 4ech balonów blisko pionu, żebyś mógł mieć lepszy sygnał? Co utrzymuje te balony w bezruchu, żebyś nie musiał bez przerwy przestawiać anteny? Idę o zakład, że w tej brednii, którą zalinkowałeś odpowiedzi na te pytania nie znalazłeś 😂 .

• Highlander
                                          Highlander @maciej jesmanowicz ostatnio edytowany przez

@maciej-jesmanowicz

Płaskoziemcy zawsze przekonują, żeby nikomu nie wierzyć i sprawdzać samemu, no to sprawdziłem.
                                          Z zalinkowanego filmu:
                                          bf68b3a7-85b5-4f44-a860-a3b95373bdad-image.png
                                          A tu info o misji:
                                          https://projects.nilu.no/theseo2000/mir.html
                                          "Two Infrared Montgolfières launched on 18 February
                                          by Jean-Pierre Pommereau and Anne Garnier
                                          We have succeeded to launch the two MIR (Montgolfière Infrarouge) on Friday 18 February 2000."

Możesz sobie poczytać, konkluzja jest taka, że w tym przypadku MIR nie oznacza stacji kosmicznej MIR.
                                          Czy twórca tego filmu jest oszustem, czy przygłupem, nie wiem...

• maciej jesmanowicz

@M-N napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:

Mogę też być podstawionym trollem, pożytecznym idiotą czy też fanatykiem religii kuli ziemskiej, jak inni rozmówcy na forach 'płaskiej Ziemi'.

Nic z powyższych, jesteś zwykłym, niedouczonym idiotą.

Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Zawsze gotowi i zwarci. I oczywiście, swój swego rozpozna, nieprawdaż?

maciej jesmanowicz M 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
                                            • Pierwszy post
                                              Ostatni post