Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska
-
@Maciej napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Moje stanowisko jest absolutnie logiczne: wszystkie legendy (i te starożytne) i te współczesne ("o biegunie północnym") traktuję jednakowo (jako rzeczy niezweryfikowane do ewentualnego przyjmowania na wiarę). A jak mógłbym inaczej?
Tylko że w te starożytne wierzysz skoro podajesz je jako przykład (chociaż to nie weryfikowalne legendy i baśnie) .A współczesne "legendy" można zweryfikować. No ale ty wolisz starożytne bo jesteś szurem.
Czysta logika, skoro Maciej zawsze wybiera A zamiast B chcąc poznać C, to nie dość że nie pozna tego C, to jeszcze ujawnia że jest szurem. -
A znasz kogoś kto "był na biegunie"?
To oczywiste, że inny status ma informacja oparta na zeznaniach WIELU (np. milionów ludzi) i to ZWYKŁYCH ludzi, a inny status ma informacja o tym, że "jeden był na biegunie" (i to podobno na początku XX wieku).
Ty nie widzisz żadnej różnicy?Na dnie rowu mariańskiego były tylko 3 osoby - mniej niż na biegunach, czy nawet na księżycu.
Czy to znaczy, że rów mariański nie istnieje? -
@jakubcjusz napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
@Highlander Albo o Arce Noego. Albo wygnaniu Adama i Ewy z raju...
Potop i Arka Noego to ta sama historia:
https://www.youtube.com/watch?v=j_BzWUuZN5w -
@Highlander Ajć... Faktycznie, mój błąd
Chociaż, jakby się zastanowić, to potop widziało więcej ludzi, niż Arkę
(Choć mniej przeżyło, żeby o tym opowiedzieć :D)
-
Nie ma to sensu ekonomicznego. Bo zakładając, że na globusie lot Johanesburga-Sydney jest krótki (bo taki jest wg. globusa) rozwiązywano by to w ten sposób:
Latamy na trasach: Dubay-Sydney i Dubaj-Johanesburg, a od czasu do czasu (w zależności od proporcji pasażerów chcących lotu tylko pomiędzy Johanesburgiem a Sydney do pasażerów chcących tylko na północ), np co drugi, co trzeci co n-ty cykl ta sama linia lotnicza przelatywałaby na trasie Johanesburg-Sydney i potem znów to samo itd
To ma sens ekonomiczny bo:Każdy przelot, na każdej trasie byłby po najkrótszej.
Nie blokujemy sobie miejsc (ci mniej liczni, którzy chcą tylko na trasie Johanesburg- Sydney blokują miejsca tym co chcą tylko na trasie do Dubaju, czyli na północ).Czy planowanie operacji lotniczych, to kolejna dziedzina, w której jesteś ekspertem?
-
Raczej są. (Chyba?) Tylko nie wiadomo jaką trasą lecą i nie wiadomo z jaką prędkością.
https://rumble.com/vnv31x-qantas-flight-q14-psyop-exposed.html
Proponuję od 15 min. Ciekawa hipoteza.
Może wyjaśniać dlaczego linie Qantas na trasie Johanesburga-Perth latają przez Sydney, czyli bez sensu wg. globusa.Nie hipoteza, tylko bredzenie nawiedzonego idioty. Na zasadzie, że skoro można oszukać, to na pewno oszukują.
Ponadto jak to zwykle u płaskoziemców, gościu miesza wiele innych tematów, nie wiadomo po co, bo to niby film o Qantas:
-ktoś w masce udaje Bidena
-duchowni dziwnie trzymają palce (to moje ulubione xD)
-dowód osobisty w sklepie z alkoholem
-na stronie o flightradar24 użyli "a" zamiast "the"
-nagrania ze stacji kosmicznej
-pilot zrobił za krótki film z lotu (a to autor filmu nie wie, że pilot ma inne zadanie w samolocie, niż robienie filmów?)
-zdjęcia z Apollo 17Wracając do lotu. Na filmie około 16:30 gościu bredzi coś w tym rodzaju:
"słońce porusza się nad płaską ziemią z prędkością 1000mph (i to mniej więcej zgadza się z rzekomą prędkością obrotu ziemi), a samolot leci 500mph i nie dogoniłby słońca.
Tylko dlatego, że leci przy brzegu płaskiej ziemi i korzysta z jet stream, może dolecieć szybciej.
Samoloty latają szybciej niż nam mówią."Niestety ten dzban nie wie o czym mówi, albo oszukuje, bo:
- samolot leci z prędkością 480kts (mile morskie na godzinę) - w lotnictwie używa się mil morskich, nautical miles - 1852 metry - a mila lądowa to 1609 metrów.
Po przeliczeniu prędkość samolotu to mniej więcej 550mph - Prędkość liniowa obrotu ziemi to 1040mph na RÓWNIKU.
A na innych równoleżnikach:
45 - 736mph
55 - 597mph
60 - 520mph
65 - 440mph
70 - 356mph
75 - 270mph
Z tej mapy z animacji flightradar, którą pokazał na filmie, widać że dużą część podróży samolot leci na szerokości 60-70S, nawet do 75S, więc jak najbardziej jest w stanie przegonić obrót planety. Pod koniec widać jednak, że jak leci bardziej na północ, to ziemia mu ucieka.
- samolot leci z prędkością 480kts (mile morskie na godzinę) - w lotnictwie używa się mil morskich, nautical miles - 1852 metry - a mila lądowa to 1609 metrów.
-
@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
A znasz kogoś kto "był na biegunie"?
Marek Kamiński, Staś Mela, Mateusz Waligóra.
Jakiś dowód na to, że "byli" lub, że "na biegunie"?
O ile pamiętam, gdzieś czytałem, że na zeznaniach dwóch lub trzech świadków. Ciekawe gdzie to mogłem czytać...
To nie znaczy, że świadkowie "nie mogą być fałszywi". Ale znaczy to tylko tyle: by w ogóle wyrokować o (jakiejś) rzeczy to koniecznie potrzeba minimum dwóch świadków. Zuzannę oskarżało dwóch fałszywych świadków i to sędziów.
Bóg jest mądry. Potrzeba więcej niż jednego świadka: aby potwierdzić sprawę i aby zdemaskować fałszerstwo. Fałszywi świadkowie zawsze w czymś zeznają przeciw sobie i sprzecznie. Bo nie ma spójności w fałszu, ale sprzeczność. I aby utrzymać kłamstwo potrzeba ogromnej pamięci, takiej której nie ma nawet szatan.Tak jak ci fałszywi świadkowie:
https://www.youtube.com/watch?v=Y_fLkL_kS9U
Najwyraźniej nie pouczono ich co mają mówić lub nie pomyśleli o wszystkim, nie przewidzieli o co mogą być zapytani.
Kłamca zawsze o czymś zapomni i czegoś nie przewidzi. Nie ma doskonałego kłamstwa.
Tylko prawda jest doskonała. Tylko trzymanie się prawdy nie wymaga wielkiej pamięci.@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Od początku istnienia rodzaju ludzkiego są na świecie (w każdej epoce) ludzie opowiadający różne rzeczy, cuda i niewidy.
Można im wierzyć, można nie wierzyć. Ale nazywanie ich opowieści "wiedzą" to raczej nie jest objaw zdrowego rozsądku.Więc zacznij szurze tę zasadę stosować do siebie.
Mówisz do samego siebie. Czy to nie Ty nazywasz "wiedzą" niesprawdzone opowieści bardzo nielicznych, o miejscach do których i tak nikt ze zwykłych ludzi nie dotrze?
Ja odróżniam wiarę od wiedzy.@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Już się zdarzyła. Patrz np. podróż kpt Cooka po morzach południowych.
Jesteś debilem? A jak niby wyprawa Cooka coś wnosi do twoich bajań szurze?
Tak wnosi: płynąc dookoła ziemi po morzach południowych pokonał trasę o wiele większą, niż to wynika z globusa.
Ale już szurze sobie to wyjaśniliśmy.
To dzieło boże z natury dobre. Nie usunie swojego dobrego dzieła.To Twoje urojenie. Jest Twoim urojeniem to, że "elektryczność i magnetyzm to dzieło Boże i jest dobre". Ale przyszłość nas rozsądzi.
A czym się różni współczesna opowieść o "biegunie północnym" od legend?
Różni się tym...
No wymień!Są weryfikowalne
Młoteczek twojego Boga Thora nie jest.A jak? Jak jest "weryfikowalne"?
A współczesne "legendy" można zweryfikować.
A jak? Jak zamierzasz "zweryfikować" oficjalne, współczesne opowieści o Antarktydzie i o biegunie północnym?
No jak?@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Tylko że w te starożytne wierzysz skoro podajesz je jako przykład
A gdzie ja napisałem, że "wierzę"?
-
@Highlander napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Nie ma to sensu ekonomicznego. Bo zakładając, że na globusie lot Johanesburga-Sydney jest krótki (bo taki jest wg. globusa) rozwiązywano by to w ten sposób:
Latamy na trasach: Dubay-Sydney i Dubaj-Johanesburg, a od czasu do czasu (w zależności od proporcji pasażerów chcących lotu tylko pomiędzy Johanesburgiem a Sydney do pasażerów chcących tylko na północ), np co drugi, co trzeci co n-ty cykl ta sama linia lotnicza przelatywałaby na trasie Johanesburg-Sydney i potem znów to samo itd
To ma sens ekonomiczny bo:Każdy przelot, na każdej trasie byłby po najkrótszej.
Nie blokujemy sobie miejsc (ci mniej liczni, którzy chcą tylko na trasie Johanesburg- Sydney blokują miejsca tym co chcą tylko na trasie do Dubaju, czyli na północ).Czy planowanie operacji lotniczych, to kolejna dziedzina, w której jesteś ekspertem?
Jakiś błąd znalazłeś w tym co napisałem?
Ten schemat latania, który podałem jest najbardziej logiczny (jeżeli założyć prawdziwość globusa) Każde połączenie jest w tym schemacie realizowane po najkrótszej oraz każde jest celowe, nie blokujemy niepotrzebnie siedzeń w samolocie.
Natomiast Twój schemat jest nielogiczny (przy założeniu prawdziwości globusa). Wg globusa: Dubaj-Sydney to 12000 km, a Sydney-Johanesburg- 11000 tyś km. Według tego jak się to teraz odbywa z jakiegoś powodu pomijają trasę nawet krótszą o 1000 km, uparcie realizując trasę dłuższą, zmuszając tych co chcą z południowej Afryki do Sydney do latania nawet 19000 km z przesiadkami.
Powód jest taki: Sydney-Johanesburg jest dłuższą trasą niż Sydney-Dubaj, bo nie ma globusa ziemskiego (pomijając ten na biurku, czyli ten z urojoną wizją ziemi)
Na zasadzie, że skoro można oszukać, to na pewno oszukują.
Coś złego w tej zasadzie? Nie wierzysz w istnienie oszustów? Sami prawdomówni i czyści? A to mamy już "raj na ziemi"? To dlaczego toczą się wojny i tyle płaczu na świecie?
Z tej mapy z animacji flightradar, którą pokazał na filmie, widać że dużą część podróży samolot leci na szerokości 60-70S, nawet do 75S, więc jak najbardziej jest w stanie przegonić obrót planety. Pod koniec widać jednak, że jak leci bardziej na północ, to ziemia mu ucieka.
Po pierwsze nie ma żadnego "obrotu planety". Ziemia jest nieruchoma.
Po drugie: istotą jest to, że wykorzystywać mogą silne prądy powietrzne południa. ["jak albatrosy"- tylko oczywiście jeszcze silniejsze].
To tłumaczyłoby dobrze dlaczego Qantas realizuje trasę Johanesburga-Perth przez...Sydney zamiast lecieć przez Perth do Sydney.
Nie znasz swojego globusa? Przecież zgodnie z Twoim globusem latanie z Johanesburga do Perth przez Sydney to nonsens.
No chyba, że: mapy są fałszywe LUB dostają "kopa" (od prądów powietrza) i dlatego lecą nad Antarktydę.Nawiasem mówiąc Australia tak naprawdę jest szersza, niż na globusie.
Na przykład takie świadectwo:https://www.youtube.com/watch?v=gQaPyGbhUJI
(oglądać od 11:40)
-
Jakiś dowód na to, że "byli" lub, że "na biegunie"
Pytałeś czy znam a nie o dowód.
"Dowodu" jaki by nie był, i tak nie uznasz jak typowy szur, więc musisz jechać sam. -
Mówisz do samego siebie. Czy to nie Ty nazywasz "wiedzą" niesprawdzone opowieści bardzo nielicznych, o miejscach do których i tak nikt ze zwykłych ludzi nie dotrze?
Ja odróżniam wiarę od wiedzy.A co to znaczy "zwykli ludzie"?
Przecież nawet jakbym ja, zwykły człowiek, popłynął na biegun północny, zrobił zdjęcia, film na żywo, to i tak byś baranie powiedział że Tomek Middle to nie jest "zwykły człowiek" bo naśmiewał się z szura Macieja. -
Tak wnosi: płynąc dookoła ziemi po morzach południowych pokonał trasę o wiele większą, niż to wynika z globusa.
Tak, a ja jeździłem 10 dni do Gdańska, około 16 kilometrów w jedną stronę, zrobiłem 320 kilometrów w te 10 dni.
Wg ciebie do gdańska jest 320 czy 16 kilometrów szurku? -
To Twoje urojenie. Jest Twoim urojeniem to, że "elektryczność i magnetyzm to dzieło Boże i jest dobre". Ale przyszłość nas rozsądzi.
To już wiadomo. Przyszłość nic tu nie ma do rozsądzania.
Ponieważ napisano że stała się światłość (elektromagnetyzm) i powstało źródła światła (elektromagnetyzmu) i zobaczył że było to dobre, i nastał wieczór i poranek itd. -
A jak? Jak jest "weryfikowalne"?
Wymyśl coś sam. Może pojedź?
-
A jak? Jak zamierzasz "zweryfikować" oficjalne, współczesne opowieści o Antarktydzie i o biegunie północnym?
No jak?Nie mam zamiaru. I nie jest mi to do niczego potrzebne. Ale to nie znaczy że jest nieweryfikowalne, bo jest.
-
A gdzie ja napisałem, że "wierzę"?
Skoro podajesz bajki jako przykłady, więc bajki mają dla ciebie jakąś wartość. A jeśli nie mają to po co podajesz? Odruch szura?
-
Jakiś dowód na to, że "byli" lub, że "na biegunie"
Pytałeś czy znam a nie o dowód.
"Dowodu" jaki by nie był, i tak nie uznasz jak typowy szur, więc musisz jechać sam.No więc: znasz ludzi, którzy MÓWIĄ, że "byli".
Rozumiesz?
Co innego być. Co innego MÓWIĆ "byłem".@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
A co to znaczy "zwykli ludzie"?
Przeciętni ORAZ w dużej liczbie (miliony świadków- aby można było uznać "coś" za fakt dobrze potwierdzony).
np. wschodzenie i zachodzenie słońca- dobrze potwierdzony fakt.
latanie samolotami- dobrze potwierdzony fakt
jazda samochodem- ...itdNatomiast "bycie na biegunie, na Antarktydzie" oraz "opowieści o tym co tam jest" mają status (potwierdzenia) na poziomie legend.
Nie rozumiesz takich prostych rzeczy?
Ale to właściwie co Ty w ogóle dobrze rozumiesz?Jeden, który mówi, że "zrobił coś" czego nikt oprócz niego nie zrobił- z definicji nie jest "zwykły" (właśnie dlatego, że zrobił to "coś" jako jedyny).
Przecież dzięki, nawet jak bym ją popłynął na biegun północny, zrobił zdjęcia, film na żywo, to o tak byś baranie powiedział że Tomek Middle to nie jest "zwykły człowiek" bo naśmiewał się z szura Macieja.
To, że się naśmiewasz ze mnie bez znaczenia w tej kwestii.
Bo patrz wyżej. 'Tylko jeden lub tylko nieliczni"- (z definicji) oznacza, że nie są to zwykli ludzie.@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Tak, a ja jeździłem 10 dni do Gdańska, około 16 kilometrów w jedną stronę, zrobiłem 320 kilometrów w te 10 dni.
Wg ciebie do gdańska jest 320 czy 16 kilometrów szurku?Mowa o JEDNORAZOWYM opłynięciu.
To już wiadomo. Przyszłość nic tu nie ma do rozsądzania.
Ponieważ napisano że stała się światłość (elektromagnetyzm)Nie, nie napisano "stała się światłość (elektromagnetyzm)".
Tylko napisano:
I stała się światłość.@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
i powstało źródła światła (elektromagnetyzmu) i zobaczył że było to dobre, i nastał wieczór i poranek itd.
Nie, nie napisano "powstało źródła światła (elektromagnetyzmu)"
Tylko napisano:
"I uczynił Bóg dwa światła wielkie"Czyli: nic w Słowie Bożym o "elektromagnetyzmie" nie ma. Nie ma tego coś Ty sobie dopisał (w nawiasie).
Tzw. "fala elektromagnetyczna" nie jest tym samym co światło. To tylko wasze urojenie, że "światło to fala elektromagnetyczna".
"Fale elektromagnetyczne" znikną. A światło nie zgaśnie.
Wtedy poznają, że mieli urojenia i że tylko im się zdawało, że "już wiedzą, już rozumieją".To "niosący światło", czyli upadły anioł, Lucyfer tworzy "fale elektromagnetyczne".
Ale światła nie tworzy.
To jest Tajemnica Światła.
Także i dlatego Bóg usunie elektryczność i magnetyzm: aby Światło zajaśniało czystym blaskiem, nieskażone przez niosącego je Lucyfera.Światło tego świata (upadłego, dotkniętego przez diabła, świata grzechu) nie jest takie jak być miało, jak było przed upadkiem. Lecz skażone jest upadkiem tego, który miał je nosić. Jest zmącone i zaćmione.
Bóg pozwala mu skazić. Ale tylko do czasu.@Tomasz-Middle napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
No jak?Nie mam zamiaru. I nie jest mi to do niczego potrzebne. Ale to nie znaczy że jest nieweryfikowalne, bo jest.
Dobrze. Nie weryfikuj. Ale podaj jak można "zweryfikować". Jak to mogą zrobić zwykli ludzie?
-
Mowa o JEDNORAZOWYM opłynięciu.
Skąd wziąłeś informacje o rejsie Cooka?
Szczerze, przyznaj się. Skąd wiesz to co niby "wiesz"? Że płynął, płynął, i że za długo płynąl, i co opłynął.
Skąd szurze czerpiesz wiedzę na ten temat?
Jak zweryfikowałeś? -
Jakiś błąd znalazłeś w tym co napisałem?
Ten schemat latania, który podałem jest najbardziej logiczny (jeżeli założyć prawdziwość globusa) Każde połączenie jest w tym schemacie realizowane po najkrótszej oraz każde jest celowe, nie blokujemy niepotrzebnie siedzeń w samolocie.
Natomiast Twój schemat jest nielogiczny (przy założeniu prawdziwości globusa). Wg globusa: Dubaj-Sydney to 12000 km, a Sydney-Johanesburg- 11000 tyś km. Według tego jak się to teraz odbywa z jakiegoś powodu pomijają trasę nawet krótszą o 1000 km, uparcie realizując trasę dłuższą, zmuszając tych co chcą z południowej Afryki do Sydney do latania nawet 19000 km z przesiadkami.
Nie wiesz, jakie jest zapotrzebowanie rynkowe na loty Johannesburg-Sydney-Perth, a jakie na podobne przez Dubaj.
Skoro tego nie wiesz, to opieranie się tylko na długości lotu jest ignorancją.
To po pierwsze, a po drugie, każda linia ma swój port macierzysty, przez który najczęściej lata, dlatego że można się tam przesiąść na inne loty, a wtedy linia zarabia więcej.
No i jaki jest port macierzysty Qantas? Zgadłeś? To Sydney.
Natomiast Emirates ma przesiadki w Dubaju, dziwne, nie?Powód jest taki: Sydney-Johanesburg jest dłuższą trasą niż Sydney-Dubaj, bo nie ma globusa ziemskiego (pomijając ten na biurku, czyli ten z urojoną wizją ziemi)
Na zasadzie, że skoro można oszukać, to na pewno oszukują.
Coś złego w tej zasadzie? Nie wierzysz w istnienie oszustów? Sami prawdomówni i czyści?
Nie napisałem że nie ma oszustów, panie "logik". Ale nie można z góry zakładać że wszyscy oszukują.
A to mamy już "raj na ziemi"? To dlaczego toczą się wojny i tyle płaczu na świecie?
"Bóg tak chciał"
Nawiasem mówiąc Australia tak naprawdę jest szersza, niż na globusie.
Na przykład takie świadectwo:https://www.youtube.com/watch?v=gQaPyGbhUJI
(oglądać od 11:40)
Też mi świadectwo od upośledzonego przez religię Michalkiewicza...
Tak przy okazji sprawdziłem i lot Sydney-Perth trwa 5:15h, a nie 7 jak podaje ten zjeb. -
Tak przy okazji sprawdziłem i lot Sydney-Perth trwa 5:15h, a nie 7 jak podaje ten zjeb.
A tu przeczytaj komentarze. Ktoś zapytał ile trwał lot:
https://youtu.be/dWhIGSL5MWw -
Nie wiesz, jakie jest zapotrzebowanie rynkowe na loty Johannesburg-Sydney-Perth, a jakie na podobne przez Dubaj.
Nie mówiliśmy o Johanesburg-Sydney-Perth tylko o trójkącie Johanesburg-Sydney-Dubaj.
Ale wszystko napisałem wcześniej odnośnie tego trójkąta.A jeśli chodzi o trasę Johanesburg-Perth, to lecąc trasą "normalną" (według globusa) czyli: Johannesburg-Perth-Sydney (J-P-S) zrealizuje się dokładnie to samo co lecąc J-S-P, tylko że to ostatnie jest nonsensowne (przy założeniu globusa) bo wydłuża lot.
No chyba, że świat nie jest taki jak go malują.
I to właśnie zachodzi.
Dlaczego na północ od równika nie ma takiej dziwacznej "logiki tras" przelotów jak na dalekim południu?
Odpowiedź: bo świat to nie jest powiększony "globus".
Rzeczywisty świat "rozchodzi się z globusem" tym bardziej im jest dalej na południe od równika@Highlander napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Nie napisałem że nie ma oszustów, panie "logik". Ale nie można z góry zakładać że wszyscy oszukują.
Należy z góry zakładać, że ci przy władzy to są z zasady krętacze i oszuści. Bo: patrz historia tego świata.
A któż to się pcha do władzy jeśli nie oszust? Przede wszystkim on!Podobnie należy z góry zakładać, że ci co się przechwalają i zabiegają o sławę to z zasady oszuści.
Bo patrz życie: najczęściej zdobywanie tzw. "sławy", to sprzedawanie innym fałszywego obrazu samego siebie.Z zasady nie wierzę pchającym się do władzy, pożądając władzy już udowodnili, że nie są jej godni.
Z zasady nie wierzę hałaśliwym reklamom, zatem także i tym którzy się chwalą "swoimi dokonaniami".
Czy to nierozsądne?@Highlander napisał w Jak udowodnic koledze ze ziemia jest plaska:
Też mi świadectwo od upośledzonego przez religię Michalkiewicza...
Tak przy okazji sprawdziłem i lot Sydney-Perth trwa 5:15h, a nie 7 jak podaje ten zjebSprawdziłeś "w internecie". A sprawdziłeś w realu? [Pytałeś innych latających?]
Ale załóżmy, że to prawda. To i tak jest to za dużo, niż wynika z globusa.
Bo np. jak się zmierzy na globusie i porówna np. z trasą NYC-FRA (na której najczęściej ja latam) to wychodzi, że (przy prawdziwości globusa) lot powinien trwać ok. 4:15-4:20 godz.PS. Macie ogromną łatwość obrażania innych. Ten "zjeb", tamten "szur", inny znowu "debil".
Poprawia wam to poczucie własnej wartości?